Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på webbplatsen. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta.

Febertermometer

Febertermometern är ett praktiskt hjälpmedel för att mäta kroppstemperaturen och är ett måste för alla hushåll. Med en febertermometer kan du enkelt hålla koll på och fastställa om du eller ditt barn har feber eller inte. Här på MEDS Apotek kan du köpa febertermometrar för alla dina behov. Välj bland febertermometer för bebisar, örontermometer, digital termometer, termometer för munhåla, termometer för ändtarm och no-touch-termometer.

Läs också våra råd om feber hos barn och vuxna.

Mät din kroppstemperatur

Att få feber är en del av vårt immunsvar som hjälper kroppen att bekämpa infektioner, till exempel vid förkylning. Även om feber inte alltid är farligt, kan det ibland vara skadligt och slitsamt för kroppen att ha det. För att ta reda på om du har feber ska du använda en febertermometer. Vi har ett brett sortiment av febertermometrar som ger tillförlitliga resultat och som kan användas på vuxna, barn och bebisar.

Olika typer av febertermometrar

Det finns flera olika typer av febertermometrar på marknaden idag som ska användas på olika ställen på kroppen. Vissa passar bättre för vuxna, andra passar bättre för barn. När du ska använda en febertermometer är det viktigt att du mäter temperaturen på samma ställe varje gång. Det är för att du lätt ska kunna jämföra dina resultat och se om du har en höjd eller sänkt kroppstemperatur. För att få ett så exakt resultat som möjligt ska du dessutom vila mellan 15-30 minuter innan du mäter din temperatur.

Örontermometer

En örontermometer fungerar genom att mäta den värme som genereras i din hörselgång. Detta mätverktyg ger ett tillförlitligt resultat på bara några sekunder och det är lätt att använda. När du använder en örontermometer sätter du på en skyddande plast på termometern som kallas för linsskydd och placerar den sedan i örat. Linsskyddet ska bytas ut innan varje användning.

Så använder du en örontermometer

1) Sätt på ett nytt linsskydd på termometern och tryck fast det tills du hör ett klick.

2) För in termometern i hörselgången samtidigt som du rätar ut din öronkanal genom att dra ditt öra bakåt. Termometern ska sitta tätt mot din öronöppning annars kan den läsa av din temperatur fel.

3) Tryck på knappen på febertermometern och vänta på att du hör ett pipljud.

4) Läs av resultatet på den digitala skärmen.

No-touch termometer

En febertermometer som läser av din temperatur i pannan är en så kallad no-touch termometer. Med den behöver du inte nudda någon kroppsdel för att kunna läsa av kroppstemperaturen. Du håller termometern ungefär fem centimeter från pannan på den person du vill ta temperaturen på och trycker på en knapp. Med hjälp av infrarött ljus mäter termometern av den temperatur du har på huden och räknar sedan ut din kroppstemperatur. En no-touch termometer är perfekt för att ta temperaturen på barn som inte vill sitta stilla.

Mäta temperatur i armhålan

Att använda en termometer som används genom att placera den i armhålan är inte rekommenderat för vuxna då den inte har särskilt tillförlitligt resultat. Denna typ av termometer mäter enbart temperaturen du har på huden vilken kan påverkas av bland annat hur varmt det är runt omkring dig och hur mycket underhudsfett du har. En febertermometer som du använder i armhålan går bra att använda på spädbarn och bebisar som är under tre år gamla.

Rektaltermometer

Att ta temperaturen i ändtarmen ger mest tillförlitligt resultat men det kan upplevas obehagligt. Många väljer därför att mäta kroppstemperaturen med något av de andra alternativen som finns. Rektaltermometern används ofta på bebisar upp till ett års ålder.

Vilken febertermometer är bäst?

Det finns olika metoder för att mäta sin kroppstemperatur, alla har sina för- och nackdelar. Vilken typ av termometer som är bäst beror bland annat på vem temperaturen ska tas på. Braun Thermoscan 7 har blivit utsedd till bäst i test flera gånger och är en mycket tillförlitlig örontermometer som fungerar för både barn och vuxna. Här på MEDS kan du köpa testvinnaren Braun Thermoscan 7 Örontermometer IRT och få den levererad direkt hem till dörren.

Febertermometer för bebis

Det kan vara svårt att ta temperaturen på en nyfödd bebis men använder du en febertermometer för pannan eller örat tar det bara några sekunder att få resultatet. A&D Öron/panntermometer UT-801 är en smidig termometer som du kan använda för att ta temperaturen både i pannan och i örat. Du kan även använda den för att mäta temperaturen på välling eller för att mäta rumstemperaturen. Den är dessutom perfekt för att ta temperaturen på din sovande bebis utan att riskera att väcka din baby.

Visa mer
Filtrera 0
Sortera
26 produkter
Filtrera
Generella filter 0
Mina val
Eko
Kampanj
Vegan
Nyheter
Receptbelagda
Eko 0
Kampanj 0
Vegan 0
Nyheter 1
Receptbelagda 0
Visa alla
Visa färre
Kategori 0
Mina val
barnprodukter
feber hos barn
febertermometer
hälsa
barnprodukter 8
feber hos barn 24
febertermometer 26
hälsa 23
Visa alla
Visa färre
Varumärken 0
Mina val
a&d
beurer
braun
capidi
medisana
meds by meds
microlife
mso
omron
tempasept
terraillion
tommee tippee
withings
a&d 2
beurer 2
braun 8
capidi 1
medisana 3
meds by meds 1
microlife 1
mso 1
omron 2
tempasept 1
terraillion 1
tommee tippee 2
withings 1
Visa alla
Visa färre

Vilken febertermometer ska du köpa?

Vilken febertermometer som passar dig bäst beror helt på dina behov och din budget. Febertermometrar för örat kostar lite mer, men har en snabb och smidig mätning. Perfekt för barn som inte riktigt kan sitta still. Samma sak med No Touch-termometrarna. Dessa är något dyrare men är otroligt smidigt då man inte ens behöver nudda den man mäter temperaturen på. Du behöver bara rikta den mot pannan och du får ett svar på en sekund. 

Men vi har också vanliga febertermometrar som man mäter i munhåla eller ändtarm. Dessa är billiga och pålitliga. Men där själva testningen är något krångligare än med andra termometrar.

Febertermometer för örat

Med en digital örontermometer för du bara in spetsen i örat, och mätningen är klar på någon sekund. Vilket gör digitala örontermometrar passar verkligen alla i familjen, men speciellt för barn som inte riktigt vill sitta still.

Örontermometrar fungerar på så sätt att de återger kroppens kärntemperatur på ett bra sätt, då trumhinnan delar blodomlopp med kontrollcentret i hjärnan, hypotalamus. Det gör att förändringar av kroppstemperaturen kommer visas tidigare och mer exakt i örat än på andra ställen.

No Touch febertermometer – mät genom att rikta mot pannan

Med en "No Touch Febertermometer" kan du mäta temperaturen i kroppen bara genom att rikta termometern mot pannan. Och du får svar på bara en sekund! Oerhört hygieniskt och bekvämt. Vissa "Non Contact"-termometrar kan också användas för att mäta temperaturen på olika ytor, såsom nappflaskan eller barnets badvatten.

Vilken temperatur räknas som feber?

En normal kroppstemperatur brukar ligga mellan 36-37,8 grader. En temperatur över 38 räknas som feber.