Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Perioral dermatit – tips och behandling

Om du har röda prickar eller utslag runt munnen som kliar och fjällar så kan du ha perioral dermatit. Det är en vanlig hudsjukdom som kan drabba både vuxna och barn. Här kan du läsa mer om symtomen och vad du kan göra för att behandla perioral dermatit.

Vad är perioral dermatit?

Perioral dermatit är en inflammatorisk hudsjukdom som oftast sitter runt munnen.

Sjukdomen drabbar både vuxna och barn, men är vanligast hos yngre kvinnor.

Den visar sig som små röda utslag och prickar runt munnen, men kan också dyka upp runt ögonen och näsan. Sjukdomen är ofarlig och går ofta över med tiden.

Varför får man perioral dermatit?

Anledningarna till att man får perioral dermatit kan vara många. Bland annat kan det bero på att du använder mycket smink eller feta och oljiga krämer som täpper till porerna. Om du använder krämer med kortison så kan det här också förvärra symtomen. Hormoner är också något som kan trigga ett perioral dermatit-utbrott

Varför får man perioral dermatit?

Anledningarna till att man får perioral dermatit kan vara många. Bland annat kan det bero på att du använder mycket smink eller feta och oljiga krämer som täpper till porerna. Om du använder krämer med kortison så kan det här också förvärra symtomen. Stress och dina hormoner kan också vara något som triggar ett perioral dermatit-utbrott.

Vanliga symtom

Det här är några vanliga symtom för perioral dermatit:

  • Små röda utslag eller prickar, främst runt näsan, munnen och hakan. Ibland kan de även dyka upp runt ögonen.
  • Utslagen blir till knottror som kan klia och brännas.
  • Huden kan fjälla.

Behandling för perioral dermatit

Här är 8 tips för att förebygga och bli av med perioral dermatit.

Stressa mindre

Om du ofta är stressad så kan det både leda till utbrott och förvärra perioral dermatit.

Dra ner användandet av kortison

Om du använder starka kortisonkrämer i ansiktet så kan det leda till utbrott av perioral dermatit. Speciellt om du använder kortison under en längre tid.

Låt ditt ansikte andas

Använd helst inte feta krämer, oljor och mycket smink. Det kan täppa till porer och göra symtomen värre. Försök hitta lätta produkter med milda ingredienser istället.

Använd inte för många produkter samtidigt

Om du använder många olika hudvårdsprodukter samtidigt så kan huden reagera med ett utbrott av perioral dermatit.

Var försiktig med att exfoliera och tvätta ansiktet för ofta

Det räcker med att tvätta ansiktet morgon och kväll och att exfoliera två gånger i veckan. Annars kan det slita på huden och förvärra din periorala dermatit.

Receptfria läkemedel

Det finns en mängd receptfria läkemedel som kan lindra din periorala dermatit. På MEDS hittar du både ansiktskrämer, milda och lite starkare läkemedel för att behandla problemen.

Ha tålamod

Perioral dermatit försvinner oftast av sig själv. Men det kan ta veckor, månader eller till och med år innan det försvinner helt. Ha tålamod och gör behandlingen till en rutin som du kan hålla. När perioral dermatit försvunnit så kommer det sällan tillbaka.

Kontakta sjukvården

Om du har misstänker att du har perioral dernatit, eller har stora problem med perioral dermatit så kan du få hjälp av en läkare. Det kan till exempel vara om du får utslag kring ögonen eller upplever att utslagen stör dig i vardagen. Perioral dermatit kan behandlas med antibiotika i tablett- eller kapselform.

 

Kontakta oss på MEDS!

Har du frågor om perioral dermatit? Eller behöver du hjälp med att hitta den behandling som passar just dig? Tveka inte att höra av dig till oss på MEDS!

Ring vår kundservice på: 076-676 06 35

Eller skicka ett mejl till hello@meds.se

På vår sajt kan du även chatta med vår kundservice eller en legitimerad farmaceut.

2022-12-06 14:38:20

Granskad av: Sarah Najafian, Farmaceut

Alexander Johnsson