Meny
Mina Recept
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Varukorg
Till kassan

Rosacea – symtom och behandling

Rosacea är en inflammatorisk hudsjukdom som ger rodnader och utslag i ansiktet. Sjukdomen kan kännas besvärlig men med rätt hudvård och olika typer av läkemedel kan man minska besvären. Här får du veta vad du bör tänka på. 

Vad är rosacea?

Rosacea, som ibland även kallas vuxenakne, är en hudsjukdom som beror på en inflammation i huden. Varför en del personer får sjukdomen vet man inte riktigt, men den är delvis ärftlig. Personer som lätt rodnar får också rosacea lättare och även solskadad hy drabbas oftare. Därför är rosacea vanligare hos ljushyade personer.

Symtom vid rosacea

Den som har rosacea får rodnader, knottror eller varblåsor vid panna, näsa (särskilt vid näsvingarna), kinder och haka. Rodnaden kommer ofta plötsligt och visar sig ofta som ett fjärilsmönster över kinderna. Du kan också få problem med ögonen – de blir då irriterade och röda. En del personer får stora besvär och andra mindre. Vissa perioder kan också vara helt besvärsfria innan sjukdomen kommer tillbaka igen. Några vanliga symtom vid rosacea är:

 • Huden i ansiktet sticker och känns varm.
 • Rodnader i ansiktet.
 • Torr och eksemliknande hud.
 • Förtjockningar i huden.
 • Vidgade ytliga blodkärl, nästan som tunna röda streck.
 • Små knottror och upphöjda utslag som kan vara vätskefyllda.

Kan barn få rosacea?

Om ditt barn har utslag i ansiktet bör du kontakta en läkare. I de flesta fall beror det inte på rosacea då sjukdomen nästan enbart drabbar vuxna personer över 30 år.

Behandling av rosacea

Rosacea ska behandlas så fort som möjligt för att förkorta läkningen. Behandlas inte sjukdomen kan den leda till röd och knottrig hud och synliga blodkärl. Den som drabbas påverkas ofta väldigt negativt och upplever både en sämre livskvalitet och sämre psykisk hälsa och därför är det viktigt att snabbt få hjälp att starta behandlingen. Även om man har mildare besvär är det viktigt att behandla sina rosacea så snart man kan.

Krämer och receptfria läkemedel

Rosacea behandlas först och främst med olika geler och krämer. De receptfria läkemedlen Rosazol och Rozex innehåller det verksamma ämnet metronidazol som visat sig vara väldigt effektivt. Det är ett antibiotikum med antiinflammatorisk verkan. Innan du använder Rosazol bör en läkare först ha fastställt diagnosen rosacea.

Det finns också receptbelagda krämer med de verksamma ämnena ivermektin och azelinsyra eller isotretinoin vid mycket stora besvär. Om läkemedel som du smörjer på huden inte hjälper kan det vara aktuellt att prova antibiotika. Har du ögonbesvär behandlas det också med antibiotika. 

Lindra din rosacea med rätt hudvård

Det finns många saker du kan göra för att lindra dina besvär. Utöver din medicinska behandling är det viktigt att du tar hand om huden varje dag. Använd rengöringsprodukter och ansiktskrämer som är skonsamma och anpassade för känslig hud. Undvik peelingprodukter och ansiktsvatten som innehåller alkohol. Se också till att vara noga med att använda solskyddfaktor när du är ute i solen.

Saker att undvika

Rosacea blir ofta värre av:

 • starkt kryddad mat
 • alkohol
 • varma drycker
 • stark sol
 • kyla och blåsigt väder
 • temperaturväxlingar
 • stress
 • starka tvålar, peelingprodukter och ansiktsvatten med alkohol
 • vissa läkemedel, bland annat kortisonkräm

 

Kontakta din vårdcentral

Om du har symtom som är vanliga vid rosacea ska du kontakta din vårdcentral för att få en diagnos. Har du ögonbesvär behöver du ta dig till en ögonmottagning.

Senast granskad: 2021-12-16

2021-12-15 14:39:16