Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på webbplatsen. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta.

Proteinpulver

Protein är en viktig byggsten i kroppen och behövs främst för att bygga upp muskler. Du som tränar mycket eller vill få i dig bra energi kan med fördel använda proteinpulver. Dessutom passar ett välsmakande proteinpulver bra i smoothien till frukost, som mellanmål eller i bakning! Här kan du köpa riktigt bra proteinpulver från kända varumärken som Better You, Optimum Nutrition och Self Omninutrition. Vi har smaker som vanilj, choklad och salted caramel. 

Vad är protein bra för?

Protein är en av de viktigaste beståndsdelarna för att vår kropp ska fungera som den ska. Tillsammans med kolhydrater, fett, vitaminer och mineraler bygger det upp oss som varelser. Just protein är extra viktigt sett till att bygga upp celler, bland annat muskler. Det är också viktigt för att bilda hormoner och enzymer. En livsviktig byggsten, helt enkelt.

Aminosyror och protein

Du kanske hört talas om aminosyror och essentiella aminosyror? Dessa begrepp hörs ofta i sammanhang som också rör protein. Aminosyror är nämligen det som bygger upp protein. Totalt finns det 20 aminosyror, varav nio är essentiella. Dessa essentiella aminosyror kan kroppen inte producera själv. Vi behöver därför få i oss dem från kosten regelbundet. 

Hur mycket protein behöver jag?

För att kroppen ska vara stark och frisk behöver vi få i oss ungefär 1,1 gram protein per kilogram kroppsvikt varje dygn. Detta innebär alltså ca 88 gram protein per dag för en människa på 80 kg. Detta innebär såklart inte att denna människa behöver äta nästan 90 gram proteinpulver varje dag. Vanligtvis räcker en balanserad kost för att vi ska få i oss vårt dagsbehov.

Vill du öka muskelmassa rekommenderas ett högre intag av protein. Du bör då sikta på ca 1,4 - 2 gram protein per dygn och kilogram kroppsmassa. Denna mängd kan vara svår att få från bara en balanserad kost. Du kan då komplettera med ett proteinpulver för att hjälpa kroppen bygga muskler.

Protein i mat

De allra flesta livsmedel innehåller protein, fast mängden varierar. Kött, ägg och mejerier är kanske de livsmedel man först tänker på i jakt på protein. Men det finns faktiskt gott om protein i mycket annat. Bönor, baljväxter, ärtor och spannmål innehåller också rikligt med protein. Du som vill undvika animalier kan därför också få i dig gott om protein från mat. 

Olika typer av proteinpulver

Eftersom protein finns i så många livsmedel så finns också en hel del produkter att välja på. Tillskotten utvinns av både animalier och vegetabilier och finns i många olika utförande. De animaliska proteinpulvren räknas som kompletta proteiner. Det innebär att de mest liknar det som kroppen behöver. Man brukar säga att dessa har ett högt biologiskt värde och att de innehåller alla de aminosyror vi behöver.

Animaliska proteinpulver

Här finns proteinpulver av bland annat mejerier som komjölk. Vassle (Whey) och kasein är vanligast och utvinns från mjölk. Vassle har en hög halt av aminosyror och tas snabbt upp av kroppen. Det är enkelt för kroppen att smälta och att ta upp. Dessa egenskaper gör det lämpligt i samband med träning. Sett till protein per krona är vassle en av de billigaste och mest prisvärda proteinpulvren på marknaden. Många tillverkare som Holistic och Pändy har prisvärda storsäljare i flera olika smaker. Vassle marknadsförs även som whey, vilket är den engelska benämningen.

Kasein utvinns också från komjölk och ger en hög mättnadskänsla. Det tar dock längre tid för kroppen att bearbeta och ta upp. Just därför är det vanligt att ta det på kvällen innan man ska sova.

Kollagen hjälper till att sätta igång kroppens egen process för att bygga upp sig själv. Processen gör att kroppen omvandlar fett till energi och bidrar till att bland annat öka muskelmassa. Kollagen bidar också till hälsosamt brosk, bindväv och benväv. Kollagenprotein utvinns bland annat från fisk, som i tillskottet från Nordic Superfoods.

Äggvita innehåller också gott om protein och uppskattas av många som tränar. Äggvita har ett högt biologiskt värde och innehåller de ämnen som kroppen behöver. Proteinpulver med äggvita finns från bland annat Self Omninutrition.

Blandprotein är ofta en mix av flera typer av proteiner, både vegetabiliska och animaliska. Dessa är gjorda för att täcka ett bredare behov och ge ett mer komplext intag.

Veganska proteinpulver

Många av produkterna på marknaden idag är baserad på vegetabilier så som soja, ärta och hampa. Veganska proteinpulver är ett bra alternativ för dig som inte vill eller kan äta mejerier eller animalier. Bland våra veganska proteinpulver hittar du sojaprotein, hampa, ärtprotein, risprotein och vegetabiliska blandprotein.

Vilket proteinpulver ska jag välja?

Proteinpulver kan vara användbart oavsett om du tränar hårt, tränar lite eller om du bara vill må lite bättre. Vill du gå upp eller ner i vikt kan det också hjälpa att få en del av dina kalorier från protein. Vilken typ av proteinpulver som passar för just dig beror på dina preferenser och förutsättningar.

Proteinpulver för att bygga muskler

De flesta animaliska proteinpulver som vassle och kasein innehåller laktos, eftersom det utvinns av komjölk. Detta kan vara ett problem för en del. Vill du ha ett tillskott som hjälper dig att bygga muskler men inte är baserat på mjölk så är soja ett bra alternativt. Annars finns även laktosfritt proteinpulver från bland annat Elite Nutrition. 

Må bättre med protein

Vill du boosta kroppen med bra aminosyror och fettsyror är en hampa, ärta och havre att rekommendera. De har ofta också ett lägre klimatavtryck än soja, vassle och kasein. Några proteinpulver med ärta och havre är till och med svensktillverkade.

Proteinpulver med olika smaker

Det finns en hel del smaker att välja mellan bland proteinpulver. Allt från naturell, choklad och vanilj till riktiga smakexplosioner! Kokos/päron, blåbär/vanilj, skogsbär och många fler! Eller varför inte testa ett vassleprotein med smak av salted caramel? 

Baka med proteinpulver

Många av tillskotten går också att använda i bakning. Testa till exempel att göra pannkakor med proteinpulver som smakar choklad eller varför inte ha ner lite vaniljsmakande pulver i gröten och lyxa till frukosten?

Testa dig fram

Vill du få i dig ditt protein snabbt och smidigt? En shake är lätt att ha med sig till gymmet eller on the go. Många blandar med mjölk för att få en krämigare konsistens och smak men vatten funkar också.

Växtbaserad dryck som havredryck är också populärt att blanda ut sitt pulver med. Testa dig gärna fram med vilken typ och mängd av vätska du gillar. Du kan också experimentera med olika smaker och märken på proteinpulver för att hitta det som passar dig.

Visa mer
Filtrera 0
Sortera
156 produkter
Filtrera
Generella filter 0
Mina val
Eko
Kampanj
Vegan
Nyheter
Receptbelagda
Eko 9
Kampanj 25
Vegan 54
Nyheter 1
Receptbelagda 0
Visa alla
Visa färre
Kategori 0
Mina val
aminosyror
glutenfritt
gå upp i vikt
kollagen
muskler & leder
proteinpulver
superfood
aminosyror 1
glutenfritt 2
gå upp i vikt 13
kollagen 3
muskler & leder 1
proteinpulver 156
superfood 6
Visa alla
Visa färre
Varumärken 0
Mina val
alpha plus
better you
biotech
elit nutrition
fairing
great earth
heey!
helhetshälsa
holistic
kleen
lohilo
nordic superfood by myrberg
optimum nutrition
pranaon
puori
pureness
pändy
renée voltaire
self omninutrition
sunwarrior
superfruit
swedish supplements
upgrit
wellaware
alpha plus 3
better you 15
biotech 5
elit nutrition 11
fairing 7
great earth 3
heey! 5
helhetshälsa 1
holistic 5
kleen 2
lohilo 4
nordic superfood by myrberg 2
optimum nutrition 21
pranaon 3
puori 1
pureness 6
pändy 4
renée voltaire 2
self omninutrition 13
sunwarrior 8
superfruit 2
swedish supplements 18
upgrit 1
wellaware 14
Visa alla
Visa färre
Beredningsform 0
Mina val
pulver
pulver 154
Visa alla
Visa färre
Egenskaper 0
Mina val
ekologisk
glutenfri
laktosfri
utan tillsatt socker
vegan
ekologisk 9
glutenfri 16
laktosfri 34
utan tillsatt socker 33
vegan 54
Visa alla
Visa färre
Superfruit Hampaprotein 500 g
Vegan Eko
149 kr (Rek.pris 199 kr)
Better You Smoothie Protein 620g
299 kr (Rek.pris 349 kr)
Just nu visas 40 av 156 produkter

Vilket proteinpulver ska jag köpa?

  • VassleproteinVassleprotein tas upp snabbt av kroppen, och intas gärna i samband med träning för att fylla på proteindepåerna.
  • Kaseinprotein: Kaseinprotein är perfekt att ta som mellanmål under dagen eller innan läggdags. Detta eftersom kaseinprotein tas upp långsammare än vassleprotein av kroppen – och kan därmed ge dina muskler protein under hela natten (eller hela dagen). Kaseinprotein kan också ge dig en ökad mättnadskänsla under dagen. Därför används kaseinprotein ofta när man vill gå ner i vikt.
  • Blandprotein: Blandprotein innehåller en mix av flera olika sorters protein. Vilket ger ett mer komplext proteinintag och täcker ett bredare behov.  
  • Veganskt proteinpulver: Vegansk proteinpulver är bra för dig som inte äter animaliska produkter, inte tål laktos eller av annan orsak vill äta mjölkfritt. Vegansk proteinpulver kan bestå av olika proteinkällor så som sojaprotein, ärtprotein, hampaprotein och havreprotein.

Hur mycket proteintillskott behöver jag?

Nordiska näringsrekommendationer för att "bibehålla" hälsa:

  • Rekommendationen i de nordiska näringsrekommendationerna (NNR 2012) är att 10-20 procent av kalorierna vi äter bör komma från protein. Det motsvarar minst 50-70 gram protein per dag. För personer över 65 år bör proteinet bidra med 15-20 procent av energin. Personer med låga energiintag, under 1920 kilokalorier (kcal) per dag, behöver öka andelen protein så att den fortfarande motsvarar cirka 1,1 gram protein per kilo kroppsvikt och dag.

Rekommendationer för att öka muskelmassa:

  • 1,4–2 gram protein per kilo kroppsvikt och dag rekommenderas som minimumintag för att optimera muskeluppbyggnad och styrka.

När ska jag ta proteinpulver?

Ta gärna ditt proteinpulver i samband med träning. Men det är inte bråttom. Några timmar för eller efter träningen räcker.

Om du även tar kaseinprotein kan du ta det antingen som mellanmål under dagen, och/eller precis innan du går och lägger dig.