Hemorrojder

Vi har något som heter analkuddar som sitter på insidan av analkanalen och vid sidan om ändtarmsöppningen. Dessa kuddar skyddar ringmuskeln och hjälper till att hålla tätt.

Om blodcirkulationen inte fungerar som den ska i analkuddarna så kan de bli ömma, svullna upp och fyllas med blod, på detta sätt uppstår det som kallas inre hemorrojder.

Tillståndet är särskilt vanligt hos gravida eftersom blodmängden då ökar något. Detta i kombination med att den växande livmodern trycker på de stora blodkärlen gör det svårare för blodet att cirkulera och leder till högre tryck i ändtarmens blodkärl. Därmed ökar risken för hemorrojder.

Yttre hemorrojder uppstår i den del av huden i analöppningen som bildar flikar. Inre och yttre hemorrojder uppstår vanligtvis samtidigt.

Visa mer

Vanliga symtom vid hemorrojder

  • Klåda och sveda runt ändtarmsöppningen.

  • Lätta blödningar från ändtarmen.

  • Läckage i form av avföring och/eller slem från ändtarmen.

  • En yttre hemorrojd kan kännas som en liten kula utanför ändtarmsöppningen. Kulan kan bli inflammerad och göra mycket ont när den är fylld av blod.


Behandling vid hemorrojder

Hemorrojder går ofta bort av sig självt men kan behöva behandlas, på egen hand eller på vårdcentralen. I vårt sortiment av receptfria läkemedel och produkter finns svalkande krämer, orala droppar och gel för att behandla och lindra besvären.

Var noga med rengöringen runt ändtarmsöppningen och använd endast ljummet vatten, inte tvål!

Om du får förstoppning i samband med hemorrojder så förvärras symptomen. Se därför till att röra på dig regelbundet, drick mycket vatten och ät en fiberrik kost. Detta medför att avföringen blir mjukare och kan passera ändtarmen mer smärtfritt. Om besvären är allvarliga eller ihållande trots behandling så bör du söka läkarvård.

Beställ receptfri lindring direkt och få leverans till dörren! Har du fått receptbelagda läkemedel så behöver du logga in på Mina recept.


Receptfria läkemedel mot hemorrojder

Scheriproct är en smärtlindrande salva med antiinflammatorisk, antiallergisk och klådstillande effekt. Används för behandling av klåda, irritation och sprickbildningar vid ändtarmen.

Ett annat alternativ på salva är Alcosanal som har en sammandragande och avsvällande effekt på analvävnaden i ändtarmsöppningen.

Pileseptin Spray är en lättapplicerad spray för behandling av yttre hemorrojder. Sprayen verkar genom att dra åt sig vätska och minska svullnad i hemorrojderna.

Pileseptin Gel används för inre hemorrojder och leder till en förminskning av hemorrojdernas storlek, vilket möjliggör en tillbakagång av hemorrojderna.


När ska du söka vård för hemorrojder?

  • Om det är första gången det blöder från ändtarmen.

  • Vid en större blödning eller vid ofta förekommande blödningar trots behandling.

  • När klådan är förvärrad eller ihållande trots behandling.

  • Om hemorrojderna blir större trots behandling.

  • När du har behandlat hemorrojderna själv i två till tre veckor utan förbättring.


Mina recept Sortiment Kampanjer Varumärken Mitt konto
Hej!
Signa upp dig på vårt nyhetsbrev - få rabattkod på 15%!
Fantastiska erbjudanden varje vecka!
Vänta...
Tack!
För att du vill ta del av vårt nyhetsbrev!