Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på webbplatsen. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta.

Graviditetstest

Hur vet man om man är gravid? Tidiga tecken och symtom på graviditet kan vara illamående, trötthet och ömma bröst. Med ett graviditetstest får du ett tydligt besked inom några minuter. 

Men vilket graviditetstest ska man köpa? Vi har ett brett sortiment av olika graviditetstest - bland annat med veckoindikator och graviditetstest för att testa tidigt.

Visa mer
Filtrera 0
Sortera
19 produkter
Filtrera
Generella filter 0
Mina val
Eko
Kampanj
Vegan
Nyheter
Receptbelagda
Eko 0
Kampanj 3
Vegan 0
Nyheter 0
Receptbelagda 0
Visa alla
Visa färre
Kategori 0
Mina val
graviditet
graviditetstest
självtester
graviditet 19
graviditetstest 18
självtester 19
Visa alla
Visa färre
Varumärken 0
Mina val
abblo pharma
clearblue
natural cycles
rfsu
tento
abblo pharma 2
clearblue 6
natural cycles 2
rfsu 3
tento 6
Visa alla
Visa färre

Hur tidigt kan man göra ett graviditetstest?

Ett graviditetstest visar ett tillförlitligt svar samma dag som mensen skulle ha kommit. Vet du inte när mensen ska komma kan du lita på ett graviditetstest tre veckor efter ett oskyddat slidsamlag eller försök till befruktning.

Hormonnivåerna har inte stigit tillräckligt för att testet ska ge ett säkert svar om du gör testet för tidigt. Då kan du göra ett nytt test efter en vecka om mensen inte har kommit som väntat.  

Vill du ha svar tidigare än så?

Det finns vissa "tidiga graviditetstest" idag, som kan känna av dessa hormoner redan innan förväntad mens. Dessa är:


När på dygnet ska man ta ett graviditetstest?

Här är det viktigt att du läser på bipacksedeln av just ditt graviditetstest, då alla test har olika instruktioner. Säkrast är att mäta morgonurin, vilket många rekommenderar. Men många test klarar av att ge ett tillförlitligt svar även om du testar under dagen.


Kan man lita på ett graviditetstest?

Ett graviditetstest är mycket säkert om du följer instruktionerna i bruksanvisningen. Visar testet tydligt på en graviditet så kan du lita på att det är rätt. De graviditetstesterna som göra på vårdmottagningarna är lika tillförlitliga som de du kan köpa själv. 

Efter en abort eller ett missfall så är hCG-nivån förhöjd i ca. 1 månad.


Hur fungerar ett graviditetstest?

Vid en graviditet så bildas hormonet hCG i kroppen och genom att mäta hur mycket av hormonet som finns i urinen kan ett test ge snabbt svar om graviditet. Ungefär vid tiden då mensen skulle ha kommit finns det så pass mycket hormon i urinet att testet kan ge ett säkert svar.