Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på webbplatsen. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta.

Fotsvamp

Du kan själv behandla fotsvamp med något av de receptfria läkemedel du hittar i vårt sortiment här på MEDS Apotek. Vi har olika effektiva produkter mot fotsvamp så som; salva, kräm, gel och lösning. Längst ner på sidan kan du se en guide över hur dessa olika fotsvampmedel skiljer sig åt. Om du efter det fortfarande är osäker på vilken produkt som passar dig bäst – prata gärna med någon av våra farmaceuter så hjälper vi dig. Du kan chatta med oss genom att att klicka på popupen längst ner i högra hörnet

Det är viktigt att du påbörjar din behandling direkt. Fotsvamp blir nämligen svårare att bli av med ju längre tid den får vara ifred. Om du är osäker på om du har fotsvamp kan du här köpa ett självtest för fotsvamp

Visa mer
Filtrera 0
Sortera
21 produkter
Filtrera
Generella filter 0
Mina val
Eko
Kampanj
Vegan
Nyheter
Receptbelagda
Eko 0
Kampanj 1
Vegan 0
Nyheter 0
Receptbelagda 0
Visa alla
Visa färre
Kategori 0
Mina val
fotsvamp
förhårdnader & vårtor
hand- & fotsvett
hudbesvär
nagelsvamp
nagelvård
självtester
torra fötter
fotsvamp 21
förhårdnader & vårtor 4
hand- & fotsvett 2
hudbesvär 6
nagelsvamp 3
nagelvård 2
självtester 1
torra fötter 4
Visa alla
Visa färre
Varumärken 0
Mina val
australian bodycare
bioph+
ccs
curafoot
daktacort
dynamic code
lamisil
mcneil
pevaryl
salvequick
scholl
teva
australian bodycare 1
bioph+ 3
ccs 1
curafoot 1
daktacort 1
dynamic code 1
lamisil 4
mcneil 1
pevaryl 2
salvequick 1
scholl 1
teva 4
Visa alla
Visa färre
Egenskaper 0
Mina val
parfymfri
välvald
parfymfri 2
välvald 8
Visa alla
Visa färre
Hudtyp 0
Mina val
torr
torr 3
Visa alla
Visa färre

Så behandlar du fotsvamp själv – olika receptfria produkter

Vi har olika produkter som behandlar fotsvamp så som; salva, kräm, gel och lösning. Kräm är bättre om du har torr och fjällig hud, medan gel och spray är uttorkande och kan vara bra om du har fuktiga hudförändringar. Undvik sprayen om du har fått sprickor i huden då den kan svida lite isåfall.

Svampmedel finns också i puderform, vilket du kan använda som komplement till exempelvis kräm. Om du ofta får fotsvamp kan du även använda puder i förebyggande syfte. Då har du pudret på fötterna inuti dina stumpor och skor. 

Lider du av klåda finns även produkter som innehåller klådstillande hydrokortison.

Vissa svampmedel använder du i några veckor, andra bara en enda gång. Även om fotsvampen försvinner direkt av din behandling, är det ändå viktigt att du fullföljer den behandlingstid som instrueras på bipacksedeln.

Om du har problem med svamp på naglarna ska du istället använda medel för just nagelsvamp.

Egenvård vid fotsvamp

  • Lufta fötterna. Fotsvamp beror ofta på trånga och fuktiga skor och stumpor. Välj därför helst luftiga skor och strumpor som luftar (ej syntetmaterial). Och lufta fötterna när det är möjligt.  
  • Badtofflor i allmänna områden. 
  • Byt strumpor varje dag, samt efter träning. 
  • Tvätta strumpor i 60 grader.

När ska man söka vård för fotsvamp?

Om du har behandlat med receptfritt läkemedel i några veckor, utan att det blir bättre, ska du kontakta din husläkare. Du kan också videosamtala med läkare för att få hjälp, exempelvis KRY

Fotsvamp hos barn

Om barn under 10 år har symtom som liknar fotsvamp ska du först kontakta vården innan ni behandlar själva med receptfritt läkemedel.