Förstoppning

Vid en förstoppning så har man svårt att gå på toaletten och det kan bero på många olika anledningar. Förstoppning är vanligt och ofarligt, men kan vara smärtsamt. 

Är du stressad, orolig, ändrar dina matvanor eller reser mycket så kan det påverka tarmbalansen och resultera i en förstoppning. Se till att dricka mycket vatten och äta fiberrik mat så blir det bättre.

Om du vill vända dig till receptfria läkemedel så har vi ett noga utvalt sortiment av produkter som behandlar förstoppning och lindrar din hårda mage. Produkterna mot förstoppning mjukar upp och gör det lättare att bajsa. Vi har bland annat populära varumärken som Omnilax.

Visa mer
Frukt & Fibrer 30 tabletter
135 kr (Rek.pris 159 kr)
Microlax mikrolavemang 50 x 5 ml
277 kr (Rek.pris 299 kr)
Frukt & Fibrer 24 tuggtärningar
113 kr (Rek.pris 145 kr)
DulcoSoft pulver dospåsar 20 st
130 kr (Rek.pris 149 kr)
DulcoSoft oral lösning 250 ml
97 kr (Rek.pris 119 kr)
Just nu visas 40 av 58 produkter

Varför får man förstoppning?

Många gånger beror en tillfällig förstoppning på att du har druckit för lite vätska, eller ätit mat med för lite fibrer. Exempel på mat med lite fibrer är vitt ris och matprodukter med mycket vitt mjöl, som pasta och ljust bröd. Men även om du äter mycket fibrer kan du få förstoppning, om du inte dricker tillräckligt med vätska.

Du har en förstoppning om du bajsar färre än tre gånger per vecka, och det är hårt och svårt att få fram bajset. Men det skiljer sig mellan personer hur ofta man behöver gå på toaletten. En del bajsar ett par gånger i veckan, andra bajsar flera gånger per dag.


Vad händer i kroppen vid en förstoppning?

Tarminnehållet består av bearbetad mat och bakterier som vid en förstoppning transporteras alldeles för långsamt genom tjocktarmen.

I tjocktarmen suger tarmens slemhinna upp vatten ur tarminnehållet och när det går långsammare hinner tjocktarmen suga upp mer vatten. Tarminnehållet blir då torrt och hårt och samlas som en hård klump i ändtarmen.

Om du undviker att bajsa för att det gör ont så samlas mer hård avföring i ändtarmen och det blir ännu svårare att bajsa.


Förstoppning kan bero på sjukdom

En förstoppning är för det mesta ofarlig, men kan ibland vara tecken på en sjukdom. 

En sjukdom som kan ge förstoppning är IBS. Du har då under flera år haft perioder med förstoppning och diarré. IBS är en förkortning av engelskans irritable bowel syndrome.