Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Rosacea – symtom och behandling

Rosacea är en inflammatorisk hudsjukdom som kännetecknas av rodnader, utslag och ibland även synliga blodkärl i ansiktet. Rosacea kan även skapa irritation i och runt ögonen. Även om det inte finns något botemedel för rosacea, så finns det flera saker du kan göra för att minimera obehag och synliga symtom. Här ger vi tips och råd kring hur du kan ta hand om din hud och lindra dina besvär!

Vad är Rosacea?

Rosacea är en kronisk hudsjukdom som främst påverkar ansiktet och beror på en inflammation i huden. Sjukdomen kännetecknas av utslag, rodnad och synliga blodkärl. Ögonirritation och inflammation i ögonen är också vanliga symtom. Rosecea drabbar ofta personer som är över 30 år, men personer i alla åldrar kan drabbas. De flesta som drabbas av sjukdomen får återkommande symtom.

Symtom vid Rosacea

Rosacea kan ge olika symtom beroende på dess typ och svårighetsgrad. En del personer får stora besvär och andra mindre. Symtomen kommer oftast i perioder, i så kallade skov. Några vanliga symtom vid rosacea är: 

 • Huden i ansiktet sticker och känns varm 
 • Rodnader i ansiktet 
 • Torr och eksemliknande hud
 • Förtjockningar i huden 
 • Vidgade ytliga blodkärl, nästan som tunna röda streck 
 • Små knottror och upphöjda utslag som kan vara vätskefyllda 
 • Torra, kliande och röda ögon

Vad orsakar rosacea?

Den exakta orsaken till rosacea är inte helt klarlagd, men flera faktorer kan spela in. Ärftlighet, miljöpåverkan och överreaktion av blodkärl i huden är några möjliga orsaker. Vad som gör att besvären blossar upp är individuellt. Här är några vanliga utlösande faktorer:

 • Starkt kryddad mat 
 • Alkohol
 • Varma drycker 
 • Stark sol
 • Kyla och blåsigt väder 
 • Temperaturväxlingar 
 • Stress 
 • Starka tvålar, peelingprodukter och ansiktsvatten med alkohol
 • Vissa läkemedel, bland annat kortisonkräm

Behandling av rosacea

Den som drabbas påverkas ofta väldigt negativt och upplever både en sämre livskvalitet och sämre psykisk hälsa och därför är det viktigt att snabbt få hjälp att starta behandlingen. Rosacea kan tyvärr inte botas permanent, utan man kan enbart lindra symtomen när det bryter ut. För milda fall kan receptfria krämer och lotioner vara till hjälp. Det finns även receptbelagda läkemedel som kan lindra besvären. I vissa fall kan laserterapi vara effektivt för att minska synliga blodkärl och rodnad. 

Krämer och receptfria läkemedel mot rosacea

Att hantera finnar och utslag som uppträder vid rosacea kan vara utmanande, men det finns receptfria alternativ som kan hjälpa. Två sådana läkemedel är Rosazol och rozex, som innehåller metronidazol som aktiv ingrediens. Innan du använder Rosazol bör en läkare först ha fastställt diagnosen rosacea. 

Det finns också receptbelagda krämer med de verksamma ämnena ivermektin och azelinsyra eller isotretinoin vid mycket stora besvär. Om läkemedel som du smörjer på huden inte hjälper kan det vara aktuellt att prova antibiotika. Har du ögonbesvär behandlas det också med antibiotika. 

Lindra din rosacea med rätt hudvård

En skonsam hudvårdsrutin kan vara avgörande för att hantera rosacea. Använd milda rengöringsprodukter och undvik skrubb och starka kemikalier som kan förvärra symtomen. Välj produkter med lugnande ingredienser som är skonsamma och anpassade för känslig hud. Fuktgivande och skyddande hudvårdsprodukter kan stärka hudbarriären och minska känsligheten. 

Har du torra, kliande och röda ögon kan du använda milda ögonkrämer och droppar mot torra ögon. Att använda solskyddsfaktor är också en viktig del i att lindra och förebygga symtom vid rosacea. 

Smink för dig med rosacea

Att välja rätt sminkprodukter när du har rosacea är viktigt för att undvika att förvärra hudproblemen. Här är några tips för att hitta smink som är skonsamt för din hud. När du väljer sminkprodukter är det bäst att satsa på produkter speciellt utformade för känslig hud. Välj produkter som är fria från olja och parfym, eftersom dessa ämnen kan förvärra rodnad och irritation. Använd gärna mjuka appliceringsborstar för att undvika överdriven irritation på huden. 

Om du använder smink är det viktigt att ta bort allt smink på kvällen för att låta huden andas och återhämta sig. Använd milda rengöringsprodukter som inte torkar ut huden. Se till att vara extra noggrann med att rengöra sminkborstar regelbundet för att undvika att sprida bakterier. 

 • Vegan
  Medik8 Calmwise Colour Correct 50 ml
  925 kr
 • 20%
  Vegan
  IDUN Minerals Concealer Idegran
  148,80 kr 186 kr
 • 20%
  Vegan
  IDUN Minerals Rouge Smultron
  151,20 kr 189 kr
 • 20%
  Vegan
  IDUN Minerals Bronzer Sommardröm
  159,20 kr 199 kr

Vanliga frågor:

Hur vet man att det är rosacea?

Rosacea kännetecknas oftast av rodnad i ansiktet, speciellt på kinder, näsa, panna och haka. Andra vanliga symtom är synliga blodkärl, knottror och utslag som kan likna finnar. En hudläkare kan göra en korrekt diagnos baserad på symtomen och genom att utesluta andra liknande hudtillstånd. 

Vad kan utlösa rosacea?

Rosacea kan utlösas av flera faktorer, inklusive värme, stark sol, kyla, kryddiga mat, alkohol och koffein. Även stress, intensiv fysisk aktivitet och vissa hudvårdsprodukter kan vara utlösande faktorer. Det är viktigt att identifiera och undvika dessa triggerfaktorer för att minimera symtom.

Hur ser rosacea utslag ut?

Rosacea-utslag kan variera från person till person, men de vanligaste symtomen inkluderar rodnad i ansiktet, synliga blodkärl, knottror och små utslag som liknar finnar. 

Kan rosacea försvinna av sig själv?

Rosacea försvinner vanligtvis inte av sig själv. Utan behandling kan symtomen bli värre över tiden. Det är viktigt att få rätt behandling och att hantera triggerfaktorer för att kontrollera sjukdomen och förhindra att den försämras.

Kan man få rosacea av stress?

Ja, stress är en känd faktor som kan utlösa eller försämra rosacea symtom. Stress kan öka inflammation i kroppen och påverka blodkärlen i huden, vilket i sin tur kan förvärra rodnad och andra utslag associerade med rosacea. Att hantera och minska stressnivåer kan vara en viktig del av att hantera rosacea. 

2021-12-15 14:39:16

Lisa Karlsson