Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på webbplatsen. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta.

15% på allt* vid köp över 399:- med koden: MDE15 | Gäller också redan rabatterade produkter!

Munskydd

Stort sortiment av godkända munskydd. Här hittar du CE-märkta engångsmunskydd, andningskydd med skyddsklass KN95 och N95, svarta munskydd, tvättbara munskydd i tyg och även munskydd som passar barn. Nedan har vi listat hur dessa olika typer av munskydd skiljer sig åt - samt hur Folkhälsomyndighetens och WHO:s rekommendationer ser ut kring att bära munskydd.

Visa mer
Filtrera 0
Sortera
54 produkter
Filtrera
Generella filter 0
Mina val
Eko
Kampanj
Vegan
Nyheter
Receptbelagda
Eko 0
Kampanj 0
Vegan 0
Nyheter 3
Receptbelagda 0
Visa alla
Visa färre
Kategori 0
Mina val
munskydd
praktiska hjälpmedel
munskydd 54
praktiska hjälpmedel 3
Visa alla
Visa färre
Varumärken 0
Mina val
add pharma
airinum
airnatech
heijne
NULL_VALUE
provita medical
add pharma 4
airinum 36
airnatech 4
heijne 4
NULL_VALUE 4
provita medical 2
Visa alla
Visa färre
Just nu visas 40 av 54 produkter

Att tänka på när du ska köpa munskydd

Om du bär munskydd är det viktigt att du gör det på rätt sätt:  

 1. Att du använder rätt sorts munskydd.
 2. Att du sätter på dig munskyddet på rätt sätt.
 3. Att du byter i tid.
 4. Att du fortsätter följa de övriga rekommendationerna.

Godkända munskydd mot coronavirus 

Olika typer av munskydd att välja på:

 • Enkla (ofta blå-vita) engångsmunskydd skyddar personer runt omkring dig, om du exempelvis bär på viruset och skulle hosta eller nysa. Dessa ska bytas efter fyra timmar eller när munskyddet känns fuktigt. Välj här ett CE-märkt munskydd – då vet du munskyddet har klarat de säkerhetskrav som krävs enligt EU.
 • Det finns också munskydd som kallas för andningsskydd som är format som en liten kupa. Dessa munskydd kan även skydda dig från smitta och rekommenderas till dig som jobbar i riskmiljöer. Även dig som tillhör en riskgrupp. Välj här munskydd som är CE-märkta och som har skyddsklassen FFP2, FFP3, N95 eller KN95.

Engångsmunskydd (med CE-märkning!)

Dessa engångsmunskydd är CE-märkta, vilket innebär att munskydden överensstämmer med EU:s säkerhetskrav. Den här typen av munskydd täcker mun, näsa och haka och förhindrar främst att du som bär det sprider smitta genom slem- eller snordroppar. Munskyddet ska ha minst tre lager vävnad/tyg för att skydda tillräckligt. Och användas i kombination med övriga rekommendationer. 

Tänk på detta när du använder engångsmunskydd:

 • Byt efter högst 4 timmars användning, eller direkt när munskyddet känns fuktig.  
 • Tvätta händerna före och efter du sätter på dig munskyddet. 
 • Rör ALDRIG vid filterdelen med händerna när du har på dig munskyddet. Många vill pilla och rätta till munskyddet genom att röra vid filterdelen medan man har det på sig, men detta är den plats där virusförökningen är som mest intensiv i början av en infektion – får man detta på händerna sprider man vidare smittan när man sedan tar på något.
 • Sätt på dig och ta av dig munskyddet endast genom att röra banden som du fäster bakom öronen.

HÄR HITTAR DU ALLA VÅRA ENGÅNGSMUNSKYDD.

Munskydd/andningsskydd med kupor (med skyddsklass FFP2, KN95 och N95)

Det finns också en annan typ av munskydd som ofta kallas för andningsskydd eller ansiktsmask. Då har munskyddet formen av en kupa.

Dessa munskydd/andningsskydd finns i olika skyddsklasser. I europeisk standard kallas dessa skyddsklasser för FFP1-filter (lägsta nivå), FFP2-filter (mellannivå) och FFP3-filter (högsta nivå). Under coronapandemin ha WHO gått ut med att de rekommenderar FFP2-filter eller FFP3-filter som skydd till den som jobbar inom sjukvården, tillhör en riskgrupp och till den som känner av symtom. FFP2-standarden kan jämföras med KN95 (kinesisk skyddsklass) och N95 (amerikansk skyddsklass).

Dessa andningsskydd på MEDS har skyddsklass FFP2, N95 eller KN95:

För att dessa munskydd ska vara så effektiva som möjligt så krävs det att munskyddet passar ditt ansikte - och att du är helrakad. 

Här kan du läsa WHO:s rekommendationer angående ansiktsmasker

Svarta munskydd i tyg

 • Heijne Munskydd de LuxeDenna svarta sidenmask kan tvättas i tvättmaskinen. Det extra lagret av bomull på baksidan gör passformen bekväm och att maskerna andas lätt. Sidenmasken har en ficköppning inuti för insättning av filter. Ett tvättbart Spunbond-filter (rekommenderat av WHO) ingår.
 • Airinum Lite Ansiktsmask. En smidig mask som erbjuder skydd, komfort samt design. Produkten har genomgått tester på RISE R&D center i Sverige, och är certifierad för GB 2626-2006 KN95, likt en industriell N95-mask.

HÄR HITTAR DU ALLA VÅRA SVARTA MUNSKYDD.


Folkhälsomyndighetens rekommendationer angående munskydd mot covid-19

Folkhälsomyndigheten rekommenderar munskydd i kollektivtrafiken under rusningstrafik i hela landet. Från den 23 februari 2021 skärper dessutom region Stockholm och region Sörmland dessa rekommendation till att gälla dygnet runt i kollektivtrafiken. Och uppmanar dessutom allmänheten att använda munskydd i vissa inomhusmiljöer, livsmedelsbutiker, affärer och arbetsplatser där det är svårt att hålla avstånd.

Det är dock viktigt att komma ihåg att munskydd är en av flera åtgärder som tillsammans kan minska smittspridningen. Och att munskydd är ett komplement till övriga rekommendationer. Alltså att fortsätta:

 1. Hålla avstånd
 2. Tvätta händerna ofta och noga
 3. Stanna hemma vid symtom.

Munskydd i kollektivtrafiken

Så här ser råden om munskydd ut – för dig som åker i kollektivtrafiken.

 • Vilken typ av munskydd? Som resenär förväntas du själv ha med dig munskydd. Köp kvalitetssäkrade engångsmunskydd (CE-märkta). Alltså munskydd som du använder vid ett tillfälle och sedan slänger. (Köp här: 10-pack eller 50-pack)
 • När? I rusningstrafik, alltså vardagar klockan 07-09 och 16-18. Och dygnet runt i region Stockholm och Sörmland.
 • Var? I hela landet, även om storstäderna har störst behov.
 • Vem? Rådet riktar sig till personer födda 2004 och tidigare, det vill säga till personer från gymnasieåldern och äldre.
 • Att tänka på. Trots att du har munskydd – fortsätt håll avstånd till dina medresenärer. Och res bara om du måste (försök hellre att gå, cykla eller jobba hemifrån).

Skyddar munskydd mot coronavirus?

Det finns inte tillräckligt starkt vetenskapligt underlag än för att veta hur effektivt munskydd är mot smittspridning av covid-19. Det är därför olika länder har olika rekommendationer. 

Sverige har valt att inte rekommendera munskydd i lika stor utsträckning som många andra länder, med argumentet att man är rädd för att munskydd ska ge en "falsk trygghet" och att man då struntar i de andra rekommendationerna; som att hålla avstånd, god handhygien och att stanna hemma när man har symtom (som är det absolut viktigaste för att förhindra smittspridning). Läs mer på Folkhälsomyndighetens hemsida om detta. Däremot anser Folkhälsomyndigheten att det kan vara en god idé att använda munskydd på de platser där det inte går att hålla avstånd. Viktigt då att man använder munskydd på rätt sätt.


Glöm inte handspriten – använd före och direkt efter munskyddsanvändning

Det är väldigt viktigt att du tvättar händerna innan du sätter på dig munskyddet – och direkt efter. Har du inte tillgång till tvål och vatten är det viktigt att du har handsprit tillgängligt istället. På MEDS har vi handsprit för hemmet, handsprit i små flaskor, storpack, alcogel med doft och desinfektionsservetter för smidig applicering. 

Hur använder man munskydd på rätt sätt?

Sätt på dig munskyddet så här:

 1. Börja med att tvätta händerna noggrant med tvål och vatten (om det ej finns tillgängligt använd handsprit).
 2. Sätt munskyddet över mun, näsa och haka. 
 3. Det är viktigt att munskyddet sitter ordentligt och inte glipar. Har du skägg som gör att skyddet glipar kommer masken inte skydda lika effektivt.
 4. Rör inte vid filterdelen när det väl sitter i ansiktet. Filterdelen är den plats där virusförökningen är som mest intensiv i början av en infektion. Använd endast banden som fästs bakom öronen för att ta av munskyddet.
 5. Byt munskyddet när det blivit fuktigt.
 6. Lyft av munskyddet med hjälp av banden bakom öronen, så att du undviker att ta i själva munskyddet.
 7. Om du har ett munskydd för engångsbruk – släng det direkt efter användning.
 8. Tvätta händerna noga igen.

9 vanliga fel vid användning av munskydd

 1. Att man pillar, rättar till eller rör vid masken/filterdelen med händerna under tiden man har på sig munskyddet.
 2. Att man inte tvättar händerna före man sätter på sig munskyddet.
 3. Att man drar ned munskyddet när man ska prata med någon.
 4. Att man tar av munskyddet med händerna för att sedan stoppa det i fickan (utan att sprita händerna före och efter!).
 5. Att man återanvänder engångsmunskydd.
 6. Att man inte byter engångsmunskydd när det har blivit fuktigt.
 7. Att ha munskyddet så långt ned i ansiktet att det hamnar under näsan.
 8. Att använda munskyddet ut och in.
 9. Att inte vara renrakad när man använder munskydd.