Om du bär munskydd är det viktigt att du gör det på rätt sätt:
Olika typer av munskydd att välja på:
Dessa engångsmunskydd är CE-märkta, vilket innebär att munskydden överensstämmer med EU:s säkerhetskrav. Den här typen av munskydd täcker mun, näsa och haka och förhindrar främst att du som bär det sprider smitta genom slem- eller snordroppar. Munskyddet ska ha minst tre lager vävnad/tyg för att skydda tillräckligt. Och användas i kombination med övriga rekommendationer.
Tänk på detta när du använder engångsmunskydd:
Det finns också en annan typ av munskydd som ofta kallas för andningsskydd eller ansiktsmask. Då har munskyddet formen av en kupa.
Dessa munskydd/andningsskydd finns i olika skyddsklasser. I europeisk standard kallas dessa skyddsklasser för FFP1-filter (lägsta nivå), FFP2-filter (mellannivå) och FFP3-filter (högsta nivå). Under coronapandemin ha WHO gått ut med att de rekommenderar FFP2-filter eller FFP3-filter som skydd till den som jobbar inom sjukvården, tillhör en riskgrupp och till den som känner av symtom. FFP2-standarden kan jämföras med KN95 (kinesisk skyddsklass) och N95 (amerikansk skyddsklass).
Dessa andningsskydd på MEDS har skyddsklass FFP2, N95 eller KN95:
För att dessa munskydd ska vara så effektiva som möjligt så krävs det att munskyddet passar ditt ansikte - och att du är helrakad.
Här kan du läsa WHO:s rekommendationer angående ansiktsmasker.
Folkhälsomyndigheten rekommenderar munskydd i kollektivtrafiken under rusningstrafik i hela landet. Från den 8 december 2021 skärps återigen restriktionerna till att gälla dygnet runt i kollektivtrafiken. Folkhälsomyndigheten uppmanar dessutom allmänheten att använda munskydd i vissa inomhusmiljöer, livsmedelsbutiker, affärer och arbetsplatser där det är svårt att hålla avstånd.
Det är dock viktigt att komma ihåg att munskydd är en av flera åtgärder som tillsammans kan minska smittspridningen. Och att munskydd är ett komplement till övriga rekommendationer. Alltså att fortsätta:
Så här ser råden om munskydd ut – för dig som åker i kollektivtrafiken.
Det finns inte tillräckligt starkt vetenskapligt underlag än för att veta hur effektivt munskydd är mot smittspridning av covid-19. Det är därför olika länder har olika rekommendationer.
Sverige har valt att inte rekommendera munskydd i lika stor utsträckning som många andra länder, med argumentet att man är rädd för att munskydd ska ge en "falsk trygghet" och att man då struntar i de andra rekommendationerna; som att hålla avstånd, god handhygien och att stanna hemma när man har symtom (som är det absolut viktigaste för att förhindra smittspridning). Läs mer på Folkhälsomyndighetens hemsida om detta. Däremot anser Folkhälsomyndigheten att det kan vara en god idé att använda munskydd på de platser där det inte går att hålla avstånd. Viktigt då att man använder munskydd på rätt sätt.
Det är väldigt viktigt att du tvättar händerna innan du sätter på dig munskyddet – och direkt efter. Har du inte tillgång till tvål och vatten är det viktigt att du har handsprit tillgängligt istället. På MEDS har vi handsprit för hemmet, handsprit i små flaskor, storpack, alcogel med doft och desinfektionsservetter för smidig applicering.
Sätt på dig munskyddet så här: