Soleksem är ett vanligt problem som kan drabba alla, men verkar främst förekomma hos barn och unga kvinnor. Soleksem är en allergisk reaktion som uppstår när huden utsätts för solens ultravioletta strålar. Det kan ge upphov till olika symtom, inklusive rodnad, klåda, utslag, svullad och blåsbildningar. Det är vanligast att soleksem blossar upp på våren och försommaren när du njuter av den första vårsolen och huden fortfarande är ljus. Soleksem tenderar att påverka områden som är täckta under vintermånaderna och som plötsligt utsätt för starkt solljus, som ansikte, axlar, nacke och underarmar. Soleksem kan ibland även kallas för solallergi, men är inte en allergi i sig.
Symtomen på soleksem kan variera från milda till mer intensiva och kan skilja sig åt i utseende beroende på vilken hudtyp du har. Vissa personer blir lite röda och får lite knottror medan andra personer kan få kliande blåsor och stora irriterade områden på huden. Oftast kommer besvären på områden du redan bränt dig eller blivit röd på. Här är några vanliga symtom som kan hjälpa dig att identifiera soleksem:
Om du har blåsor och allvarliga besvär på ett område större än din egen hand bör du uppsöka vård.
Barn kan också drabbas av soleksem och symtomen är likadana som hos vuxna. Dock kan barn vara mer benägna att klia på utslagen, vilket kan leda till infektioner och ytterligare obehag. Samma tumregel med handen gäller även för barn – om området är lika stort som barnets hand bör du söka vård snarast.
Det finns flera faktorer som kan bidra till uppkomsten av soleksem. De vanligaste orsakerna inkluderar:
Solljus i lagom mängd är bra för vår hälsa och behövs bland annat för att bilda D-vitamin. Det är dock lätt att vi skadar oss av solen, speciellt om du är ute när solen är som starkast. Här är några tips på hur du kan minimera risken för att utveckla soleksem och skydda din hud mot solens skadliga effekter:
Applicera solskydd med hög skyddsfaktor på alla områden som exponeras för solen. Använd solskydd som har både UVA- och UVB-skydd. Kom ihåg att regelbundet fylla på med mer solskydd om du spenderar längre tidsperioder utomhus, helst varannan timme och efter du har badat. För att skydda barnets hud mot soleksem, se till att använda solskyddskräm med hög skyddsfaktor som är lämplig för barn.
För att skydda huden extra kan det vara bra att bära solskyddande kläder såsom långärmade tröjor, byxor och en skyddade hatt eller keps. Barns hud är extra känslig för solen därför är det extra viktigt att klä barnet i solskyddande kläder.
Undvik att vistas utomhus under de mest intensiva soltimmarna, mellan 11–15, och försök att begränsa din tid i solen under denna period. Justera din tid i solen efter din hudtyp, har du väldigt ljus hud eller vet med dig att du är känslig för solen bör du börja med korta perioder i solen innan du successivt kan börja vistas mer i solen.
Soleksem går ofta över av sig själv inom några dagar, till dess finns det flera sätt att behandla och lindra symtomen:
Soleksem kan drabba alla, barn som vuxna. Vissa personer är mer benägna att få soleksem än andra där personer med känslig hud eller ljus hudton löper större risk att utveckla soleksem.
Soleksem kan visa sig som röda, kliande utslag på huden. Utbrotten kan variera i storlek och form. Ofta förekommer de på områden som har utsatts för solen, som ansikte, armar, bröst och ben.
Soleksem i sig är inte farligt. Det är en överkänslighetsreaktion i huden som kan vara obehagliga och irriterande, men det är vanligtvis inte farligt för hälsan. Soleksem kan dock vara ett tecken på att du har varit för mycket i solen eller inte skyddat huden ordentligt vilken kan vara farligt för huden.
Det rekommenderas att undvika att sola när du har soleksem eftersom solen kan förvärra symtomen. Exponering för solens UV-strålar kan öka inflammationen och göra utslagen värre. Det är bäst att skydda den drabbade huden och undvika direkt solbelastning tills symtomen har försvunnit eller minskat avsevärt.
2022-02-02 11:00:10