Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på webbplatsen. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta.

Pollenallergi – allergimedicin

Lindra och behandla din symtom på pollenallergi med rätt typ av allergimedicin och hjälpmedel. Vi har produkter (så som antihistamintabletter, nässpray och ögondroppar) som hjälper dig med besvär som trötthet, huvudvärk, kli i halsen, nästäppa, rinnsnuva, nysningar samt klåda och irritation i ögonen. Kom ihåg att starta din behandling mot pollenallergi i tid. Gärna ett par veckor före pollensäsongen drar igång för bäst lindring. 

Visa mer
Filtrera 0
Sortera
55 produkter
Filtrera
Generella filter 0
Mina val
Eko
Kampanj
Vegan
Nyheter
Receptbelagda
Eko 0
Kampanj 2
Vegan 0
Nyheter 0
Receptbelagda 0
Visa alla
Visa färre
Kategori 0
Mina val
allergi hos barn
allergitabletter
efter bett
förebygg & lindra
förkylning hos barn
nässpray vid allergi
nästäppa & rinnsnuva
ont i halsen
pollen
pollenallergi
praktiska hjälpmedel
rethosta
torr i näsan
torra & irriterade ögon
ögondroppar vid allergi
allergi hos barn 7
allergitabletter 18
efter bett 2
förebygg & lindra 2
förkylning hos barn 4
nässpray vid allergi 21
nästäppa & rinnsnuva 6
ont i halsen 2
pollen 2
pollenallergi 55
praktiska hjälpmedel 2
rethosta 3
torr i näsan 3
torra & irriterade ögon 1
ögondroppar vid allergi 15
Visa alla
Visa färre
Varumärken 0
Mina val
actavis
allegra
boehringer ingelheim
clarityn
desonix
drop-it
gelorevoice
inhalo
kestine ebastin
lecrolyn
livicort
livostin
lomudal
nasaleze
nasaline
nasoklar
nasonex
navamedic
nozoil
orifarm
renässans
rhino horn
sandoz
sanofi ab
teva
thea
actavis 1
allegra 2
boehringer ingelheim 1
clarityn 4
desonix 1
drop-it 1
gelorevoice 1
inhalo 2
kestine ebastin 3
lecrolyn 3
livicort 1
livostin 2
lomudal 4
nasaleze 1
nasaline 1
nasoklar 1
nasonex 2
navamedic 1
nozoil 1
orifarm 9
renässans 2
rhino horn 1
sandoz 4
sanofi ab 1
teva 2
thea 3
Visa alla
Visa färre
Beredningsform 0
Mina val
flytande
sugtablett
tablett
flytande 27
sugtablett 2
tablett 17
Visa alla
Visa färre
Egenskaper 0
Mina val
välvald
välvald 19
Visa alla
Visa färre
Renässans Näsdroppar 20 x 2 ml
28 kr (Rek.pris 45 kr)
GeloRevoice Citrus-Mentol 20 st
75 kr (Rek.pris 99 kr)
Just nu visas 40 av 55 produkter

Medicin och läkemedel vid pollenallergi – hitta rätt behandling för dig

Mediciner för pollenallergi är en grupp läkemedel som kallas för antihistaminer. Histamin är det ämne i kroppen som sätter igång en allergisk process som bland annat kan orsaka klåda, rodnad, svullnad och nysningar. Det dessa läkemedel gör är att de blockerar histaminet och gör att den inte kan utföra sin effekt.

Antihistamin finns även i sprayform och ögondroppar. De ger en lokal effekt och är bäst att användas om man endast har allergiska besvär i ögon och näsa. De man alltid ska börja med att använda är Livostin nässpray och Livostin ögondroppar. De kan användas av barn, vuxna och även gravida.

Om du har alla symtom för pollenallergi kan du kombinera tabletter med nässpray och ögondroppar för att få en fullständig tillfredsställande effekt.

Antihistamintabletter vid pollenallergi

De olika antihistamintabletterna vid pollenallergi klassas i olika generationer; första, andra och tredje. 

 • Första generationens antihistaminer är de äldsta och är idag receptbelagda. Som biverkning orsakar de mycket trötthet och har en sedativ effekt.
 • Andra generationens antihistaminer är den lite nyare varianten och då har man kemiskt ändrat läkemedlet, vilket resulterade i mindre biverkningar eftersom den kemiska förändringen gjorde att de blev mer specifika i sin verkan. Till denna gruppen hör exempelvis ebastin (Kestine), cetirizin och loratadin.
 • Tredje och senaste generationen är att de är väldigt specifika i hur de ska verka i kroppen. Den sedativa effekten känns nästan inte alls och den antiallergiska effekten är mycket god. Till denna generation hör desloratidin och fexofenadine (Allegra). Ett tips är att börja med desloratidin. Den har utbredd effekt på alla allergiska besvär samtidigt som den inte har många besvärliga biverkningar.


Antihistaminer med olika aktiva substanser:

 • Antihistamin med den aktiva substansen loratadin: Loratadin
 • Antihistamin med den aktiva substansen cetirizin: CetimaxCetirizineVialerg
 • Antihistamin med den aktiva substansen ebastin: KestineEbastin
 • Antihistamin med den aktiva substansen desloratadin: Flynise
 • Antihistamin med den aktiva substansen fexofenadin: AllegraAltifex

Nässpray med antihistamin

Komplettera med en nässpray med antihistamin de dagar du har symtom. Exempelvis Livostin nässpray med antihistamin ger snabb effekt. Och passar för både vuxna och barn. Barn bör dock först diagnostiseras av läkare.

Nässpray med kortison

Med hjälp av nässpray med kortison kan du lindra nästäppa, rinnsnuva och nysande. Medicinen påverkar lokalt i näsan och kan kombineras med antihistamin-tabletter och nässpray med antihistamin.

Kortison ska du ta regelbundet - varje dag - för att det ska få effekt. Du ska också helst påbörja behandlingen redan innan pollensäsongen drar igång, då den verkar över tid och inte ger omedelbar effekt.

Exempel på kortisonnässprayer är:

​Här hittar du alla våra nässprayer vid allergibesvär.

Ögondroppar som lindrar röda och kliande ögon

Om du har symtom så som röda, rinnande och kliande ögon kan det vara en bra idé att komplettera antihistamintabletterna med ögondroppar. Välj då antingen ögondroppar med antihistamin för snabb effekt, eller ögondroppar med förebyggande egenskaper. Det kan också vara skönt att skölja ögonen med fysiologisk saltlösning.

Förslag på ögondroppar som är hjälpsamma vid pollenallergi:

 • Lomudal. Ögondroppar som kan tas förebyggande men även då besvären redan börjat. Lägger sig som skyddande hinna i ögat.
 • Livostin. Ögondroppar med antihistamin blockerar direkt frisättningen av histamin och ger lindring i ögonen inom en timme. 
 • DROP-it engångspipetter. Ögondroppar med fysiologisk saltlösning som ger fukt och sköljer rent utan att rubba den naturliga balansen.

Nässköljning – få bort pollen ur näsgångarna

Nässköljning kan lindra pollenallergi. Om du har besvär med nästäppa, rinnsnuva eller nysningar så kan det vara en bra idé att testa nässköljning. Skölj då näsan med saltvatten som har samma salthalt som kroppen. Du kan köpa färdig saltblandning här på MEDS, men du kan också blanda egen genom att blanda 1 tsk salt med 5dl vatten.

Skölj sedan saltblandningen med hjälp av en nässkölj. Vi erbjuder två olika modeller: Kanna eller i form av en stor spruta

Lindra halsbesvär vid pollenallergi

Ibland kan man även känna av i halsen om det är mycket pollen i luften. GeloRevoice kan lindra irriterad och kliande hals, då den lägger sig som ett återfuktat skydd i halsen. Det är viktigt att veta att GeloRevoice inte dämpar allergi men kan kännas lindrande och skönt.