Munskydd

Hur använder man munskydd och vilka munskydd är godkända mot corona-virus? Här nedan har vi listat vilken typ av munskydd du behöver - samt hur Folkhälsomyndighetens och WHO:s rekommendationer ser ut kring att bära munskydd.

Tänk dock på att det inte finns tillräckligt starka vetenskapliga underlag än för att veta hur effektivt munskydd är mot smittspridningen i stort. Och därför finns det ingen allmän rekommendation i Sverige om att bära munskydd. Det är därför extremt viktigt att fortsätta följa de övriga corona-restriktionerna samt att stanna hemma när du är sjuk, tvätta händerna ofta och hålla avstånd.

Visa mer
Filtrera 0
Sortera
5 produkter
Filtrera
Generella filter 0
Mina val
Eko
Kampanj
Vegan
Nyheter
Receptbelagda
Eko 0
Kampanj 5
Vegan 0
Nyheter 0
Receptbelagda 0
Kategori 0
Mina val
munskydd
praktiska hjälpmedel
munskydd 5
praktiska hjälpmedel 5
Visa alla
Show less
Varumärken 0
Mina val
meds
meds 5
Visa alla
Show less
Kampanj Munskydd 50 pack 3PLY
366 kr (Ord.pris 489 kr)
Kampanj Munskydd KN95 20 pack
696 kr (Ord.pris 995 kr)
Kampanj Munskydd 25-pack
209 kr (Ord.pris 279 kr)
-35% Munskydd KN95 2 pack
83 kr (Ord.pris 129 kr)

Att tänka på när du ska köpa munskydd

Om du bär munskydd är det viktigt att du gör det på rätt sätt:  

 1. Att du använder rätt sorts munskydd
 2. Att du sätter på dig munskyddet på rätt sätt
 3. Att du byter i tid
 4. Att du fortsätter följa de övriga rekommendationerna.

Godkända munskydd mot coronavirus enligt WHO

När du köper munskydd - tänk på att köpa munskydd som är CE-märkta. Då vet du att munskyddet filtrerar bra - då det har klarat de krav som krävs. Våra munskydd på MEDS är CE-märkta!

Sedan finns det olika typer av munskydd att välja på:

 • Enkla (ofta blå-vita) engångs-munskydd skyddar personer runt omkring dig, om du exempelvis bär på viruset och skulle hosta eller nysa. Dessa ska bytas efter 4 timmar eller när munskyddet känns fuktigt. 
 • Det finns också munskydd som kallas för andningsskydd som är format som en liten kupa. Dessa munskydd kan även skydda dig från smitta och rekommenderas till dig som jobbar i riskmiljöer. Även dig som tillhör en riskgrupp.

Munskydd som kan skydda andra

Dessa engångssmunskydd är CE-märkta. Den här typen av munskydd täcker mun, näsa och haka och förhindrar främst att du som bär det sprider smitta genom slem- eller snordroppar. De ska ha minst tre lager vävnad/tygg för att skydda tillräckligt. Och användas i kombination med övriga rekommendationer. 

Tänk på att dessa munskydd behöver bytas efter högst 4 timmars användning, eller direkt när munskyddet känns fuktig.

Munskydd/andningsskydd som också kan skydda dig själv

Sedan finns det också en annan typ av munskydd som ofta kallas för andningskydd. Då har munskyddet formen av en kupa och finns i tre olika skyddsklasser: FFP1-filter (lägsta nivå), FFP2-filter (mellannivå) och FFP3-filter (högsta nivå). 

Under coronapandemin ha WHO gått ut med att de rekommenderar FFP2-filter eller FFP3-filter som skydd till den som jobbar inom sjukvården, tillhör en riskgrupp och till den som känner av symtom. Andningsskydd som har FFP2-filter kallas också ofta för N95. 

Dessa andningskydd har FFP2-filter, och har därmed tillräckligt hög skyddsklass:

För att detta munskydd ska vara så effektivt som möjligt så krävs det att munskyddet passar ditt ansikte - och att du är helrakad. Dessa skydd är i första hand till för dig som jobbar i riskmiljöer.

Här kan du läsa WHO:s rekommendationer angående ansiktsmasker

Hur använder man munskydd?

Sätt på dig munskyddet så här:

 1. Börja med att tvätta händerna noggrant med tvål och vatten. 
 2. Sätt munskyddet över mun, näsa och haka. Det är viktigt att det sitter ordentligt och inte glipar. Har du skägg som gör att skyddet glipar kommer masken inte skydda lika effektivt.
 3. Rör inte vid munskyddet när det väl sitter i ansiktet.
 4. Byt munskyddet när det blivit fuktigt.
 5. Lyft av munskyddet med hjälp av banden bakom öronen, så att du undviker att ta i själva munskyddet.
 6. Om du har ett munskydd för engångsbruk – släng det direkt.
 7. Tvätta händerna noga igen.

Skyddar munskydd mot coronavirus?

Det finns inte tillräckligt starkt vetenskapliga underlaget än för att veta hur effektivt munskydd är mot smittspridning av covid-19. Det är därför olika länder har olika rekommendationer. 

Sverige har valt att inte rekommendera munskydd i stor utsträckning då man är rädd för att det kan ge en "falsk trygghet" och att man då struntar i de andra rekommendationerna; som att hålla avstånd och att stanna hemma när man har symtom. 

Det finns också en risk att man ofta rör på munskyddet med sina händer - och att man då sprider smittan vidare med händerna istället. 


Folkhälsomyndighetens rekommendationer angående munskydd under corona

I nuläget behöver du ha munskydd på dig när du flyger och när du vistas i offentliga miljöer i andra länder.

I Sverige diskuteras det om du bör ha munskydd i kollektivtrafiken eller när du besöker optiker. Men i dagsläget (november 2020) rekommenderar Folkhälsomyndigheten inte en bred användning av munskydd i samhället då kunskapen om hur munskydd påverkar smittspridningen är osäker. Däremot gick Anders Tegnell ut med att det kan vara en god idé att använda munskydd om du pratar med någon på nära avstånd (närmare än två meter) i mer än 15 minuter. 

Folkhälsomyndigheten rekommenderar dig som använder munskydd att bara se munskydd som ett kompliment till övriga rekommendationer. Alltså att fortsätta:

 1. Hålla avstånd
 2. Tvätta händerna ofta och noga
 3. Stanna hemma vid symtom.