Storleksguide:
På MEDS apotek har vi flera olika sorters menskoppar, vilken som är bäst beror helt på tycke och smak. De skiljer sig lite i fasthet, pris och greppbarhet. Här kommer en liten guide så att det blir lättare för dig att välja.
En menskopp viks och förs in på samma sätt som en vanlig tampong. Koppen samlar upp blödningen och kan återanvändas efter att den tömts och tvättats. Du kan använda menskoppen på natten, när du badar och när du tränar. Det finns ingen åldersgräns på användningen utan kvinnor i alla åldrar kan använda en menskopp.
I början kan det kännas svårt att hitta rätt teknik för att sätta in en menskopp, men så fort du fått grepp om detta kommer det kännas så enkelt. Här kommer några tips för att underlätta insättningen:
Hur långt in? Koppen ska sitta längre ner än en tampong, alltså ganska nära mynningen. Känn efter vad som är skönast för dig. Allt från precis vid mynningen av slidan till så långt upp att du med lätthet kan känna piggen på den om du tar in fingret.
Känns svårt? I början kan detta både kännas och vara lite klurigt. Men lugn, du kommer hitta tekniken väldigt snabbt. Tips i början är att använda lite babyolja om det känns torrt och tänkt på att slappna av vid insättning.
Ta ut och töm menskoppen cirka 2-4 gånger om dygnet. Gör så här:
Sitter din kopp väldigt långt in? Detta är ingenting farligt. Inget kan "försvinna upp" i slidan. Enklast att få ut den är att sätta dig på huk och göra cirka 5-10 små korta krystningar med samma muskler som du använder när du kissar eller bajsar. När du gjort detta kommer du tillslut känna den med fingrarna. Om du har problem med att din kopp ofta "vandrar" längre upp så kan det bero på att den är full, och att du behöver tömma menskoppen oftare bara. Alternativt köpa en större menskopp som rymmer mer.
När du precis fått din menskopp kan det vara bra att börja med att koka den. På så sätt dör alla bakterier från exempelvis fabriken eller liknande.
Rengöring mellan tömningarna.
Rengöring när mensen är slut:
En menskopp håller i flera år och skapar heller inget avfall. Det är både miljövänligt och ekonomiskt men ska inte användas under blödningen efter förlossning på grund av infektionsrisk.