Hemorrojder

Hemorrojder är otroligt vanligt - nästan varannan person lider någon gång av detta. I de flesta fall försvinner hemorrojder av sig självt, men du kan behandla själv hemma med en receptfri kräm eller salva som lindrar klådan och obehaget. Dessa receptfria läkemedel ökar också förutsättningarna för en tillbakagång av hemorrojderna.

4 bra receptfria salvor och läkemedel att välja mellan beroende på dina behov och symptom:
• Scheriproct är en smärtlindrande salva med antiinflammatorisk, antiallergisk och klådstillande effekt. Används för behandling av klåda, irritation och sprickbildningar vid ändtarmen.
• Alcosanal är en salva som har en sammandragande och avsvällande effekt på analvävnaden i ändtarmsöppningen.
• Pileseptin Spray är en lättapplicerad spray för behandling av yttre hemorrojder. Sprayen verkar genom att dra åt sig vätska och minska svullnad i hemorrojderna.
• Pileseptin Gel används för inre hemorrojder och leder till en förminskning av hemorrojdernas storlek, vilket möjliggör en tillbakagång av hemorrojderna.

Om du har behandlat själv i två till tre veckor utan någon förbättring, eller om symtomen blir värre, ska du kontakta läkare.

Visa mer
Filtrera 0
Sortera
19 produkter
Filtrera
Generella filter 0
Mina val
Eko
Kampanj
Vegan
Nyheter
Receptbelagda
Eko 0
Kampanj 18
Vegan 0
Nyheter 0
Receptbelagda 0
Kategori 0
Mina val
brännskador
efter bett
för magen
förstoppning
gaser i magen & ibs
hudbesvär
hudvård för barn
magbesvär hos barn
sårrengöring
ändtarmsbesvär
brännskador 1
efter bett 1
för magen 1
förstoppning 10
gaser i magen & ibs 2
hudbesvär 1
hudvård för barn 1
magbesvär hos barn 1
sårrengöring 1
ändtarmsbesvär 19
Visa alla
Show less
Varumärken 0
Mina val
ac3 comfort
alcosanal
astrazeneca
dulcolax
ferring läkemedel
inolaxol
laxoberal
pileseptin
scheriproct
xyloproct
ac3 comfort 2
alcosanal 2
astrazeneca 1
dulcolax 2
ferring läkemedel 1
inolaxol 6
laxoberal 1
pileseptin 2
scheriproct 1
xyloproct 1
Visa alla
Show less
Beredningsform 0
Mina val
flytande
granulat
pulver
suppositorium
tablett
flytande 3
granulat 3
pulver 3
suppositorium 2
tablett 1
Visa alla
Show less
Egenskaper 0
Mina val
glutenfri
sockerfri
glutenfri 2
sockerfri 2
Visa alla
Show less

Vad är hemorrojder?

Vi har något som heter analkuddar som sitter på insidan av analkanalen och vid sidan om ändtarmsöppningen. Dessa kuddar skyddar ringmuskeln och hjälper till att hålla tätt.

Om blodcirkulationen inte fungerar som den ska i analkuddarna på insidan av analkanalen så blir de ömma och svullna. Kuddar skyddar ringmuskeln och hjälper till att hålla tätt.kan de bli ömma, svullna upp och fyllas med blod, på detta sätt uppstår det som kallas inre hemorrojder.

Tillståndet är särskilt vanligt hos gravida eftersom blodmängden då ökar något. Detta i kombination med att den växande livmodern trycker på de stora blodkärlen gör det svårare för blodet att cirkulera och leder till högre tryck i ändtarmens blodkärl. Därmed ökar risken för hemorrojder.

Yttre hemorrojder uppstår i den del av huden i analöppningen som bildar flikar. Inre och yttre hemorrojder uppstår vanligtvis samtidigt.

Vanliga symtom vid hemorrojder

 • Klåda och sveda runt ändtarmsöppningen.

 • Lätta blödningar från ändtarmen.

 • Läckage i form av avföring och/eller slem från ändtarmen.

 • En yttre hemorrojd kan kännas som en liten kula utanför ändtarmsöppningen. Kulan kan bli inflammerad och göra mycket ont när den är fylld av blod.


Behandling av hemorrojder

Hemorrojder går ofta bort av sig självt men kan behöva behandlas, på egen hand eller på vårdcentralen. I vårt sortiment av receptfria läkemedel och produkter finns svalkande krämer, orala droppar och gel för att behandla och lindra besvären.

Var noga med rengöringen runt ändtarmsöppningen och använd endast ljummet vatten, inte tvål!

Om du får förstoppning i samband med hemorrojder så förvärras symptomen. Se därför till att röra på dig regelbundet, drick mycket vatten och ät en fiberrik kost. Detta medför att avföringen blir mjukare och kan passera ändtarmen mer smärtfritt. Om besvären är allvarliga eller ihållande trots behandling så bör du söka läkarvård.

Beställ receptfri lindring direkt och få leverans till dörren! Har du fått receptbelagda läkemedel så behöver du logga in på Mina recept.


Receptfria läkemedel mot hemorrojder

 • ScheriproctScheriproct innehåller två verksamma ämnen, prednisolon och cinkokain. Prednisolon har antiinflammatorisk, antiallergisk och klådstillande effekt. Cinkokain har en smärtlindrande, lokalbedövande effekt. Scheriproct används för behandling av hemorrojder, tillhörande klåda och irritation samt sprickbildningar (ytliga analfissurer) vid ändtarmen. 
 • AlcosanalAlcosanal lindrar symtom som exempelvis sveda, klåda och smärta vid hemorrojder. Alcosanal har en sammandragande och avsvällande effekt på analvävnaden i ändtarmsöppningen, dessutom lindras klåda.
 • Pileseptin Spray. Pileseptin är en ny behandling mot hemorrojder som fungerar effektivt genom att minska svullnaden och hålla området rent från bakterier och smuts. Pileseptin gör att hemorrojderna minskar i storlek samt hjälper mot smärta, irritation och klåda som kan orsakas av hemorrojderna.
 • Pileseptin Gel. Pileseptin Gel för invärtes bruk är en viskös, osmotiskt aktiv hyperton lösning. När gelen appliceras på hemorrojderna bildar den en film som mekaniskt drar till sig hypoton vätska som finns under hemorrojderna. Detta starka utflöde av vätska från vävnaden hjälper till att förminska ödemet och därmed storleken på hemorrojderna. Vätskeutflödet renar hemorrojderna föroreningar och håller området rent och hydrerat, vilket leder till en minskning av smärta, irritation, klåda och brännande känsla. Förminskningen av hemorrojdernas storlek och en ren omgivning möjliggör en tillbakagång av hemorrojderna.

När ska du söka vård för hemorrojder?

 • Om det är första gången det blöder från ändtarmen.

 • Vid en större blödning eller vid ofta förekommande blödningar trots behandling.

 • När klådan är förvärrad eller ihållande trots behandling.

 • Om hemorrojderna blir större trots behandling.

 • När du har behandlat hemorrojderna själv i två till tre veckor utan förbättring.