Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan
Filter
9 artiklar
Sortera efter: Mest sålda
Sortera efter: Mest sålda
Sortera efter: Nyheter
Sortera efter: Rekommenderat
Sortera efter: Namn, stigande
Sortera efter: Namn, fallande
Sortera efter: Pris, stigande
Sortera efter: Pris, fallande
Sortera
9 artiklar
Filter
Sortera efter: Mest sålda
Sortera efter: Mest sålda
Sortera efter: Nyheter
Sortera efter: Rekommenderat
Sortera efter: Namn, stigande
Sortera efter: Namn, fallande
Sortera efter: Pris, stigande
Sortera efter: Pris, fallande
Generella filter
Varumärke
Kategorier
Beredningsform
Egenskaper
Vegan
Silicea Mun Herpes Gel 5 g
89 kr
Visar 9 av 9 artiklar

Behandling | Hur får man bort munsår och munherpes snabbt?

 • Undvik att peta på munsåret. Om det blir infekterat så tar läkningsprocessen längre tid. 
 • Börja använda salvan/krämer alternativt munsårsplåstret vid första symtom – ju tidigare desto bättre effekt.
 • Du kan antingen välja att behandla med en munsårssalva eller med ett munsårsplåster. Båda har viss effekt. Prova olika varianter, exempelvis Anti (aciklovir) eller Compeeds munsårsplåster.
 • Det går även att använda både produkterna i kombination, exempelvis plåstret på dagtid (för att minska risken för smitta), och salvan när du går och lägger dig. Använd dock inte plåster och kräm samtidigt. 

Det är viktigt att veta att det inte finns någon behandling som tar bort viruset. Men med dessa råd ovan kan du lindra symtomen och bli av med munsåret lite snabbare. De flesta herpes-munsår behöver du inte behandla utan går över av sig själv inom cirka 10 dagar.

Olika typer av salvor vid munsår

Det finns flera olika typer av salvor som du kan använda vid munsår och herpes. Så här skiljer de sig åt:

 • Zovirax. Använd 5 gånger dagligen med ca 4 timmars mellanrum. Zovirax kräm förkortar läkningsprocessen med omkring en halv dag jämfört med motsvarande kräm utan den aktiva komponenten.
 • Coldy SoreFix Rescue. Använd 3-6 gånger per dag till dess att munsåret försvunnit helt. SoreFix Rescue innehåller ingredienser med dokumenterad effekt på munsår och som förkortar läkningstiden. Rescue-krämen innehåller oljebaserat zink, naturliga oljor och är rik på E-vitamin.
 • Zoviduo. Appliceras var fjärde timme i fem dagar. Innehåller två aktiva substanser: aciklovir och hydrokortison. Aciklovir är ett virushämmande läkemedel som hjälper till att bekämpa det virus som orsakar munsår. Hydrokortison är en mild steroid som dämpar inflammationen som uppstår då du har munsår.
 • Salva vid munsår. Traditionellt växtbaserat läkemedel. Använd 2-3 gånger per dag i max sju dagar.
 • Vectavir. Appliceras varannan timme i fyra dagar och ger ett täckande resultat. Tiden för läkning, smärta och påvisbart virus förkortas med upp till ett dygn.
 • Vectatone. Appliceras varannan timme i fyra dagar. Vectatone är en ljusbrun/beige kräm som ger ett täckande resultat. 
 • Silicea Mun Herpes gel. En gel som du stryker på, som efter fem minuter torkar och bildar en vit skyddande hinna över blåsan. Appliceras på munsåret upp till fem gånger per dag tills det helt läkt.
 • Anti. Använd 5 gånger per dag med ca 4 timmars mellanrum under fem dagar. Hämmar virusets förmåga att föröka sig vilket gör att infektionen avstannar och går tillbaka.

Herpes när du är gravid och är nära förlossning?

Om du får herpes runt munnen för första gången i samband med eller strax efter förlossningen kan du få virushämmande läkemedel, för att minska risken att barnet ska smittas. Ett nyfött barn kan få en allvarlig och besvärlig herpesinfektion. Det är ovanligt att nyfödda barn får herpes, men om det händer behandlas barnet med antivirala läkemedel.

Två typer av herpesvirus

Det finns två typer av herpesvirus: Typ 1 och typ 2. 

 • Typ 1 är vanligast och orsakar oftast munsår, herpes runt munnen.
 • Typ 2 brukar ge besvär i underlivet.

De två typerna kan också sprida sig till andra delar av kroppen. Det har blivit mycket vanligt att herpes typ 1 även orsakar herpes i underlivet. Det kan överföras vid exempelvis munsex. Det är inte lika vanligt att typ 2 sprider sig till munnen, men det kan hända. Då kan du få herpes i svalget. Det ger symtom som liknar halsfluss och kan vara mycket smärtsamt.

Så överförs herpes runt munnen

Munherpes orsakas av ett mycket vanligt virus, som också kallas herpes simplex. Det smittar när huden eller slemhinnorna kommer i direktkontakt med sekretet i en herpesblåsa. Herpes smittar framför allt genom pussar och kyssar.

De flesta smittas redan som barn. Det brukar ta mellan ett par dagar och ett par veckor från att du har blivit smittad tills du får de första symtomen.

Om du får tillbaka herpesbesvären är du som mest smittsam det första dygnet. När blåsorna efter några dagar har börjat torka in och en sårskorpa har bildats så är det mindre risk att du smittar.

Du kan ha en herpesinfektion utan att ha några symtom. Då kan du ändå vara smittsam, utan att veta om det.

Hur kan jag förebygga herpes runt munnen?

För att förhindra att herpesviruset sprids ska du framför allt undvika att pussas och kyssas om du eller den andra personen har herpessymtom.

Vissa får herpesutbrott av att vara i solen. Du kan använda en skärmmössa, solkräm eller solstift för att skydda huden och läpparna.

Tvätta händerna ofta och använd gärna handsprit för att undvika att viruset sprids vid exempelvis handslag.

Hur får man herpes i underlivet?

Herpes i underlivet orsakas av ett virus och är mycket vanligt. Det överförs främst vid sexuell kontakt. De flesta som har herpes i underlivet får så lindriga symtom att de inte vet om att de har herpes. 

Om du får symtom visar de sig oftast mellan tre och sju dygn efter att viruset överförts.

Det börjar ofta med att du får ont i huden eller slemhinnorna runt könsorganen. Det kan också svida, sticka, klia eller kännas omväxlande varmt och kallt. Sedan bildas blåsor, som spricker och blir till sår. Första gången du får en herpesinfektion i underlivet kan du också få feber och svullna lymfkörtlar i ljumskarna. Det kan ibland ta upp till cirka tre veckor innan blåsorna, såren och smärtan försvinner.

Virushämmande läkemedel i tablettform – vid behandling av herpes i underlivet

Herpes i underlivet går över av sig självt och det finns ingen behandling som botar sjukdomen. Har du däremot svåra besvär kan du få virushämmande läkemedel utskrivet av läkare. Det tas i tablettform. Virushämmande läkemedel lindrar symtomen och förkortar tiden du har besvär. De hjälper mot båda herpestyperna. För att läkemedlet ska ge bra effekt ska du börja ta tabletterna så snart du börjar märka av symtom.

Om du skulle ha mycket kraftiga besvär av herpes i underlivet kan du behöva ta virushämmande läkemedel varje dag under en längre tid, för att förebygga nya herpesutbrott.

För recept – kontakta din läkare. Du kan sedan snabbt och enkelt hämta ut ditt recept här på MEDS – med snabb och smidig hemleverans.