Springmask kliar intensivt och ofta i rumpan, mest på kvällen och natten. Det kan göra att barn får svårt att sova. Det blir ofta lite rött vid ändtarmsöppningen av springmasken.
Kliet beror på att springmasken lägger sina ägg precis utanför ändtarmsöppningen. Masken är som mest aktiv sent på kvällen och på natten, när barnet ligger stilla i sängvärmen.
Små barn kan visa att det kliar genom att sparka häftigt eller glida runt på rumpan.
Springmaskarna syns i ändtarmsöppningen och ibland även i bajset. Maskarna är vita, tunna som sytrådar och är ungefär en centimeter långa. Hos ett barn kan du se maskarna genom att titta runt barnets ändtarmsöppning. Det är lättast att se maskarna sent på kvällen, några timmar efter att barnet har somnat.
Springmask kan också göra att det kliar i slidöppningen. Slemhinnan i slidan blir då röd, irriterad och svullen.
Maskarna sprids genom att man får i sig springmaskens ägg genom munnen. Äggen utvecklas till larver i magsäcken och därefter till vuxna maskar i tarmkanalen. De vuxna maskarna tar sig ner till ändtarmen där de lägger nya ägg alldeles utanför ändtarmsöppningen.
Äggen kan sedan spridas via fingrar, underkläder och sängkläder. Barn kan smitta sig själva med sina egna maskars ägg om de stoppar fingrarna i munnen efter att ha kliat sig i rumpan.
Äggen kan överleva minst ett par veckor utanför kroppen.
Springmask kan inte leva hos djur, men äggen kan finnas i djurens päls och spridas på det sättet. Springmask finns naturligt i vår miljö, exempelvis i damm och i tyger.
Springmask behandlas receptfritt med läkemedlet Vanquin som bara finns till vuxna och barn som väger mer än 10 kg. Springmask kan också behandlas med receptbelagt läkemedel.
Tänk på att klåda i ändtarmen kan ha andra orsaker än springmask så vänta med att behandla tills att du har sett de vita små maskarna.
Det tar ungefär 1-1,5 dygn för Vanquin att passera tarmkanalen och bajset färgas då rött. När bajset har fått tillbaka sin vanliga färg har hela dosen passerat tarmkanalen. Eftersom Vanquin inte påverkar äggen behöver man ta läkemedlet en gång till, efter två till tre veckor.
Sök vård om besvären inte försvinner trots behandling eller om barnet har svårt att ta läkemedlet.
Det kan vara bra att berätta för förskolepersonalen att barnet har springmask. Då kan de och andra föräldrar vara uppmärksamma på symtom. Ett barn med springmask behöver inte vara hemma från förskola eller skola, oavsett om barnet har fått läkemedel eller inte. Vissa förskolor och skolor har lokala riktlinjer.