Snarkningar drabbar många men påverkar ännu fler. Inte bara blir din sömn lidande av dina snarkningar, du kan också störa de i närheten. Snarkning hör ofta ihop med förkylning, övervikt, graviditet eller klimakteriet men kan ha många orsaker. Här på MEDS apotek hittar du hjälpmedel för att sluta snarka från SnoreEze, Helps Stop Snoring, Breathe Right och många fler!
Flera orsaker till att du snarkar
De allra flesta har någon gång snarkat och det behöver inte vara någon fara med det. Det kan däremot vara farligt hos drygt 10% av de som snarkar eftersom snarkningarna kan komma i samband med andningsuppehåll. Det kallas för sömnapné och kan vara allvarligt.
För de allra flesta är snarkningarna dock mer obehagliga och störande än farliga. Snarkningarna leder ofta till dålig sömn och kan ibland orsaka högt blodtryck och huvudvärk. Dessutom stör de andra i närheten.
Det finns många orsaker till att du snarkar och de kan ibland variera mellan tillfällena. Snarkningarna kommer av att mjukdelarna i svalget och halsen vibrerar när du andas. Snarkningarna brukar delas upp i social och medicinsk snarkning. Den sociala snarkningen är inte farlig utan bara störande. Den medicinska snarkningen kan orsaka problem och bör kollas upp.
En vanlig orsak till snarkningar är övervikt och fetma, men rökning kan också vara en bidragande orsak. Även alkohol kan göra att du snarkar eftersom musklerna i svalget slappnar av. Klimakteriet eller graviditet kan också göra att du snarkar eftersom slemhinnorna förändras i samband med hormonerna.
Vid förkylning och allergier ökar också risken för snarkning eftersom slemhinnorna ofta är lite svullna. När barn snarkar är det ofta för att svalget är trångt, att de är täppta i näsan eller att deras slemhinnor är svullna.
Sluta snarka med rätt hjälpmedel
Tack och lov finns det både knep och hjälpmedel för att sluta snarka. Ett klassiskt knep är att sova på mage eller sidan istället för att sova på rygg. Sy in tennisbollar i ryggen på nattlinnet eller pyjamasen för att se till att du inte rullar över på rygg i sömnen. Försök också använda en bra kudde som ger lagom stöd och är anpassad efter dig och din sovstil.
Du kan också använda dig av en avsvällande spray, antingen nässpray eller munhålespray. Dessa sprayas en stund innan du ska gå och lägga dig och minskar svullnaden i svalget. Det kan göra att du får lättare att andas och slipper snarka. Du kan också testa med en munskölj som mjukar upp svalget och minskar svullnad.
Andra hjälpmedel är bettskenor som håller underkäken på plats under natten för att minska snarkningar. Om du snarkar från näsan kan du använda en näsvidgare. De kan antingen vara ett plåster på utsidan av näsan eller en liten plastbit som sitter i näsan. Dessa vidgar näsan och luftvägarna och kan på så vis minska snarkningar.