Jod är en livsviktig mineral. Kroppen behöver jod för att fungera optimalt. Hos foster och spädbarn kan jodbrist leda till nedsatt tillväxt och psykiska utvecklingsstörningar. Jodbrist hos vuxna kan leda till struma och nedsatt ämnesomsättning. Vi får i oss jod naturligt via maten, där en stor del finns i fisk och mejeriprodukter. Även salt brukar vara tillsatt med jod. Skulle du få i dig för lite jod så kan du komplettera med ett kosttillskott. Här kan du köpa jodtabletter hos MEDS Apotek!
Varför behöver vi jod?
Jod är livsviktigt för att vår sköldkörtel ska fungera korrekt. Upp till 80% av det jod som finns i vår kropp finns i sköldkörtelhormonerna. I sköldkörteln används jod för att bilda hormonerna T3 och T4. Dessa sköldkörtelhormon bidrar bland annat till ämnesomsättningen och reproduktion. Hos barn reglerar de tillväxt och utveckling. Det är alltså viktigt att ha en lagom nivå av jod i kroppen och födan.
Hur mycket jod ska jag ha?
Hur mycket jod man behöver beror bland annat på kön och ålder.
Spädbarn 6–11 månader - 50 mikrogram
Barn 12–23 månader - 70 mikrogram
Barn 2–5 år - 90 mikrogram
Barn 6–9 år - 120 mikrogram
Vuxna, tonåringar och barn över 10 år - 150 mikrogram
Gravida - 175 mikrogram
Ammande - 200 mikrogram
För vuxna räknas en säker maxdos som 600 mikrogram jod per dygn. Över 1000 mikrogram kan orsaka problem.
Kosttillskott med jod
Många av tillskotten som innehåller kelp innehåller höga halter av jod. Dessa kosttillskott är bra för dig som har en begränsad kost och inte får i dig jod från maten. Better You har ett tillskott baserat på kelp med en hög halt jod. Den är dessutom vegansk och är perfekt för dig som inte äter fisk, skaldjur eller mejerier. Jodtillskotten från Bättre Hälsa är dessutom både veganska och ekologiska. De är också gjorda på ekologiskt sjögräs från rena och kontrollerade vatten.
Thorne en produkt med både jod och aminosyran L-tyrosin. L-tyrosin behövs för att kroppen ska kunna producera sköldkörtelhormonet Tyroxin (T4). Jodet som finns i sköldkörteln fäster sig vid L-tyrosin och bildar T4.
Jod finns också i många multivitaminer.
Mat som innehåller jod
I Sverige är vår odlingsmark ganska jodfattig och därför berikar vi en del livsmedel med jod. Jod finns naturligt i berggrunden men halterna kan variera mellan olika platser i världen.
Salt med jod
Bordssalt är ofta berikat med jod. Salt innehåller inte jod naturligt och därför finns det bordssalt med tillsatt jod. Havssalt och bergssalt som himalayasalt innehåller alltså inget jod.
Om du bara använder naturligt salt utan tillsatt jod så finns det en risk att du får i dig för lite jod.
Mejerier
Ko-mejerier innehåller också jod, eftersom jod tillsätts i kornas mat. Jod behövs även för djur och nötkreatur och bidrar till deras hälsa precis som till vår. En del av mineralerna som korna äter följer med mjölken. Det gör att vi kan få i oss jod och andra mineraler via ost, mjölk, yoghurt och andra mejeriprodukter.
Fisk och skaldjur
Fisk och skaldjur innehåller naturligt jod. Det krävs dock en kost med ganska mycket fisk och skaldjur för att få ihop till dagsbehovet av jod. Ät gärna fisk eller skaldjur i två måltider i veckan så får du dessutom i dig bra fett och protein.
Kelp och alger
Alger är kanske inget vi äter dagligen i Sverige, eller ens äter alls. Det kan dock vara en bra idé att lägga in lite mer alger i sin kost, eftersom det är väldigt nyttigt. Bland annat innehåller det en hel del mineraler och vitaminer, till exempel jod. Många kosttillskott med jod är baserat på alger och kelp. Dessa tillskott är veganska och har en hög jodhalt. Du får då i dig tillräckligt med jod även om du inte äter mejerier eller fisk och skaldjur.
För mycket eller för lite jod?
Vi kan få problem i kroppen om vi får i oss både för mycket och för lite jod. Lagom är alltså bäst.
För mycket jod kan rubba förbränningen och sätta sköldkörteln ur spel. Du kan då få problem med förstorad sköldkörtel och en obalans i tyreoiderna, alltså sköldkörtelhormonerna. För högt intag av jod för gravida kan orsaka problem hos fostret. Deras mentala och fysiska utveckling kan påverkas eftersom foster är känsligare.
Jodbrist kan leda till struma, vilket innebär en förstoring av sköldkörteln. För lite jod under graviditeten kan också påverka fostret negativt. Jod behövs för att fostret ska kunna utveckla bland annat nervsystem. Det är också viktigt för den fysiska och psykiska utvecklingen.