Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan
Riktigt snabba leveranser på dina villkor!
Filter
34 artiklar
Sortera efter: Mest sålda
Sortera efter: Mest sålda
Sortera efter: Nyheter
Sortera efter: Rekommenderat
Sortera efter: Namn, stigande
Sortera efter: Namn, fallande
Sortera efter: Pris, stigande
Sortera efter: Pris, fallande
Sortera
34 artiklar
Filter
Sortera efter: Mest sålda
Sortera efter: Mest sålda
Sortera efter: Nyheter
Sortera efter: Rekommenderat
Sortera efter: Namn, stigande
Sortera efter: Namn, fallande
Sortera efter: Pris, stigande
Sortera efter: Pris, fallande
Generella filter
Varumärke
Kategorier
Egenskaper

Hur vet man vilken storlek man ska köpa?

Storleksguide:

 • Välj en mindre storlek: Om du inte har fött barn vaginalt
 • Välj en större storlek: Om du har fött barn vaginalt eller har en kraftig menstruation.

Vilken menskopp är bäst?

På MEDS apotek har vi flera olika sorters menskoppar, vilken som är bäst beror helt på tycke och smak. De skiljer sig lite i fasthet, pris och greppbarhet. Här kommer en liten guide så att det blir lättare för dig att välja.

 • Lunette. Har en ganska fast kopp i stabilt silikon, vilket gör att den vecklar ut sig själv väldigt enkelt. Piggen är lättgreppad, men kan kännas för vissa känsliga. Då kan du enkelt bara klippa av den. Tillverkad i medicinskt silikon. Kommer med en liten förvaringspåse. Finns i två storlekar. Fick bäst i test av Råd & Rön 2018.
 • OrganiCup. Lite mjukare kopp vilket kan göra att den är lite svårare att veckla ut sig, men däremot väldigt behaglig att ta ut. Tillverkad i medicinskt silikon. Finns i 2 storlekar. Kommer med en liten förvaringspåse. Bra pris. Piggen kan kännas hård för vissa, men då kan man bara klippa av den. Fick bäst i test av Testson 2020.
 • MonthlyCup. Svensktillverkad menskopp (den enda av dessa). Tillverkad i medicinskt silikon. Finns i 3 storlekar (mini, normal, plus). Pluppen är lite tjockare och räfflad, vilket är väldigt bra för att greppa tag när man ska ta ut den. Kommer med en liten förvaringspåse. Något dyrare än sina konkurrenter men inte mycket. Fick bäst i test av amelia.se 2018. 
 • Belladot. Tillverkad i mjuk silikon som är allergitestad och lätt att forma. Piggen är lite "svag" vilket gör att det kan vara svårt att få ett grepp om den när du tar ut den. Bäst pris!

Använda menskopp – hur gör man?

En menskopp viks och förs in på samma sätt som en vanlig tampong. Koppen samlar upp blödningen och kan återanvändas efter att den tömts och tvättats. Du kan använda menskoppen på natten, när du badar och när du tränar. Det finns ingen åldersgräns på användningen utan kvinnor i alla åldrar kan använda en menskopp.

Insättning av menskopp

I början kan det kännas svårt att hitta rätt teknik för att sätta in en menskopp, men så fort du fått grepp om detta kommer det kännas så enkelt. Här kommer några tips för att underlätta insättningen: 

 1. Vik ihop menskoppen och sätt in den ihopvikt. Ibland kan det underlätta att göra en liten vridande/snurrande rörelse när du sätter in den. Men många tycker det är enklast att bara sätta in den rakt in. Känn efter vad som är enklast för dig. 
 2. När den är på plats så släpper du den bara. Den öppnar då upp sig - och ett vakuum bildas som håller den på plats. 

Hur långt in? Koppen ska sitta längre ner än en tampong, alltså ganska nära mynningen. Känn efter vad som är skönast för dig. Allt från precis vid mynningen av slidan till så långt upp att du med lätthet kan känna piggen på den om du tar in fingret. 

Känns svårt? I början kan detta både kännas och vara lite klurigt. Men lugn, du kommer hitta tekniken väldigt snabbt. Tips i början är att använda lite babyolja om det känns torrt och tänkt på att slappna av vid insättning. 

Ta ut menskoppen

Ta ut och töm menskoppen cirka 2-4 gånger om dygnet. Gör så här:

 1. Nyp/tryck ihop menskoppen lite när du ska ta ut den så att vakuumet släpper innan du drar ut den. Detta är särskilt viktigt för dig som har spiral, för att undvika att spiralen sugs ut.
 2. För ut koppen i samma vinkel som slidan (så att du inte spiller). 
 3. Töm och tvätta

Sitter din kopp väldigt långt in? Detta är ingenting farligt. Inget kan "försvinna upp" i slidan. Enklast att få ut den är att sätta dig på huk och göra cirka 5-10 små korta krystningar med samma muskler som du använder när du kissar eller bajsar. När du gjort detta kommer du tillslut känna den med fingrarna. Om du har problem med att din kopp ofta "vandrar" längre upp så kan det bero på att den är full, och att du behöver tömma menskoppen oftare bara. Alternativt köpa en större menskopp som rymmer mer. 

Rengöring av menskopp

När du precis fått din menskopp kan det vara bra att börja med att koka den. På så sätt dör alla bakterier från exempelvis fabriken eller liknande.

Rengöring mellan tömningarna.

 • När du tömmer menskoppen mellan användningarna räcker det med att bara skölja av den i vatten.
 • När du inte har tillgång till rent vatten: Reser du utomlands där det inte finns tillgång till rent vatten kan du bara tömma den för att sedan stoppa in den igen. Och koka den för rengöring när du får möjlighet. Eller köpa med dig Lunette Koppservett alternativt OrganiCup OrganiWipes, båda dessa kan du använda för att rengöra din menskopp när du inte har tillgång till rent vatten.
 • Om du använder tvål när du rengör din menskopp, var noggrann så att du får bort alla tvålrester så att det inte stör PH-balansen i underlivet. Använd gärna en tvål eller en rengöring som har rätt PH-balans. Denna tvål från OrganiCup och denna tvål från MonthlyCup kan användas både som rengöring av menskopp och som intimtvätt.

Rengöring när mensen är slut:

 • Koka menskoppen när mensen är slut. Du kan koka den i vatten i cirka 3-4 minuter. Förvara den sedan luftigt.
 • Det finns också steriliseringstabletter för menskoppar som är ett annat utmärkt sätt att rengöra din menskopp. Dessa tabletter dödar bakterier och avlägsnar också missfärgningar som blod kan orsaka med tiden. 
 • Även MonthlyCup Mikropåse erbjuder rengöring av menskoppen på ett enkelt och smidigt sätt – nämligen i mikron! 

Ekonomiskt och miljövänligt

En menskopp håller i flera år och skapar heller inget avfall. Det är både miljövänligt och ekonomiskt men ska inte användas under blödningen efter förlossning på grund av infektionsrisk.