Mjäll

Mjäll är vanligt och det är döda hudceller som ser ut som vita flagor och som bildas på hårbottnen.

Mjäll orsakas av en svamp som finns i huden på vuxna och som kan förvärras av för starka hårprodukter än vad din hårbottnen klarar av. Resultatet blir en irriterad och uttorkad hårbotten där mjäll framkommer.

Det finns två olika typer av mjäll, det finns torr mjäll som flagnar och faller av likt snö, samt fet mjäll som lägger sig som en gulaktig beläggning i hårbottnen.

Både torr mjäll och fet mjäll kan behandlas med ett mjällschampo anpassat för den torra och irriterande hårbottnen.

Här hittar du ett urval av både receptfria läkemedel för att bli av med mjäll, samt hårvårdsprodukter som mjällschampo.

Vanligt mjällschampo kan du använda regelbundet medan läkemedlen är avsedda att användas som kurer vid behov.

Visa mer
Fungoral, schampo 20 mg/ml 120 ml
109 kr (Rek.pris 119 kr)
Daxxin mjällschampo 250 ml
78 kr (Rek.pris 119 kr)
System 4 Mild Shampoo 3 215 ml
149 kr (Rek.pris 179 kr)

Varför får man mjäll?

Det är oklart vad som orsakar mjäll. Det kan bero på att kroppen reagerar på en sorts jästsvamp som finns överallt på huden hos vuxna. Om du har svampen i stora mängder eller är extra känslig mot den, kan huden reagera med att producera fler hudflagor än normalt. Mjäll är vanligare under tonåren och puberteten.

Mjäll förekommer oavsett om du har torr eller fet hårbotten. Den torra typen av fjäll lossnar lätt och faller ner på axlarna. Den feta typen fastnar ofta i hårbotten.


Hjälper mjällschampo?

Om du har besvär med mycket mjäll och kanske beläggningar i hårbotten, kan du pröva schampo som tar bort den hudsvamp som kan ha orsakat mjällen. Schampot innehåller det verksamma ämnet ketokonazol, som är effektivt mot jästsvamp. Du bör behandla hår och hårbotten två gånger i veckan under två till fyra veckor, och därefter en gång i veckan eller vid behov. Schampo med ketokonazol kan köpas receptfritt på apotek.

Om det inte hjälper kan du använda specialschampo som innehåller selen.

Hårbottnar reagerar olika. För att också undvika att irritera hårbotten i onödan kan du se till att löddra schampot i handflatan före tvätt och skölja håret extra länge.


Mina recept Sortiment Kampanjer Varumärken Mitt konto