Du kan lindra din förstoppning genom att äta fiberrikt, dricka mer vatten och röra på dig. Du kan också få lindring med hjälp av receptfria läkemedel. Vi har ett noga utvalt sortiment av produkter som behandlar förstoppning och lindrar din hårda mage, så som snabbverkande medel, tarmstimulerande medel eller volymökande medel.
Behandla och lindra din förstoppning med hjälp av rätt egenvård. Dessutom finns det flera receptfria läkemedel som kan ge lindring, så som snabbverkande mikrolavemang, tarmstimulerande medel och bulkmedel.
VAD? Mikrolavemang eller suppositorier
PASSAR VID: Tillfällig förstoppning
HUR? Snabb effekt (5-15 min)
PRODUKTFÖRSLAG: Microlax eller Resulax för vuxna och barn.
VAD? Orala droppar eller tabletter man tar oralt
PASSAR VID: Tillfällig förstoppning
HUR? Börjar verka inom 6-12 timmar, tömmer hela tjocktarmen.
PRODUKTFÖRSLAG: Dulcolax (för vuxna och barn över 10 år)
HUR: Börjar verka inom några dagar (använd därför ej vid akut förstoppning).
PASSAR VID: Oskadlig för tarmen och kan användas under längre tid, exempelvis vid IBS.
PRODUKTFÖRSLAG: Inolaxol, Lunelax, Laktulos och Vi-Siblin.
Analsprickor uppstår oftast pågrund av förstoppning. Sprickorna kan göra ont, och de kan blöda. Analsprickor läcker oftast av sig själv, men för att de ska få läka ifred och för att det inte ska uppstå nya sprickor är det viktigt att försöka hålla avföringen mjuk. Du kan också behandla och förebygga analsprickor med hjälp av salvor som lindrar symptom och verkar smärtstillande.
Är du stressad, orolig, ändrar dina matvanor eller reser mycket så kan det påverka tarmbalansen och resultera i en förstoppning. Många gånger kan en tillfällig förstoppning också bero på att du har druckit för lite vätska, eller ätit mat med för lite fibrer. Förstoppning kan också komma i samband med hormonförändringar, som vid graviditet eller innan man ska ha mens. Det finns även läkemedel som kan göra dig hård i magen, exempelvis järntabletter eller morfin.
Förstoppning kan också bero IBS. Du har då under flera år haft perioder med förstoppning och diarré.
Tarminnehållet består av bearbetad mat och bakterier som vid en förstoppning transporteras alldeles för långsamt genom tjocktarmen. I tjocktarmen suger tarmens slemhinna upp vatten ur tarminnehållet och när det går långsammare hinner tjocktarmen suga upp mer vatten. Tarminnehållet blir då torrt och hårt och samlas som en hård klump i ändtarmen.