Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på webbplatsen. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta.

Magnesium och magnesiumtillskott

Det är viktigt att få i sig tillräckligt med magnesium för att inte drabbas av benskörhet. Kvinnor behöver få i sig cirka 280 mg per dag, män behöver 350 mg. Här kan du köpa kosttillskott med magnesium som tabletter, pulver, i flytande form eller som kapslar.

Vad är magnesium bra för?

Vår kropp behöver magnesium av många olika anledningar.  Det hjälper kroppen att producera protein och ta hand om andra viktiga byggstenar. Dessutom är magnesium bra för muskler, leder och vårt nervsystem. Det behövs också för ett friskt hjärt- och kärlsystem. För lite magnesium kan ge problem med senor, skelett och muskler. Stelhet, kramp och muskeldarrningar är vanliga problem vid en brist. Mineralen behövs också för att hjärta och kärl ska fungera bra. Likaså behövs det för att ta hand om kalcium och bygga upp skelettet. Magnesium kan även bidra till god sömn och hjälpa dig att slappna av.

Hur mycket magnesium behöver jag?

Generellt behöver män ha mer magnesium per dag än kvinnor. Rekommenderat intag för en vuxen kvinna är 280 milligram per dygn. För en vuxen man gäller 350 milligram per dygn. Om du får i dig för mycket magnesium från kosttillskott kan du få diarré som en biverkning. Prova då att minska din dosering.

Mat med högt innehåll av magnesium

Magnesium finns naturligt i många livsmedel och en varierad kost brukar täcka dagsbehovet för de flesta. Det finns även i vårt vatten, speciellt i kommuner med hårt vatten.

Några livsmedel med högt innehåll av magnesium är:

- Fullkornsprodukter
- Baljväxter som bönor och linser
- Bladgönsaker som grönkål, spenat och mangold
- Kött
- Fisk
- Skaldjur

Vilket tillskott ska jag välja?

Magnesiumbrist är relativt ovanligt men kan förekomma främst bland de som tränar hårt. Likaså kan den som äter en begränsad kost gå miste om det magnesium som finns i vissa livsmedel. Då kan ett tillskott vara bra som komplement. Många magnesiumtillskott innehåller även zink. Båda dessa mineraler aktiverar kroppens parasympatiska nervsystem vilket gör dig trött. Många upplever bättre sömn om de tar zink och magnesium innan läggdags.

Du som är frisk och äter en varierad kost behöver oftast inte oroa dig för brist på magnesium. Däremot kan vissa sjukdomar påverka kroppens upptagning och användning av magnesium. Likaså kan vissa läkemedel påverka halterna av magnesium i kroppen. Vätskedrivande mediciner och drycker kan göra att du kissar mer. Då magnesium är en vattenlöslig mineral finns därför en risk för att det försvinner mycket magnesium med urinen. Ett tillskott kan hjälpa dig att kompensera för detta. Prata med din läkare om du är orolig.

En långvarig brist på magnesium kan orsaka benskörhet och muskelsvaghet. Detta är vanligast hos äldre personer. Det märks då oftast som muskeldarrningar och svaghet. Även vuxna och yngre kan ha en mildare brist och få muskeldarrningar, men det är sällan något allvarligt.

Om du är vegan

Du som är vegetarian eller vegan och inte äter kött, fisk eller skaldjur kan behöva kompensera upp ditt intag av magnesium. För de flesta är det dock inget större problem då linser, baljväxter och soja är vanliga råvaror i vegansk och vegetarisk kost. I dessa livsmedel finns gott om magnesium.

Ibland kan du som vegan också behöva tillföra kalcium. Kalcium finns till stor del i mejerier. Använd gärna ett tillskott med både kalcium och magnesium för att hjälpa kroppen. Just den här kombinationen finns i veganska kapslar från Holistic.

Om du tränar mycket

Du som tränar har kanske någon gång upplevt kramp. Detta kan bero på saker som vätskebrist eller saltbrist, men många idrottare kompletterar med magnesium just för att minska risken för kramp. Kramp är också känt som sendrag, då främst i fot och ben.

När du svettas mycket så försvinner salter och mineraler som kalcium och magnesium. Många typer av vätskeersättning innehåller en mix av salter, mineraler och vitaminer. Har du svettats mycket eller druckit för lite vatten så kan du komplettera med vätskeersättning och lite extra mineraler.

Tabletter, kapslar eller pulver?

Vanligast kommer magnesiumtillskott som kapslar. De som är fria från animalier har vi märkt som veganska. De flesta produkter från Alpha Plus och Solgar är helt vegetabiliska.

Vill du inte ta en kapsel men ändå få din dagliga dos av magnesium? Då finns det även tillskott i tablettform från exempelvis Great Earth, BioSalma och Elexir. Föredrar du tuggtablett så finns även det från både Meda och Elexir.

Vill du hellre ha magnesiumdroppar finns detta från Holistic och Helhetshälsa. Dessutom finns det brustabletter med magnesium och andra bra mineraler från Friggs med en fräsch smak av citrus!

Visa mer
Filtrera 0
Sortera
86 produkter
Filtrera
Generella filter 0
Mina val
Eko
Kampanj
Vegan
Nyheter
Receptbelagda
Eko 0
Kampanj 10
Vegan 52
Nyheter 0
Receptbelagda 0
Visa alla
Visa färre
Kategori 0
Mina val
bra att ta som vegan
hår hud & naglar
immunförsvar
kalium
magnesium
mineraler
mmunförsvar
muskler & leder
sömn stress & oro
vitaminer
bra att ta som vegan 1
hår hud & naglar 7
immunförsvar 8
kalium 1
magnesium 1
mineraler 85
mmunförsvar 1
muskler & leder 79
sömn stress & oro 81
vitaminer 6
Visa alla
Visa färre
Varumärken 0
Mina val
aco
alg-börje
alpha plus
better you
biocare
biosalma
dr. mercola
elexir pharma
elit nutrition
fairing
friggs
gevita
great earth
helhetshälsa
holistic
kleen
ledins
meds by meds
mivitotal
naturens apotek
nordbo
NULL_VALUE
nutrivian
närokällan
pharma nord
puori
pureness
pändy
quicksilver scientific
re-fresh superfood
salua
self omninutrition
skip nutrition
solaray
solgar
swedish supplements
terranova
thorne
upgrit
wellaware
wissla of sweden
vitabalans
vitayummy
aco 1
alg-börje 1
alpha plus 3
better you 4
biocare 3
biosalma 4
dr. mercola 1
elexir pharma 3
elit nutrition 1
fairing 2
friggs 1
gevita 1
great earth 4
helhetshälsa 4
holistic 4
kleen 1
ledins 1
meds by meds 2
mivitotal 1
naturens apotek 2
nordbo 2
NULL_VALUE 1
nutrivian 1
närokällan 4
pharma nord 1
puori 2
pureness 4
pändy 1
quicksilver scientific 1
re-fresh superfood 2
salua 1
self omninutrition 1
skip nutrition 2
solaray 1
solgar 5
swedish supplements 2
terranova 1
thorne 3
upgrit 1
wellaware 3
wissla of sweden 1
vitabalans 1
vitayummy 1
Visa alla
Visa färre
Beredningsform 0
Mina val
brustablett
flytande
kapsel
pulver
tablett
tuggtablett
brustablett 2
flytande 4
kapsel 40
pulver 6
tablett 29
tuggtablett 3
Visa alla
Visa färre
Egenskaper 0
Mina val
glutenfri
laktosfri
utan tillsatt socker
vegan
glutenfri 11
laktosfri 14
utan tillsatt socker 14
vegan 52
Visa alla
Visa färre
Better You Magnesium Plus 90 kaps
Vegan
219 kr (Rek.pris 229 kr)
Salus Magnesium 250 ml
99 kr (Rek.pris 119 kr)
Just nu visas 40 av 86 produkter

Magnesium i mat

Du får i dig magnesium via bladgrönsaker, baljväxter, kött, fisk och skaldjur, men även via dricksvattnet. Trots det kan man få i sig för lite magnesium om man t ex. äter en väldigt ensidig kost eller är dålig på att dricka vatten.

Vad är magnesiumtillskott bra för?

Magnesium är ett viktigt mineralämne för att vi ska kunna producera protein och för en fungerande cirkulation av kalcium. Magnesium bidrar även till en fungerande och normal nerv- och muskelfunktion.