Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan
Filter
14 artiklar
Sortera efter: Mest sålda
Sortera efter: Mest sålda
Sortera efter: Nyheter
Sortera efter: Rekommenderat
Sortera efter: Namn, stigande
Sortera efter: Namn, fallande
Sortera efter: Pris, stigande
Sortera efter: Pris, fallande
Sortera
14 artiklar
Filter
Sortera efter: Mest sålda
Sortera efter: Mest sålda
Sortera efter: Nyheter
Sortera efter: Rekommenderat
Sortera efter: Namn, stigande
Sortera efter: Namn, fallande
Sortera efter: Pris, stigande
Sortera efter: Pris, fallande
Generella filter
Varumärke
Kategorier
Djurslag
Beredningsform
Egenskaper

Behandling av hemorrojder

Hemorrojder går ofta bort av sig självt men kan behöva ibland behandlas – antingen hemma eller på vårdcentralen. I vårt sortiment av receptfria läkemedel och produkter finns svalkande krämer, salvor, orala droppar och gel för att behandla och ta bort hemorrojder. Var noga med rengöringen runt ändtarmsöppningen och använd endast ljummet vatten, inte tvål.

Om du får förstoppning i samband med hemorrojder så förvärras symptomen. Se därför till att dricka mycket vatten, äta en fiberrik kost och röra på dig regelbundet. Detta medför att avföringen blir mjukare och kan passera ändtarmen mer smärtfritt. Det finns också receptfria läkemedel som gör avföringen mjukare. Om besvären är allvarliga eller ihållande trots behandling så bör du söka läkarvård.

Beställ receptfri lindring direkt och få leverans till dörren! Har du fått receptbelagda läkemedel så behöver du logga in på Mina recept.

Behandla förstoppning i första hand vid problem med hemorrojder

Om du är förstoppad i samband med hemorrojder så är det viktigt att du behandlar detta i första hand. Annars förvärras symptomen. Se därför till att röra på dig regelbundet, dricka mycket vatten och äta en fiberrik kost. Detta medför att avföringen blir mjukare och kan passera ändtarmen mer smärtfritt. Det kan också underlätta med receptfria läkemedel som stimulerar tarmens naturliga rörelser och på så sätt gör avföringen mjukare. 

Exempelvis:

 • Dulcolax (stolpiller). Receptfritt läkemedel. Innehåller det aktiva ämnet bisakodyl. Stimulerar tarmens naturliga rörelser och på så sätt gör avföringen mjukare.
 • Inolaxol (dospåsar). Receptfritt läkemedel. Innehåller det aktiva ämnet sterkuliagummi. Används bland annat för att få mjuk avföring.
 • Cilaxoral (orala droppar). Receptfritt läkemedel. Innehåller det aktiva ämnet natriumpikosulfat som ombildas i tjocktarmen till verksam substans som sätter igång tjocktarmens rörelser så att tarminnehållet transporteras snabbare. Samtidigt stannar vatten kvar i tjocktarmen. Detta medför att avföringen får en mjukare konsistens och tarmtömningen underlättas.
 • Laxoberal (orala droppar). Receptfritt läkemedel. Innehåller det aktiva ämnet natriumpikosulfat. Används mot tillfällig förstoppning, gör avföringen mjukare och underlättar tarmtömning.

Olika typer av receptfria läkemedel, medicinska krämer och salvor mot hemorrojder

 • Scheriproct. Scheriproct är ett receptfritt läkemedel som innehåller två verksamma ämnen, prednisolon och cinkokain. Prednisolon har antiinflammatorisk, antiallergisk och klådstillande effekt. Cinkokain har en smärtlindrande, lokalbedövande effekt. Scheriproct används för behandling av hemorrojder, tillhörande klåda och irritation samt sprickbildningar (ytliga analfissurer) vid ändtarmen. 
 • Alcosanal. Alcosanal är ett receptfritt läkemedel som innehåller det verksamma ämnet natriumoleat som har en sammandragande och avsvällande effekt på analvävnaden i ändtarmsöppningen, dessutom lindras klåda. 
 • Pileseptin Spray. En medicinteknisk produkt och är en ny typ av behandling mot hemorrojder – som fungerar effektivt genom att minska svullnaden och hålla området rent från bakterier och smuts. Pileseptin gör att hemorrojderna minskar i storlek samt hjälper mot smärta, irritation och klåda. 
 • Xyloproct Suppositorium (stolpiller). Dessa stolpiller innehåller två verksamma ämnen (lidokain och hydrokortison) som verkar på olika sätt: Hydrokortison dämpar svullnaden och lidokain är smärt- och klådstillande.
 • AC3 Comfort Gel. En medicinteknisk produkt i form av en gel som används för behandling av hemorrojder, klåda, irritation och sprickor i området kring ändtarmen. Gelen hjälper även till att förebygga uppkomsten ändtarmssprickor. Efter applicering uppstår en svalkande effekt som lindrar klådan och irritationen.

Om du har behandlat själv i två till tre veckor utan någon förbättring, eller om symtomen blir värre, ska du kontakta läkare.

När ska du söka vård för hemorrojder?

 • Om det är första gången det blöder från ändtarmen.
 • Vid en större blödning eller vid ofta förekommande blödningar trots behandling.
 • När klådan är förvärrad eller ihållande trots behandling.
 • Om hemorrojderna blir större trots behandling.
 • När du har behandlat hemorrojderna själv i två till tre veckor utan förbättring.
 • Om du är över 50 år och har besvär för första gången.

Osäker på vilken behandling som passar dig bäst? Prata med våra farmaceuter för personlig rådgivning

 • Chatta med en farmaceut. Chatten hittar du nere i högra hörnet. ​Om vi inte är online för tillfället så kommer samma knapp istället öppna ett kontaktformulär för att skicka e-post till oss.
 • Ring vår kundservice på 076-676 06 35
 • Mejl till hello@meds.se