Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på webbplatsen. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta.

Ägglossningstest

Bli gravid genom att veta när du har ägglossning! Ett ägglossningstest gör det enkelt att få reda på när under månaden du har ägglossning för att maximera chanserna att bli gravid. Du kan också använda ett ägglossningstest för att lära känna din kropp och din menscykel bättre.

Vilket ägglossningstest ska man välja?

I vårt sortiment med ägglossningstest kan du välja mellan olika varumärken, prisklasser och varianter för att hitta det test som känns rätt för dig. Hos MEDS Apotek kan du bland annat köpa ägglossningstester från ClearBlue, Natural Cycles och RFSU.

Öka chansen att bli gravid

Just när ägget lossnat är du som mest fertil. Du har då som störst chans att bli gravid. För att du ska bli gravid behöver ägget bli befruktat av spermier under dessa aktiva dagar.

Räkna med att vara som mest fertil ungefär tre dagar innan din ägglossning och två dagar efter. För att öka chansen ytterligare kan du använda en befruktningskopp från Ferti Lily. Koppen stänger in spermierna i livmodern för att ge en skyddad miljö och öka chansen för befruktning.

Spermierna kan överleva i ungefär fem dagar, förutsatt att de är friska och tillräckligt många. Du kan mäta mängden spermier själv med ett kit från Tento för att se hur många spermier per milliliter du har. Tento Spermatest finns att köpa receptfritt och är enkelt att använda hemma.

Med en fertilitetsmonitor från ClearBlue får du en mycket bra översikt över när du är fertil. Cyklerna varierar från person till person och med ClearBlue Fertilitetsmonitor kan du få en individuellt anpassad bedömning på när du är som mest fertil.

För dig som inte vill bli gravid

Ett ägglossningstest kan också vara bra för dig som vill undvika att bli gravid. Om du lär dig när du har din fertila period så kan du också veta när du kan ha oskyddat sex. För dig som använder säkra perioder så kan ett ägglossningstest visa när du bör undvika oskyddat sex för att inte bli gravid.

Du kan också använda Natural Cycles som naturligt preventivmedel för att undvika en graviditet. I detta paket får du sex månaders prenumeration på Natural Cycles app och en termometer för att mäta din temperatur. Du skriver in faktorer som temperatur och mående i din app och låter algoritmen göra sitt jobb. Efter några månaders användning får du en pålitlig uträkning om vilka dagar du är fertil och inte. Det ger en god förståelse för din menscykel och kan vara ett bra alternativ till hormonella preventivmedel.

När har jag ägglossning?

Vilken dag du har ägglossning kan bero på bland annat hur du mår, hur din kropp fungerar och hur lång menscykel du har. Vanligtvis har du ägglossningen runt 14 dagar innan mens. Vilken dag efter förra mensen detta blir är beroende på hur lång din cykel är.

Kroppen har byggt upp nivåerna av östrogen sen förra mensen för att ägget ska mogna. När ägget är moget lossnar det från äggstocken och färdas genom äggledaren till livmodern. Ett ägg lever i ungefär ett dygn och kan då bli befruktat.

Exakt vilken dag du har ägglossning kan vara svårt att veta själv. Med hjälp av ett ägglossningstest, en fertilitetsapp eller fertilitetsmonitor kan du lära känna din menscykel och veta mer när du har din fertila period.

Hur fungerar ett ägglossningstest?

1–3 dagar innan ägglossning så ökar halterna av LH-hormonet i kroppen. Det är detta hormon som ägglossningstest mäter i urinen för att kunna avgöra när du är som mest fertil. LH står för luteiniserande hormon och är ett av hormonerna som behövs för att ägget ska kunna bli befruktat.

Det är enkelt att använda ett ägglossningstest och de fungerar ungefär som ett graviditetstest. Ägglossningstest kan se lite olika ut men funktionen är densamma. Du kan antingen kissa direkt på stickan eller kissa i en kopp som du sedan doppar stickan i.

Hur exakt ditt ägglossningstest är beror lite på vilket märke du väljer. Vanligtvis brukar testen vara tillförlitliga om det är mellan 1 och 6 dagar till ägglossning. Säkrast brukar de vara 1–3 dygn innan ägglossning.

Olika typer av ägglossningstester

Det finns flera olika ägglossningstester från många tillverkare. De vanligaste är stickor som mäter LH-hormonet i urinen men det finns också andra sätt. Bland dessa urintester är RFSU Ägglossningstest mycket populärt. De är prisvärda och tillförlitliga och säljs i smidiga flerpack.

Ett annat alternativ är Tento ägglossningstest som sticka eller stav. Även dessa är tillförlitliga och ger en indikation på när du har ägglossning.

 

Visa mer
Filtrera 0
Sortera
13 produkter
Filtrera
Generella filter 0
Mina val
Eko
Kampanj
Vegan
Nyheter
Receptbelagda
Eko 0
Kampanj 0
Vegan 0
Nyheter 0
Receptbelagda 0
Visa alla
Visa färre
Kategori 0
Mina val
graviditet
graviditetstest
självtester
ägglossningstest
graviditet 12
graviditetstest 1
självtester 12
ägglossningstest 13
Visa alla
Visa färre
Varumärken 0
Mina val
abblo pharma
clearblue
ferti lily
natural cycles
rfsu
tento
abblo pharma 1
clearblue 3
ferti lily 1
natural cycles 2
rfsu 2
tento 4
Visa alla
Visa färre
Hudtyp 0
Mina val
alla hudtyper
alla hudtyper 1
Visa alla
Visa färre