Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan
Filter
50 artiklar
Sortera efter: Mest sålda
Sortera efter: Mest sålda
Sortera efter: Nyheter
Sortera efter: Rekommenderat
Sortera efter: Namn, stigande
Sortera efter: Namn, fallande
Sortera efter: Pris, stigande
Sortera efter: Pris, fallande
Sortera
50 artiklar
Filter
Sortera efter: Mest sålda
Sortera efter: Mest sålda
Sortera efter: Nyheter
Sortera efter: Rekommenderat
Sortera efter: Namn, stigande
Sortera efter: Namn, fallande
Sortera efter: Pris, stigande
Sortera efter: Pris, fallande
Varumärke
Kategorier
Beredningsform

Receptfria läkemedel vid pollenallergi – hitta rätt pollenmedicin för dig

Mediciner för pollenallergi är en grupp läkemedel som kallas för antihistaminer. Histamin är det ämne i kroppen som sätter igång en allergisk process som bland annat kan orsaka klåda, rodnad, svullnad och nysningar. Det dessa läkemedel gör är att de blockerar histaminet och gör att den inte kan utföra sin effekt.

Antihistamin finns även i sprayform och ögondroppar. De ger en lokal effekt och är bäst att användas om man endast har allergiska besvär i ögon och näsa. De man alltid ska börja med att använda är Livostin nässpray och Livostin ögondroppar. De kan användas av barn, vuxna och även gravida.

Om du har alla symtom för pollenallergi kan du kombinera tabletter med nässpray och ögondroppar för att få en fullständig tillfredsställande effekt.

Tabletter mot pollenallergi

De olika antihistamintabletterna vid pollenallergi klassas i olika generationer; första, andra och tredje. 

  • Första generationens antihistaminer är de äldsta och är idag receptbelagda. Som biverkning orsakar de mycket trötthet och har en sedativ effekt.
  • Andra generationens antihistaminer är den lite nyare varianten och då har man kemiskt ändrat läkemedlet, vilket resulterade i mindre biverkningar eftersom den kemiska förändringen gjorde att de blev mer specifika i sin verkan. Till denna gruppen hör exempelvis ebastin (Kestine), och loratadin.
  • Tredje och senaste generationen är att de är väldigt specifika i hur de ska verka i kroppen. Den sedativa effekten känns nästan inte alls och den antiallergiska effekten är mycket god. Till denna generation hör desloratidin och fexofenadine (Allegra). Ett tips är att börja med desloratidin. Den har utbredd effekt på alla allergiska besvär samtidigt som den inte har många besvärliga biverkningar.


Antihistaminer med olika aktiva substanser:

  • Antihistamin med den aktiva substansen loratadin: Loratadin
  • Antihistamin med den aktiva substansen cetirizin: Cetimax, Vialerg
  • Antihistamin med den aktiva substansen ebastin: KestineEbastin
  • Antihistamin med den aktiva substansen desloratadin: Flynise
  • Antihistamin med den aktiva substansen fexofenadin: AllegraAltifex

Nässpray mot pollen

Komplettera med en nässpray med antihistamin de dagar du har symtom. Exempelvis Livostin nässpray med antihistamin ger snabb effekt. Och passar för både vuxna och barn. Barn bör dock först diagnostiseras av läkare.

Nässpray med kortison

Med hjälp av nässpray med kortison kan du lindra nästäppa, rinnsnuva och nysande. Medicinen påverkar lokalt i näsan och kan kombineras med antihistamin-tabletter och nässpray med antihistamin.

Kortison ska du ta regelbundet - varje dag - för att det ska få effekt. Du ska också helst påbörja behandlingen redan innan pollensäsongen drar igång, då den verkar över tid och inte ger omedelbar effekt.

Exempel på kortisonnässprayer är:

​Här hittar du alla våra nässprayer vid allergibesvär.

Ögondroppar mot pollen

Om du har röda, rinnande och kliande ögon kan det vara en bra idé att komplettera antihistamintabletterna med ögondroppar. De kan lindra besvären från din allergi ytterligare. Välj då antingen ögondroppar med antihistamin för snabb effekt, eller ögondroppar med förebyggande egenskaper. Det kan också vara skönt att skölja ögonen med fysiologisk saltlösning.

Förslag på ögondroppar som är hjälpsamma vid pollenallergi:

  • Lomudal. Ögondroppar som kan tas förebyggande men även då besvären redan börjat. Lägger sig som skyddande hinna i ögat.
  • Livostin. Ögondroppar med antihistamin blockerar direkt frisättningen av histamin och ger lindring i ögonen inom en timme. 
  • DROP-it engångspipetter. Ögondroppar med fysiologisk saltlösning som ger fukt och sköljer rent utan att rubba den naturliga balansen.

Nässköljning – få bort pollen ur näsgångarna

Nässköljning kan lindra pollenallergi. Om du har besvär med nästäppa, rinnsnuva eller nysningar så kan det vara en bra idé att testa nässköljning. Skölj då näsan med saltvatten som har samma salthalt som kroppen. Du kan köpa färdig saltblandning här på MEDS, men du kan också blanda egen genom att blanda 1 tsk salt med 5dl vatten.

Skölj sedan saltblandningen med hjälp av en nässkölj. Vi erbjuder två olika modeller: Kanna eller i form av en stor spruta

Lindra halsbesvär vid pollenallergi

Ibland kan man även känna av i halsen om det är mycket pollen i luften. GeloRevoice kan lindra irriterad och kliande hals, då den lägger sig som ett återfuktat skydd i halsen. Det är viktigt att veta att GeloRevoice inte dämpar allergi men kan kännas lindrande och skönt.