Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på webbplatsen. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta.

Medicin mot springmask för barn

Det är väldigt vanligt med springmask hos barn – vilket ger symtom så som klåda i analen. Speciellt på kvällen då maskarna blir som mest aktiva. Springmask är helt ofarligt även om mycket besvärande då klådan ofta är väldigt påtaglig. 

För att bli av med springmask finns medicinen Vanquin som är ett vanligt, effektivt och receptfritt läkemedel mot springmask. Men tyvärr är Vanquin slut hos tillverkaren – och går inte att få tag på just nu. Istället för Vanquin kan du därför få receptbelagd medicin mot springmask om du kontaktar din läkare.

Via KRY kan du snabbt och enkelt komma i kontakt med en läkare i din mobil. Har du ett recept att hämta ut kan du hämta ut det här på MEDS genom att logga in med ditt BankID på "Mina recept". Vi kör hem ditt recept till dig – snabbt, säkert och alltid fraktfritt på receptbelagda produkter.

Visa mer
Filtrera 0
Sortera
6 produkter
Filtrera
Generella filter 0
Mina val
Eko
Kampanj
Vegan
Nyheter
Receptbelagda
Eko 0
Kampanj 0
Vegan 0
Nyheter 0
Receptbelagda 0
Visa alla
Visa färre
Kategori 0
Mina val
magbesvär hos barn
mask i magen
magbesvär hos barn 6
mask i magen 6
Visa alla
Visa färre
Varumärken 0
Mina val
pyrvin
vanquin
vermox
pyrvin 2
vanquin 2
vermox 2
Visa alla
Visa färre
Beredningsform 0
Mina val
flytande
tablett
flytande 1
tablett 5
Visa alla
Visa färre
Egenskaper 0
Mina val
välvald
välvald 2
Visa alla
Visa färre

Symtom på springmask hos barn

Springmask kliar intensivt och ofta i rumpan, mest på kvällen och natten. Det kan göra att barn får svårt att sova. Det blir ofta lite rött vid ändtarmsöppningen av springmasken.

Kliet beror på att springmasken lägger sina ägg precis utanför ändtarmsöppningen. Masken är som mest aktiv sent på kvällen och på natten, när barnet ligger stilla i sängvärmen.

Små barn kan visa att det kliar genom att sparka häftigt eller glida runt på rumpan.

Springmaskarna syns i ändtarmsöppningen och ibland även i bajset. Maskarna är vita, tunna som sytrådar och är ungefär en centimeter långa. Hos ett barn kan du se maskarna genom att titta runt barnets ändtarmsöppning. Det är lättast att se maskarna sent på kvällen, några timmar efter att barnet har somnat.

Springmask kan också göra att det kliar i slidöppningen. Slemhinnan i slidan blir då röd, irriterad och svullen.


Så smittar springmask mellan barn

Maskarna sprids genom att man får i sig springmaskens ägg genom munnen. Äggen utvecklas till larver i magsäcken och därefter till vuxna maskar i tarmkanalen. De vuxna maskarna tar sig ner till ändtarmen där de lägger nya ägg alldeles utanför ändtarmsöppningen.

Äggen kan sedan spridas via fingrar, underkläder och sängkläder. Barn kan smitta sig själva med sina egna maskars ägg om de stoppar fingrarna i munnen efter att ha kliat sig i rumpan.

Äggen kan överleva minst ett par veckor utanför kroppen.

Springmask kan inte leva hos djur, men äggen kan finnas i djurens päls och spridas på det sättet. Springmask finns naturligt i vår miljö, exempelvis i damm och i tyger.


Behandling av springmask hos barn

Springmask behandlas receptfritt med läkemedlet Vanquin som bara finns till vuxna och barn som väger mer än 10 kg. Springmask kan också behandlas med receptbelagt läkemedel.

Tänk på att klåda i ändtarmen kan ha andra orsaker än springmask så vänta med att behandla tills att du har sett de vita små maskarna.

Det tar ungefär 1-1,5 dygn för Vanquin att passera tarmkanalen och bajset färgas då rött. När bajset har fått tillbaka sin vanliga färg har hela dosen passerat tarmkanalen. Eftersom Vanquin inte påverkar äggen behöver man ta läkemedlet en gång till, efter två till tre veckor.

Sök vård om besvären inte försvinner trots behandling eller om barnet har svårt att ta läkemedlet.


Egenvård | Att tänka på – för att bli av med springmask:

 • Tvätta händerna noga efter toalettbesök och före maten.
 • Använd flytande tvål och en egen handduk.
 • Ha kortklippta naglar.
 • Tvätta rumpan och huden runt ändtarmsöppningen varje dag.
 • Tvätta gärna med flytande tvål.
 • Sov i pyjamas eller tajta byxor.
 • Byt underkläder och pyjamas varje dag.
 • Byt sängkläder ofta.
 • Rengör toaletten och handfatet, helst varje dag.
 • Skölj gosedjur flera gånger i vatten, om det behövs.
 • Tvätta husdjur om det finns, eftersom äggen kan finnas i djurets päls.

Ska barn med springmask stanna hemma från förskola och skola?

Det kan vara bra att berätta för förskolepersonalen att barnet har springmask. Då kan de och andra föräldrar vara uppmärksamma på symtom. Ett barn med springmask behöver inte vara hemma från förskola eller skola, oavsett om barnet har fått läkemedel eller inte. Vissa förskolor och skolor har lokala riktlinjer.