Atopiskt eksem även kallat atopisk dermatit är en kronisk hudinfektion som orsakar torrhet och klåda. Eksemen börjar vanligtvis före två års ålder, men kan också börja senare i livet. Böjveckseksem är det vanligaste typen av atopiskt eksem hos barn under 12 år och uppstår i vecken där lederna böjs exempelvis i knäveck och armveck. Äldre barn och vuxna drabbas ofta av eksem i ansiktet, halsen, händerna och handlederna. Atopiskt eksem blossar ofta upp i perioder och tenderar att vara värst under vinterhalvåren. Under sommaren brukar symtomen vara mildare och mindre besvärande. Sjukdomen är ärftlig och obotlig, men smittar inte.
Symtomen på atopiska eksem kan variera, vissa får bara måttliga besvär medan andra får värre besvär på stora delar av kroppen. Vanliga symtom vid atopiska eksem är:
Eksemen kan förekomma på olika delar av kroppen beroende på ålder:
Atopiskt eksem är en ärftlig sjukdom som främst beror på att hudbarriären är försvagat eller skadat. Eksemen kan också ha miljömässiga orsaker genom att huden exempelvis utsätts för nötning, kemikalier eller torra klimat. Eksemet har även kopplingar till astma, allergi och andra sjukdomstillstånd.
Atopiskt eksem kan vara mycket besvärligt och påverka din vardag negativt. Det finns många olika saker du kan göra för att lindra dina besvär:
Det är viktigt att regelbundet smörja in kroppen med mjukgörande hudkräm eller salva, dels för att lindra klådan, dels för att bevara hudens naturliga skydd mot nötning, vatten och kemikalier. Receptfri kortisonsalva kan också ha en bra effekt på atopiskt eksem eftersom den hjälper till att lindra inflammationen. Tänk på att fortsätta smörja in kroppen regelbundet även när du inte har några besvär.
Eksemen kan orsaka en intensiv klåda och det kan kännas omöjligt att inte klia, men när du kliar orsakar det bara ännu mer klåda. Ett bra tips för att få lite hjälp på traven att låta bli att klia är att i stället badda eller klappa på huden.
Om du badar och duschar mycket är det lätt att huden torkar ur, du bör därför inte bada eller duscha mer än nödvändigt. Duscha eller bada kortare stunder och undvik parfymerad tvål.
Huden mår bäst av att få andas, använd därför luftiga kläder i material som bomull, bambu eller silke.
Torr luft och dammiga miljöer kan göra eksemen värre. Se därför till att inte ha det för varmt hemma och undvik dammiga miljöer.
Sol kan göra eksemen bättre men det är väldigt viktigt att du inte bränner dig. Använd därför solskydd med hög solskyddsfaktor för känslig hy. Barn under ett år ska undvika solen helt, och barn över ett år behöver vara väldigt försiktiga i solen så att de inte bränner sig.
Har du lindriga besvär kan du oftast behandla eksemen själv genom att regelbundet smörja in kroppen med mjukgörande kräm eller salva. Du kan också använda receptfria kortisonkrämer vid behov. Har du eksem i ansiktet eller i hårbotten gäller följande:
Huden i ansiktet är extra känslig, framför allt huden runt ögonen. Använd återfuktande och mjukgörande ansiktskrämer, helst utan parfym, som lugnar huden. Runt ögonen finns det milda ögonkrämer som är speciellt framtagna för känslig hud.
Undvik att tvätta håret oftare än vad som behövs och välj skonsamma schamposorter som inte torkar ut huden. När du schamponerar håret kan du massera med händerna eller massageborste för att få bort död hud och rester från hårvårdsprodukter. Även i hårbotten är det viktigt att återfukta huden, det finns återfuktade krämer som är speciellt framtagna för att användas i hårbotten.
Om du har svårare eller återkommande besvär kan du behöva få hjälp av sjukvården med receptbelagda läkemedel eller annan behandling. Vilken behandling du får beror på hur stora besvär du har, var på kroppen eksemen sitter och hur gammal du är. Syftet med behandlingen är att den ska dämpa inflammationen och läka huden. Utöver läkemedel finns följande behandlingar:
Medicinsk ljusbehandling kan bidra till att lindra besvären.
Om eksemen är infekterat kan badbehandling användas, det kan både göras hemma och på sjukhus med rekommendation från läkare.
Du bör söka vård om du eller ditt barn har stora besvär av eksem som inte blir bättre med hjälp av egenbehandling. Du bör också söka vård om något av följande stämmer in:
2023-03-28 11:56:30