Eksem & Utslag

Eksem är vanligt och beror på att huden blivit inflammerad. Eksem kan orsakas av att det yttre hudlagret skadats, att huden är torr eller att du utsatts för något du är allergisk mot.

Det finns olika typer av eksem som bland annat atopiskt eksem, seborroiskt eksem och nummulärt eksem. Dessa kan ge olika symtom, men något som är vanligt för alla former av eksem är att huden blir torr, inflammerad, röd och att det kliar.

Vi har ett brett sortiment av vårdande, lugnande, lindrande och mjukgörande hudvårdsprodukter anpassade för eksem. 

Besväras du av kliande utslag i ansiktet, utslag hos barn eller röda utslag? Då har vi hudvårdsprodukter för dig som vårdar och ger lindring till huden. Ett tips är att använda duscholja istället för tvål.

Visa mer
Inotyol 30 g Salva
44 kr (Rek.pris 69 kr)
Bepanthen salva 100 g
145 kr (Rek.pris 169 kr)
Idomin 100 g
31 kr (Rek.pris 39 kr)
ACO Minicare Washlotion 350 ml
59 kr (Rek.pris 79 kr)
NoPoxivir 2 ml
277 kr (Rek.pris 299 kr)
Avène Cicalfate Repair Cream 40ml
92 kr (Rek.pris 109 kr)
Idomin 20 g
15 kr (Rek.pris 29 kr)
ACO Eczema Treatment Cream 30 g
64 kr (Rek.pris 99 kr)
Decubal Anti-Itch Gel 100 ml
49 kr (Rek.pris 69 kr)
Just nu visas 40 av 63 produkter

Böjveckseksem

Atopiskt eksem eller atopisk dermatit kallas även böjveckseksem då de från två års ålder ofta sätter sig i arm- och knäveck. Atopiskt eksem visar sig som torra och utslag som kliar. Före ett års ålder kommer utslagen ofta på kinderna och övergår sedan till andra ställen. Atopiskt eksem smittar inte och växer ofta bort. Hos tonåringar och vuxna kan eksemet fortfarande sitta i böjvecken, men har i regel en annorlunda utbredning. Det finns mest på händerna, halsen och i ansiktet. I ansiktet är det vanligt att ha utslag på ögonlocken, runt munnen, i pannan och i hårbotten.

Kortison är ett inflammationsdämpande läkemedel som minskar klådan. Det finns i olika former, till exempel kräm, salva och emulsion.

Genom att smörja regelbundet med kortison lindras oftast besvären av eksemet. Du ska bara smörja på själva eksemet.

Det är viktigt att smörja regelbundet med mjukgörare. Det gäller även i perioder när eksemet är bättre, för att förebygga återfall.

Oftast behöver du smörja flera gånger varje dag. Smörj alltid efter att huden varit i kontakt med vatten. Du kan använda mjukgörare på hela kroppen.


Mjälleksem

Mjälleksem kan komma i hårbotten, ansiktet, på bröstkorgen eller där det finns mycket talgkörtlar. Huden blir fjällig, röd och kliar. Mjälleksem kommer oftast i puberteten eller i vuxen ålder och går i regel över av sig självt.

Det finns många receptfria läkemedel mot mjälleksem. Till hårbotten kan du använda ett svampdödande schampo som Fungoral eller Ketoconazole. Till kroppen kan du använda en kräm som innehåller både kortison och ett svampdödande ämne. Exempelvis Cortimyk eller Daktacort.


Kontakteksem

Det finns två typer av kontakteksem, allergiskt och icke-allergiskt. Du kan få allergiskt kontakteksem om din hud varit i kontakt med något du är allergisk mot. Icke-allergiskt kontakteksem får du oftast på händerna. Det kallas även för handeksem. Det uppstår när hudens naturliga skydd blir svagare, till exempel om du tvättar dig ofta.

Vanliga symtom är rodnad, blåsor och sprickor på huden. Det kliar ofta och när du kliar dig kan besvären bli värre.

Ibland kan eksemet bli infekterat av de bakterier som normalt finns på huden. Då kan eksemet vätska sig eller bli större.