Meny
Mina Recept
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Varukorg
Till kassan

Soleksem – tips på lindring och behandling ☀️

Publicerad: 2 februari 2022

Solen är härlig, men ibland kan det bli lite för mycket av det goda. Har du spenderat mycket tid i solen kan huden ta skada och du kan få utslag i form av soleksem. Det är vanligast tidigt på våren och sommaren, när huden fortfarande är ljus och känslig. Soleksem kan vara besvärligt men går att behandla själv och läker oftast inom några dagar.

Vad är soleksem?

Soleksem är ett vanligt problem som kan drabba alla, men verkar främst förekomma hos barn och unga kvinnor. Vanligast är att det blossar upp på våren och försommaren när man gärna njuter av den första vårsolen, när huden fortfarande är ljus. Kanske glömmer man använda solskydd och några timmar senare blir huden irriterad och kliar. Ibland blir huden röd och knottrig. Om du bränt dig riktigt illa kan det bli blåsor som kliar, bränner och gör ont.

Den ultravioletta strålningen i solljus, även kallat UV-strålning, är skadlig för huden och kan orsaka bland annat soleksem och i vissa fall även malignt melanom (hudcancer). Har du varit i stark sol, till exempel utomlands eller en solig sommardag så kan huden bli röd och irriterad. Med rätt solskydd kan du enkelt minska risken för solskador på huden.

Om du varit ute mycket i vintersolen och exempelvis åkt skidor har du kanske märkt att du blivit solbrun i ansiktet. UV-strålningen finns även vintertid och kan även då orsaka problem. Oftast har huden mindre pigment då och kan därför ta extra mycket skada av strålningen. Det kan vara lätt att glömma vintertid, eftersom solskydd oftast är förknippat med sommar och långa dagar på stranden. De flesta produkter inom solskydd funkar dock lika bra i skidbacken som på stranden och kan bespara dig både soleksem och solbränd hud året runt.

Soleksem kan ibland kallas för solallergi, men är inte en allergi i sig. En allergitablett med exempelvis antihistamin hjälper dig inte vid soleksem, då utslagen kommer av att huden är skadad.

Symtom – så känner du igen soleksem

Oftast kommer besvären på områden du redan bränt dig eller blivit röd på. Rygg, axlar, lår, ansikte, händer och underarmar är vanliga områden för soleksem och andra solskador. Symptom på soleksem kan se lite olika ut, beroende på bland annat hudtyp och exponering. Vissa personer blir lite röda, får lite knottror och besvären kan gå över på någon dag. Andra personer kan få kliande blåsor och stora irriterade områden på huden.

Om du har blåsor och allvarliga besvär på ett område större än din egen hand bör du uppsöka vård. Barn kan också drabbas av soleksem och utslagen ser likadana ut som på vuxna. Samma tumregel med handen gäller även för barn - om området är lika stort som barnets hand bör du söka vård snarast. Detta gör du förslagsvis på vårdcentral eller jourcentral.

Behandla soleksem rätt

Om du har fått soleksem eller bränt dig i solen är det klokt att hålla dig i skuggan eller inomhus ett tag tills huden fått läka. Vanligtvis går besvären över efter några dagar om huden får vila. Undvik att sola och att utsätta det skadade området för solljus tills huden läkt helt. Du kan också skölja med lite kallt vatten för att svalka, rengöra och dämpa klåda och sveda. Använd inte tvål eller hård rengöring.

Det finns ingen medicin för att behandla soleksem med, då det handlar om att huden ska få läka. Har du stora besvär med klåda och smärta kan du använda en receptfri smärtstillande medicin. Behandlar du med en kräm eller salva med hydrokortison för att minska klåda ska du vara extra försiktig med att exponera området för sol.

Smörj in dig med after sun efter att du solat

Soleksem läker oftast av sig själv inom några dagar, men det kan vara klokt att hjälpa huden lite. Klåda kan göra att man gärna kliar och petar på det solskadade området vilket hindrar huden från att läka. Tänk på soleksemet som ett sår som behöver tid på sig att läka och försök att inte klia på området.

Smörj gärna in huden med after sun när du varit ute och exponerats för solljus. Detta gäller oavsett om du har lätt för att få soleksem eller inte. Många produkter inom after sun innehåller aloe vera som är härligt svalkande på irriterad hud och kan lindra både klåda och sveda. Vill du inte stryka på en kräm eller salva finns det även spray som är lätt att applicera. Kylbalsam är också lämpligt för solskadad och irriterad hud och är dessutom lugnande på exempelvis insektsbett.

Så kan du förebygga och undvika soleksem

Solljus i lagom mängd är bra för vår hälsa och behövs bland annat för att bilda D-vitamin. Det är dock lätt att vi skadar oss av solen, speciellt om vi har ljus hy och är ute när solen är som starkast. För att skydda dig kan du använda produkter med solskyddsfaktor, SPF. Se till att använda produkter som skyddar mot både UVA och UVB-strålningen för att få bästa möjliga solskydd. Smörj in dig ofta för att få bästa skydd.

Begränsa tiden du är i solen – framför allt under vår och sommar. 20 minuter om dagen är bra för vår hälsa, men det gäller även då att vara försiktig. Solen är stark även om det är molnigt och solskydd kan behövas då också. Använd gärna heltäckande kläder för att skydda känslig hud och minska risken för problem som soleksem.

När du kommit in efter en dag i solen kan du med fördel lugna huden med after sun, även om du använt solskydd. Använd en mild och återfuktande hudkräm för att huden ska få återhämta sig utan att bli skadad.

Publicerad: 2 februari 2022

2022-02-02 11:00:10