Svamp i underlivet

Behandla och bli av med din svampinfektion. I vårt sortiment har vi ett brett utbud av olika behandlingsformer mot svamp i underlivet. Vi har vagitorier för lokalt bruk, krämer samt engångsdoser som tas via munnen i de fall lokal behandling av någon anledning inte är lämplig.

Visa mer
Filtrera 0
Sortera
12 produkter
Filtrera
Generella filter 0
Mina val
Eko
Kampanj
Vegan
Nyheter
Receptbelagda
Eko 0
Kampanj 12
Vegan 0
Nyheter 0
Receptbelagda 0
Kategori 0
Mina val
obalans i underlivet
självtester
svamp i underlivet
obalans i underlivet 3
självtester 1
svamp i underlivet 12
Visa alla
Show less
Varumärken 0
Mina val
canesten
dynamic code
florealis
multi-gyn
pevaryl
rfsu
vitabalans
canesten 3
dynamic code 1
florealis 1
multi-gyn 1
pevaryl 4
rfsu 1
vitabalans 1
Visa alla
Show less
Beredningsform 0
Mina val
kapsel
tablett
vagitorium
kapsel 1
tablett 4
vagitorium 4
Visa alla
Show less

Symtom på svamp i underlivet

De vanligaste tecknen på svamp i slidan är att det kliar och svider kring slidöppningen och på blygdläpparna.

Ibland får du en vit, grynig flytning från slidan. Men flytningarna kan också vara tunna och ibland förändras inte flytningarna alls.

Slemhinnorna i slidan svullnar och blir sköra. Det kan svida i slidan när du kissar och ofta gör det ont i vid slidsamlag. Blygdläpparna kan bli röda, svullna och sköra.

Du kan få en vit hinna i vecken mellan de inre och de yttre blygdläpparna. Hinnan brukar vara svårare att tvätta bort än smegma. Smegma är en sorts talg som finns mellan blygdläpparna för att skydda mot bakterier.


Symtom på svamp på penisen

De vanligaste tecknen på svamp på penisen är att ollonet på penisen är rött, torrt och fnasigt. Ibland kan också penisskaftet, pungen eller ljumskarna bli röda, torra och fnasiga.

Du kan få en vit hinna på eller runt ollonet, under förhuden om du har en sådan eller på penisskaftet. Hinnan brukar vara svårare att tvätta bort än smegma. Smegma är en sorts talg som finns under förhuden för att skydda mot bakterier.

Svamp på penisen behöver du oftast inte behandla.


Egenvård mot svamp i underlivet

Det finns receptfria läkemedel mot svamp som används direkt i slidan. Du kan välja mellan en kräm som sprutas in i slidan med en plastspruta, slidtabletter eller slidkapslar som du för in i slidan med hjälp av en införare. Läkemedlen smälter eller löses upp inne i slidan. Medlen kan ge kortvariga biverkningar som gör att det svider, kliar, blir rött och irriterat.

Du som är gravid bör prata med din barnmorska eller en läkare om hur du ska göra.

Efter att du har fullföljt behandlingen med ett receptfritt läkemedel brukar symtomen försvinna. Det är viktigt att ta reda på om det verkligen är svamp du har om behandlingen inte hjälper. Det finns andra sjukdomar som gör att det kliar och svider i underlivet och som kräver andra typer av behandling.


Undvik sex när du har svamp i underlivet

Det kan göra ont att ha samlag eller andra typer av sex när du har en svampinfektion eftersom slemhinnorna i slidan eller på ollonet är irriterade. Därför bör du inte ha slidsex så länge du har infektionen och det gör ont eller på annat sätt känns obehagligt.

Det finns en risk att du kan få återkommande smärta vid vaginala samlag om du har samlag trots att det gör ont.

Dessutom är risken större att du får eller överför en könssjukdom om du har slidsamlag samtidigt som du har svamp. Det beror på att du har små sprickor i slemhinnorna, och sprickorna gör att du lättare får eller överför infektioner.


När ska jag söka vård för svamp i underlivet?

Kontakta en din vårdcentral om något av följande stämmer in på dig:

  • Det hjälper inte med behandling med ett receptfritt läkemedel i slidan.
  • Du har svamp på penisen som inte går över av sig själv inom några dagar. 
  • Du får svamp i underlivet fler än två gånger under ett halvår. 
  • Du är osäker på om dina symtom beror på svamp