Meny
Mina Recept
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Varukorg
Till kassan

Hur blir man av med eksem? Läs våra tips om lindring och behandling!

Eksem är ett samlingsnamn för olika typer av utslag och hudbesvär. Orsakerna varierar men gemensamt är att det övre hudlagret blivit skadat eller infekterat. Vanliga symtom vid eksem är klåda, torr hud och hud som fjällar. Här går vi igenom vilka typer av eksem som finns och hur de behandlas!

Olika typer av eksem

Det finns många olika typer av eksem och utslag och många olika orsaker till dem. Eksem kan finnas på olika delar av kroppen –till exempel i ansiktet, håret, på händerna eller fötterna och i ljumskarna. Behandlingen är olika beroende på vad det är för slags eksem och var det sitter.

Atopiskt eksem

Atopiskt eksem, eller Atopisk dermatit, kallas även böjveckseksem. Det är vanligt främst hos barn och uppkommer oftast på kinderna och i böjvecken.

Kontakteksem

Kontakteksem orsakas ofta av allergi men inte alltid. Det kan till exempel vara en allergisk reaktion på nickel, krom, latex eller kemikalier. Du kan också få kontakteksem utan att vara allergisk.

Seborroiskt eksem

Seborroiskt eksem kallas även för mjälleksem och ger torr och fjällande hud – främst i hårbotten. Mjälleksem kan också komma kring öron, ögonbryn och på bröstet.

Nummulärt eksem

Nummulärt eksem kallas också mynteksem eftersom det ger utslag som påminner om ett mynt i storlek och form. Mynteksem kommer oftast på armar och ben och drabbar oftast personer äldre än 50 år.

Hypostatiskt eksem

Hypostatiskt eksem kallas också för underbenseksem. Det drabbar oftast äldre personer i samband med åderbrock och bensår. 

Dyshidrotiskt eksem

Dyshidrotiskt eksem kallas även för pomfylox. Det är en kronisk hudsjukdom som ger klåda och plötsliga utslag av blåsor i handflatorna, på fingrarna och fötterna.

Köldeksem

Köldeksem kallas också för köldallergi eller köldurtikala. Det ger röda, kliande utslag en stund efter att huden utsatts för kyla.

Soleksem

Soleksem är utslag på huden när den fått för mycket sol på sig. Utslagen blir små röda, kliande knottror som ibland fjällar. Soleksem går över av sig själv inom några dagar.

Vanliga symtom och tecken på eksem

Symtomen varierar beroende på vilken sorts eksem du har.  Några vanliga tecken som kan vara bra att ha koll på är: 

 • Rodnad
 • Klåda
 • Torr och fjällig hud
 • Utslag

Varför får man eksem?

Orsakerna till eksem är många och varierar beroende på vilken typ av eksem det är. Några av de vanligaste orsakerna till eksem är exempelvis allergi och torr och skadad hud. Även sjukdomar kan påverka. Gemensamt för eksem är att det är det översta hudlagret som blivit irriterat, skadat eller inflammerat. Stress kan öka känsligheten och öka risken för att du får eksem, men är sällan den enda orsaken.

Behandling mot eksem

Vilken behandling som funkar för ditt eksem beror på vad det är för typ, var det sitter och hur gammal du är. Grunden i att behandla eksem är att behandla orsaken, som oftast är en inflammation i huden. Huden får då läka helt så den blir elastisk, smidig och tålig igen.

Vanligtvis behandlas eksem med receptfria läkemedel som innehåller kortison. Receptfria produkter med kortison kan användas för de flesta typer av eksem, men läs på förpackningen först för att vara säker. Om du inte blir bättre av att behandla dina eksem själv så kan du vända dig till en vårdcentral.

Lindra eksem själv

 • Du kan för det mesta behandla och lindra eksem själv. Ett bra tips är att smörja in huden med en kräm eller salva för att hålla den återfuktad. En bra salva eller kräm både återfuktar huden och skyddar den.
   
 • Det är viktigt att hålla huden ren där du har eksem. Tvätta försiktigt med en mild, oparfymerad och återfuktande tvål för att hindra spridningen av bakterier. Eftersom huden är skadad där du har eksem så är du också mer mottaglig för bakterier och infektioner. Se till att hålla rent, men var försiktig så du inte torkar ut huden igen.
   
 • Om det kliar kan du ta ett svalt bad eller skölja med kallt vatten. Kylbalsam och kylgel kan också kännas skönt. Produkter med Aloe Vera brukar kunna ge en behagligt svalkande effekt. Om du har svårt att låta bli att klia så kan du ha bomullsvantar på dig eller sätta ett plåster över området. Se till att ha korta och filade naglar för att inte riva hål på huden.

Tips och råd till dig med eksem

Här har vi samlat våra tips och råd för dig som har eksem.

Eksem i hårbotten

Ta reda på vad det är som orsakar klådan, det behöver inte vara ett eksem. Även inflammationer i hårsäckarna och svampinfektioner kan klia. Om du har eksem i hårbotten kan du testa ett milt och skonsamt schampo som kan dämpa klådan. Duscha inte för ofta och inte för varmt. Undvik hårvårdsprodukter med alkohol och använd gärna en återfuktande hårbottengel.

Eksem i ansiktet och på halsen

Ansiktets hud är mycket känslig och utsätts för både slitage och väder och vind. Var försiktig med vad du använder i ansiktet och se över din hudvård. Använd en mild ansiktstvätt och en mild återfuktande kräm eller salva.

Ögon och ögonlock

Även här är huden mycket tunn och känslig. Ta kontakt med en läkare om du har eksem runt ögonen och på ögonlocken. Använd en mild ansiktsrengöring och undvik produkter som innehåller parfym, konserveringsmedel och alkohol.

Eksem på händerna och fötterna

Det är vanligt med kontaktallergi på händerna och ibland även på fötterna. Om du har ett jobb där du ofta är i kontakt med vatten, kemikalier eller smuts så ökar risken för eksem. Återfukta huden regelbundet och försök att inte använda stark tvål eller handsprit i onödan. Använd gärna handskar eller vantar av något slag för att skydda dig mot smuts och kemikalier.

Eksem i öronen

Se till att hålla öronen rena och torra, men använd inte tops inne i hörselgången! Eksem i örat och hörselgången kan ge varbildning och frasig och fjällande hud. Vanligtvis läker eksemen ut av sig själv. Se till att örat är rent och torrt och lyfta det regelbundet om du använder hörapparat, hörlurar eller öronproppar.  

Eksem i underlivet

Det finns många anledningar till eksem och klåda i underlivet och runt analöppningen. Det kan bland annat vara svamp, könssjukdomar eller fukteksem. Ta gärna kontakt med en vårdmottagning för att ta reda på vad som orsakar eksemet.

Tvätta bara med ljummet vatten och undvik all form av tvål. Vill du ändå ha tvål för att tvätta underlivet med så finns speciell intimtvål som är extra mild. Använd underkläder som är luftiga och andas, gärna i naturmaterial som bambu.

Eksem på ben och armar

Vanligtvis kommer eksem på benen hos äldre i samband med åderbrock eller skador på benen. För vanliga eksem och utslag på armar och ben så finns behandling. Använd en mild och återfuktande salva eller kräm för att lindra besvären. Du kan också använda en tygtub för att hålla eksemet skyddat och rent.

Publicerad: 1 April 2022

2022-04-01 07:54:53

Daniel Larsson