15% på alla köp* över 299:- med koden: FEST15

Munskydd

Undrar du om munskydd skyddar mot coronavirus är det korta svaret att det kompletterar social distansering och att du tvättar händerna ofta. Covid-19 smittar främst genom nära kontakt och droppsmitta. Ett munskydd ger ett visst skydd mot partiklar och ser till att du själv inte smittar andra i din omgivning, vilket hjälper till att förhindra smittspridningen i samhället.

Visa mer
Filtrera 0
Sortera
5 produkter
Filtrera
Generella filter 0
Mina val
Eko
Kampanj
Vegan
Nyheter
Receptbelagda
Eko 0
Kampanj 5
Vegan 0
Nyheter 0
Receptbelagda 0
Kategori 0
Mina val
munskydd
praktiska hjälpmedel
munskydd 5
praktiska hjälpmedel 5
Visa alla
Show less
Varumärken 0
Mina val
meds
meds 5
Visa alla
Show less
Kampanj Munskydd 25-pack
223 kr (Ord.pris 279 kr)
Kampanj Munskydd KN95 2 pack
103 kr (Ord.pris 129 kr)
Kampanj Munskydd 50 pack 3PLY
391 kr (Ord.pris 489 kr)
Kampanj Munskydd KN95 20 pack
746 kr (Ord.pris 995 kr)
-40% Munskydd N95 Halyard / Sperian
3 057 kr (Ord.pris 5 095 kr)

Skyddar munskydd mot coronavirus?

Ett munskydd eller ansiktsskydd ersätter inte skyddsåtgärder som social distansering och noggrann handtvätt, utan kompletterar dem. Covid-19 sprids genom kroppskontakt och droppsmitta, vilket innebär att viruset fäster sig i små slem- eller snordroppar och sprids genom hostningar och nysningar till andras slemhinnor i ögon, näsa och mun. Kirurgiska munskydd eller andningsskydd kan hindra en stor del av partiklarna från att leta sig in genom luftvägarna.

Den största anledningen till att många väljer att bära munskydd är för att inte riskera att sprida virussmittade droppar till andra. Även om du inte visar några symtom kan du vara en smittbärare, och då är munskyddet en extra trygghet för människor i din närhet.


Folkhälsomyndighetens rekommendationer under Corona

I nuläget behöver du ha munskydd på dig när du flyger och när du vistas i offentliga miljöer i andra länder. I Sverige diskuteras det om du bör ha munskydd i kollektivtrafiken eller när du besöker optiker. Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att förhindra smittspridningen av Covid-19 är att hålla avstånd, tvätta händerna ofta och noga, använda handsprit, hosta och nys i armvecket, inte röra ögon, näsa eller mun och stanna hemma vid symtom.


Hur fungerar munskydd, ansiktsmasker och andningsskydd?

Hur mycket ett munskydd skyddar beror på om det är ett kirurgiskt munskydd eller ett andningsskydd med filter, även kallade munskydd av medicinsk standard (KN95, N95, FFP2 och FFP3).

Så skyddar engångsmunskydd eller kirurgiska munskydd
Den här typen av munskydd täcker munnen, näsan och hakan och förhindrar främst att du som bär det sprider smitta genom slem- eller snordroppar. Engångsmunskydd och kirurgiska munskydd ska användas under kortare kontakt med andra.

Så skyddar andningsskydd eller munskydd av medicinsk standard
Andningsskyddet skyddar mot att du själv sprider smitta genom att fånga upp små och stora partiklar. De finns i olika klasser där FFP3 stänger ute 99 % av omgivande partiklar och FFP2 95 %. N95 och KN95 motsvarar FFP2, som är den lägsta nivå av skydd som WHO rekommenderar.
Andningsskydden har vanligtvis en utandningsventil som gör det lättare att andas ut. Om du själv är smittad riskerar du dock att smitta andra med din utandningsluft. 

Hur länge skyddar munskydd?
Engångsskydd ska du slänga så fort de blir fuktiga, som max efter 4 timmar. Ansiktsskydd beräknas räcka under ett arbetspass, det vill säga 8 timmar.

 


Såhär använder du munskydd

 

  • Börja med att tvätta händerna noggrant med tvål och vatten.
  • Sätt munskyddet över mun, näsa och haka. Det är viktigt att det sitter ordentligt och inte glipar. Har du skägg som gör att skyddet glipar kommer masken inte skydda lika effektivt.
  • Rör inte vid munskyddet när det väl sitter i ansiktet.
  • Byt munskyddet när det blivit fuktigt.
  • Lyft av munskyddet med hjälp av banden bakom öronen, så att du undviker att ta i själva munskyddet.
  • Om du har ett munskydd för engångsbruk – släng det direkt.
  • Tvätta händerna noga igen.

 


Köpa munskydd på apoteket

Beställ dina munskydd från MEDS.se – vi levererar snabbt och smidigt direkt till dörren.

Munskydd 25-pack och Munskydd 50 pack 3PLY är engångsmunskydd i mjuk kvalitet med 3-lagrig vävnad.

Ansiktsmask KN95 2 pack och KN95 20 pack är starka andningsskydd som filtrerar bort 95 % av orenheter, smuts och partiklar i luften. Ansiktsmask N95 Halyard 35 st är vårt effektivaste munskydd som även skyddar mot dropp och väta och uppfyller medicinska krav.

Rengör händerna innan du sätter på dig ditt munskydd, andningsskydd eller skyddsvisir – här hittar du Handsprit och alkogel.

MEDS engångsvisir, Petter skyddsvisir och Skyddsvisir 5-pack är engångsskyddsvisir som skyddar dig som jobbar inom vård och omsorg mot droppsmitta. Skydden går att desinficera.