15% på alla köp* över 299:- med koden: FEST15

Munsår & Herpes

Munsår och munherpes är en vanligt förekommande åkomma och beror på att ett herpesvirus orsakar sår och blåsor på och runt läpparna. 

Det går inte att bli av med munherpes för gott, men det finns produkter som behandlar, lindrar och påskyndar läkningen när symtomen börjar dyka upp. I vårt sortiment har vi valt ut produkter som behandlar munherpes och lindrar symtom vid munsår. Alla produkterna är anpassade för att behandla herpes.

Välj bland Compeed munsårsplåster, sårsalva mot munsår eller kräm mot munsår.

Du som brukar drabbas av munsår bör vara särskilt försiktig då du vistas i solen. Se i sådana fall till att använda medel med hög solskyddsfaktor för att förebygga ett utbrott.

Visa mer
Filtrera 0
Sortera
10 produkter
Filtrera
Generella filter 0
Mina val
Eko
Kampanj
Vegan
Nyheter
Receptbelagda
Eko 0
Kampanj 0
Vegan 0
Nyheter 0
Receptbelagda 0
Kategori 0
Mina val
munsår & herpes
munsår & herpes 10
Visa alla
Show less
Varumärken 0
Mina val
anti
coldy
compeed
meda
vectatone
vectavir
zoviduo
zovirax
anti 2
coldy 1
compeed 1
meda 1
vectatone 1
vectavir 1
zoviduo 1
zovirax 2
Visa alla
Show less
Beredningsform 0
Mina val
kräm
salva
kräm 6
salva 1
Visa alla
Show less

Så överförs herpes runt munnen

Munherpes orsakas av ett mycket vanligt virus, som också kallas herpes simplex. Det smittar när huden eller slemhinnorna kommer i direktkontakt med sekretet i en herpesblåsa. Herpes smittar framför allt genom pussar och kyssar.

De flesta smittas redan som barn. Det brukar ta mellan ett par dagar och ett par veckor från att du har blivit smittad tills du får de första symtomen.

Om du får tillbaka herpesbesvären är du som mest smittsam det första dygnet. När blåsorna efter några dagar har börjat torka in och en sårskorpa har bildats så är det mindre risk att du smittar.

Du kan ha en herpesinfektion utan att ha några symtom. Då kan du ändå vara smittsam, utan att veta om det.


Hur kan jag förebygga herpes runt munnen?

För att förhindra att herpesviruset sprids ska du framför allt undvika att pussas och kyssas om du eller den andra personen har herpessymtom. Vissa får herpesutbrott av att vara i solen. Du kan använda en skärmmössa, solkräm eller solstift för att skydda huden och läpparna. Tvätta händerna ofta och använd gärna handsprit för att undvika att viruset sprids vid exempelvis handslag.


Hur får man herpes i underlivet?

Herpes i underlivet orsakas av ett virus och är mycket vanligt. Det överförs främst vid sexuell kontakt. De flesta som har herpes i underlivet får så lindriga symtom att de inte vet om att de har herpes. 

Om du får symtom visar de sig oftast mellan tre och sju dygn efter att viruset överförts.

Det börjar ofta med att du får ont i huden eller slemhinnorna runt könsorganen. Det kan också svida, sticka, klia eller kännas omväxlande varmt och kallt. Sedan bildas blåsor, som spricker och blir till sår. Första gången du får en herpesinfektion i underlivet kan du också få feber och svullna lymfkörtlar i ljumskarna. Det kan ibland ta upp till cirka tre veckor innan blåsorna, såren och smärtan försvinner.


Behandling av herpes i underlivet

Herpes i underlivet går över av sig självt och det finns ingen behandling som botar sjukdomen. Har du däremot svåra besvär kan du få virushämmande läkemedel utskrivet av läkare. Det tas i tablettform. Virushämmande läkemedel lindrar symtomen och förkortar tiden du har besvär. De hjälper mot båda herpestyperna. För att läkemedlet ska ge bra effekt ska du börja ta tabletterna så snart du börjar märka av symtom.

Om du skulle ha mycket kraftiga besvär av herpes i underlivet kan du behöva ta virushämmande läkemedel varje dag under en längre tid, för att förebygga nya herpesutbrott.


Det finns två typer av herpesvirus

Typ 1 är vanligast och orsakar oftast munsår, herpes runt munnen. Typ 2 brukar ge besvär i underlivet. De två typerna kan också sprida sig till andra delar av kroppen. Det har blivit mycket vanligt att herpes typ 1 även orsakar herpes i underlivet. Det kan överföras vid exempelvis munsex.

Det är inte lika vanligt att typ 2 sprider sig till munnen, men det kan hända. Då kan du få herpes i svalget. Det ger symtom som liknar halsfluss och kan vara mycket smärtsamt.


Nyfödda barn och herpes

Om du får herpes runt munnen för första gången i samband med eller strax efter förlossningen kan du få virushämmande läkemedel, för att minska risken att barnet ska smittas. Ett nyfött barn kan få en allvarlig och besvärlig herpesinfektion. Det är ovanligt att nyfödda barn får herpes, men om det händer behandlas barnet med antivirala läkemedel.