Gurkmeja är en ört med kraftig jordstam som ingår i familjen ingefärsväxter. Gurkmeja odlas bland annat i Indien, Indonesien, Australien, Iran och Kina och härstammar från de tropiska delarna av Asien.
Inom folkmedicinen har gurkmeja använts flitigt för att bidra till ett normalt immunförsvar samt för att lindra magproblem. I stora delar av Asien är gurkmeja ett populärt inslag i matlagningen.
Det är roten på gurkmejan som mals ner till det färgstarka pulver som vi är vana att se. Det aktiva ämnet i gurkmeja heter curcumin och ger den kraftfulla gul-orangea färgen.
Det aktiva ämnet curcumin är en mycket kraftig antioxidant som bland annat bidrar till att minska oxidativ stress i cellerna. Antioxidanter är det som hjälper oss att bibehålla ett normalt immunsystem.
Mycket forskning görs idag kring gurkmeja och dess antiinflammatoriska egenskaper. Gurkmeja har dessutom blivit ett populärt ämne att inta för många med ledbesvär och det diskuteras kring dess effekter.
Gurkmeja har inga kända biverkningar så länge du inte äter det i väldigt stora mängder. Då kan biverkningar som diarré, huvudvärk och sänkt blodtryck upplevas.