Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på webbplatsen. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta.

Foundation

Ett viktigt steg för att få till en perfekt sminkning är foundation. Med en bra foundation får du jämnare hudton och ett slätare resultat. Här på MEDS Apotek kan du köpa du ett stort utbud av foundation för alla hudtoner och hudtyper från varumärken som LÓreal, Maybelline och Lumene.

Foundation ger dig en jämn och felfri bas 

En foundation är en sminkprodukt som du använder för att korrigera ojämnheter och jämna ut din hudton i ansiktet. Foundation finns i flera former, de vanligaste är flytande, puder och kräm. De har även olika täckningsgrad och egenskaper som är anpassade utifrån vilken hudtyp och hudton du har.

Olika typer av foundation

En foundation med en tjockare konsistens ger ett mer täckande resultat och en lättare täckning ger ofta ett mer naturligt resultat. Vilken typ av formula på foundation du ska välja beror på vilken täckning och finish du önskar.

Flytande foundation

En flytande foundation ger ett resultat med mycket lyster. Har du torr hud kan en foundation av denna typ vara bra för dig då den är mer återfuktande än andra former. En flytande foundation är lätt att applicera och är bra för dig som är nybörjare när det kommer till smink. Även du som har oljig hy kan använda en flytande foundation. Se då till att välja en som är oljefri och som är speciellt framtagen för att ge ett matt resultat.

Puderfoundation

Foundation i form av puder ger hyn en matt finish och gör att porer blir mindre synliga. Har du oljig och fet hy passar en puderfoundation dig då formulan absorberar oljan i din hy. Puderfoundation finns som löspuder och pressat puder och ger lätt täckning som du kan bygga upp genom att applicera mer produkt.

Kräm foundation

Ett foundation stick är en typ av kräm foundation och ger en högre täckningsgrad än andra typer av formulas. Trots den lite tjockare konsistensen ger den ett naturligt resultat och är enkel att använda.

Din hudton avgör vilken foundation du ska välja

Välj en foundation som är samma färg som huden i ditt ansikte. För att kunna välja den färg på foundation som passar dig bäst behöver du veta vilken hudton du har. Ditt översta hudlager visar vilken hudton du har - varm, kall eller neutral. För att avgöra vilken ton du har kan du kolla huden på insidan av din underarm.

Varm hudton (W) - Dina blodådror lutar åt grön färg och du har en gul underton i din hud.

Kall hudton (C) - Dina blodådror lutar åt blå färg och du har en rosa underton i din hud.

Neutral hudton (N) - Om du har svårt att avgöra vilken färg de ser ut att ha eller om de har en blandning av både grön och blå, har du troligtvis en neutral hudton.

När du tagit reda på vilken hudton du har kan du lättare välja vilken nyans och typ av foundation du vill ha.

Bästa foundation för din hudtyp 

Vilken foundation som är bäst för dig beror på din hudtyp. Oavsett om du har normal, torr, fet, mogen eller känslig hy har vi på MEDS en foundation för dig.

För torr hy

En torr hud behöver mycket återfuktning. En foundation med vårdande egenskaper som tillför fukt till din hy är då att föredra. Maybelline Fit Me foundation Luminous + Smooth är en fuktgivande foundation som är idealisk för normal till torr hud och finns i flera olika nyanser.

För mogen hy

För en mogen hud med rynkor och fina linjer kan du välja en foundation med lättare täckning. En foundation med en tjockare formula kan lägga sig i dina rynkor och göra att de framträder mer. Biodroga MD EVEN & PERFECT CC Cream är en lätt foundation med anti-age egenskaper som passar utmärkt för dig med rynkor och fina linjer. Ett annat tips till dig med mogen hy är att använda dig av en primer. En primer applicerar du innan din foundation för att jämna ut hyn och gör att din foundation sitter bättre.

För oljig hy 

Har du fet eller oljig hy är en nedmattande och oljefri foundation bäst för dig. En av våra mest sålda foundation för fet hy är Maybelline Fit Me Matte+Poreless foundation som ger en matt effekt med en naturlig finish till oljig hy.

För känslig hy

En känslig hy blir lätt irriterad och röd när du använder för tunga sminkprodukter. Du ska därför helst använda dig av en lätt och vårdande foundation, exempelvis Lumene Stay Weightless Foundation som är en bra foundation för känslig hy.

Har du ett hudproblem som till exempel rosacea, perioral dermatit eller akne och vill använda foundation kan du använda dig av en en som är anpassad för känslig hy.

Så applicerar du din foundation för bäst resultat

Du kan applicera en foundation på flera olika sätt beroende på vilken typ av foundation du använder. Oavsett vilken formula den har kan du tänka på detta när du ska applicera din foundation för att uppnå bästa möjliga resultat.

Innan du lägger en foundation är det viktigt att du rengör ditt ansikte noggrant. Bra ansiktsvård är betydande för att du ska få en bra bas för din sminkning.

 En bra sminkborste hjälper dig att få ett jämnt resultat. Använd din foundationborste, applicera din foundation i mitten av ansiktet och arbeta utåt. Börja hellre med för lite produkt och bygg sedan upp täckningen gradvis.

Tänk på att inte dra borsten med foundation över ansiktet, buffa istället för att undvika ränder.

För att din foundation ska hålla längre kan du applicera ett puder ovanpå din foundation.

Tvätta av din foundation

En bra sminkborttagning hjälper dig att ta bort din foundation och andra sminkprodukter på ett vårdande och återfuktande sätt. Grunden till en bra sminkning är att applicera sminket på ett rent ansikte.

Hur länge håller en foundation?

Foundation har oftast en hållbarhetstid på mellan 6 och 18 månader när du öppnat produkten. Det är viktigt att du förvarar ditt smink på rätt sätt för att det ska hålla så länge som möjligt. Foundation ska, precis som alla sminkprodukter, inte förvaras torrt och inte i direkt solljus. På baksidan av de allra flesta sminkförpackningar finns en symbol med en siffra följt av bokstaven M. Siffran anger hur många månader produkten håller efter att du öppnat produkten.

 Skillnaden mellan concealer och foundation

Foundation är bassmink som appliceras i hela ansiktet och ska vara så nära din hudton som möjligt. En concealer använder du för att dölja och korrigera ojämnheter som mörka ringar och ska enbart användas på delar av ansiktet. Du kan även använda en concealer för att ljusa upp partier i ansiktet. Är du på jakt efter en concealer har vi ett stort utbud här på MEDS.

Visa mer
Filtrera 0
Sortera
166 produkter
Filtrera
Generella filter 0
Mina val
Eko
Kampanj
Vegan
Nyheter
Receptbelagda
Eko 3
Kampanj 25
Vegan 73
Nyheter 0
Receptbelagda 0
Visa alla
Visa färre
Kategori 0
Mina val
ansiktskräm
anti-age
bas
professionell hudvård
serum
ansiktskräm 1
anti-age 3
bas 166
professionell hudvård 9
serum 5
Visa alla
Visa färre
Varumärken 0
Mina val
aco
biodroga md
estelle & thild
filorga
idun minerals
isadora
la roche-posay
l'oréal paris
lumene
max factor
maybelline
pixi
aco 1
biodroga md 3
estelle & thild 3
filorga 6
idun minerals 14
isadora 3
la roche-posay 1
l'oréal paris 8
lumene 47
max factor 50
maybelline 24
pixi 6
Visa alla
Visa färre
Egenskaper 0
Mina val
anti-age
ekologisk
parfymfri
vegan
anti-age 6
ekologisk 3
parfymfri 9
vegan 73
Visa alla
Visa färre
Hudtyp 0
Mina val
alla hudtyper
blandad
fet
känslig & irriterad
mogen
normal
torr
alla hudtyper 142
blandad 1
fet 10
känslig & irriterad 15
mogen 3
normal 17
torr 11
Visa alla
Visa färre
Just nu visas 40 av 166 produkter