Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på webbplatsen. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta.

Huvudvärkstabletter

Lindriga fall av huvudvärk kan oftast botas med receptfria läkemedel. Köp huvudvärkstabletter med de verksamma substanserna acetylsalicylsyra, diklofenak, ibuprofen, naproxen och paracetamol för att lindra din huvudvärk. Vilken substans som ger bäst effekt varierar från person till person. Lider du av konstaterad migrän används en läkemedelsgrupp som kallas triptaner, dessa hittar du under kategorin Migrän.

Här kan du läsa mer om hur du lindrar din huvudvärk

Lindra och behandla huvudvärk

Värktabletter är ett effektivt sätt för att lindra och behandla smärta. Det finns flera olika typer av huvudvärkstabletter tillgängliga som kan användas för att lindra flera typer av huvudvärk, bland annat spänningshuvudvärk och migrän. Att använda huvudvärkstabletter är ett bra och enkelt sätt att lindra smärta och värk. Det finns snabbverkande tabletter som hjälper till att lindra smärtan redan efter 15 minuter, till exempel Panodil Zapp.

Febernedsättande värktabletter

Många huvudvärkstabletter är inte bara effektiva mot smärta, de innehåller verksamma ämnen som även är febernedsättande. Receptfria läkemedel som innehåller substanserna paracetamol, naproxen, ibuprofen och acetylsalicylsyra hjälper till att lindra feber hos både barn och vuxna. Här på MEDS kan du beställa värktabletter och få dem hemskickade med snabb leverans direkt till dörren.

Olika former av huvudvärkstabletter

Förutom den vanligaste typen av huvudvärkstabletter som är i tablettform, tillverkas läkemedlet även i andra former. De olika formerna har alla sina för- och nackdelar. Vanliga former är:

Brustablett

En brustablett är en typ av huvudvärkstablett som löses upp i vatten. Det gör att din kropp snabbare kan ta upp den aktiva substansen vilket innebär att den lindrar din smärta snabbare. Vi har ett brett sortiment av brustabletter från varumärken som Treo, Alvedon och Bakis.

Flytande

Har du svårt för att svälja tabletter är huvudvärkstabletter i flytande form ett bra alternativ för dig. Det är enkelt att ta, finns i flera olika smaker och lindrar din värk i flera timmar. Flytande form är utmärkt för barn med värk som inte vill eller kan svälja tabletter.

Sugtablett

En huvudvärkstablett i denna form stoppar du i munnen där den löses upp. Du tuggar sedan på den och sväljer utan att skölja ner den med vatten.

Andra former som huvudvärkstabletter förekommer i:

Granulat
Kapsel
Pulver 
Stolpiller/Suppositorium

Hur fungerar huvudvärkstabletter?

När du slår i dig eller får någon typ av värk produceras en substans i kroppen som heter prostaglandiner. Denna substans gör dig mer känslig för smärta. När du tar en huvudvärkstablett hämmas produktionen av prostaglandiner vilket dämpar smärtan och gör smärtupplevelsen lindrigare.

Undvik att kombinera huvudvärkstabletter

Om du blandar tabletter med liknande verksamma ämnen kan din dos bli för hög vilket ökar risken för biverkningar. Du bör därför inte blanda eller kombinera olika huvudvärkstabletter utan att rådfråga en läkare först. Många känner att värktabletter inte hjälper mot smärtan och vill då förstärka effekten genom att blanda olika sorters huvudvärkstabletter, men det kan vara farligt. Om du tycker att receptfria läkemedel inte ger tillräckligt med smärtlindrande effekt ska du istället rådfråga en läkare eller sjukvårdspersonal.

Vanliga biverkningar

Precis som andra läkemedel har även huvudvärkstabletter biverkningar. Det är vanligt att man upplever illamående eller trötthet av denna typ av tabletter. Även huvudvärk är en vanlig biverkning. Har du underliggande problem eller sjukdomar som magsår, leverproblem eller överkänslighet bör du undvika att ta huvudvärkstabletter utan att prata med en läkare innan.

Vilken huvudvärkstablett är bäst?

Den värktablett som är bäst för dig beror på orsaken till din smärta. Har du spänningshuvudvärk ska du välja en tablett med substansen paracetamol. För att lindra migränanfall är det bäst med en tablett som innehåller ämnet ibuprofen. Har du känslig mage finns det ämnen, till exempel paracetamol, som är mer skonsamma för magen än andra ämnen.

Huvudvärkstabletter och alkohol

Om du har druckit alkohol bör du avstå från att ta huvudvärkstabletter, framförallt de som innehåller ämnet paracetamol. När paracetamol kommer i kontakt med alkohol omvandlas det till en molekyl som är skadlig för levern. Risken att drabbas av biverkningar ökar dessutom när du blandar värktabletter med alkohol.

Ta huvudvärkstabletter under graviditeten

När du är gravid är det viktigt att du enbart använder huvudvärkstabletter som är lämpliga för gravida och som inte påverkar fostret. Under graviditeten bör du undvika huvudvärkstabletter som innehåller ämnena acetylsalicylsyra, ibuprofen och naproxen. Vid tillfällig värk och smärta kan du ta läkemedel som innehåller paracetamol, som Alvedon. Du bör alltid fråga din barnmorska eller en läkare om du är osäker på vilka läkemedel du kan ta när du är gravid.

Visa mer
Filtrera 0
Sortera
57 produkter
Filtrera
Generella filter 0
Mina val
Eko
Kampanj
Vegan
Nyheter
Receptbelagda
Eko 0
Kampanj 0
Vegan 0
Nyheter 0
Receptbelagda 0
Visa alla
Visa färre
Kategori 0
Mina val
feber hos barn
febernedsättande
huvudvärk
hälsa
ledvärk & artros
mensvärk
migrän
muskelvärk
nackvärk & ryggvärk
praktiska hjälpmedel
tandvärk
värktabletter
vätskeersättning
feber hos barn 19
febernedsättande 49
huvudvärk 57
hälsa 1
ledvärk & artros 51
mensvärk 43
migrän 17
muskelvärk 36
nackvärk & ryggvärk 51
praktiska hjälpmedel 1
tandvärk 53
värktabletter 44
vätskeersättning 1
Visa alla
Visa färre
Varumärken 0
Mina val
alvedon
aspirin
bakis
bamyl
ibumax
ibumetin
ibuprofen
ipaflex
ipren
mylan
net
nurofen
orifarm
paingone
pamol
panodil
pinex
pronaxen
treo
vitabalans
alvedon 10
aspirin 1
bakis 1
bamyl 2
ibumax 3
ibumetin 1
ibuprofen 1
ipaflex 1
ipren 6
mylan 2
net 1
nurofen 2
orifarm 3
paingone 2
pamol 1
panodil 8
pinex 2
pronaxen 2
treo 6
vitabalans 2
Visa alla
Visa färre
Beredningsform 0
Mina val
brustablett
flytande
granulat
kapsel
pulver
sugtablett
suppositorium
tablett
brustablett 11
flytande 6
granulat 1
kapsel 2
pulver 1
sugtablett 2
suppositorium 8
tablett 23
Visa alla
Visa färre
Egenskaper 0
Mina val
välvald
välvald 23
Visa alla
Visa färre
Ibumetin, tablett 400 mg 30 st
27 kr (Rek.pris 47 kr)
Ipaflex mjuka kapslar 200 mg 20 st
95 kr (Rek.pris 104 kr)
Just nu visas 40 av 57 produkter

Spänningshuvudvärk – lindra och behandla

Spänningshuvudvärk kan till exempel utlösas av stress, oro eller att du har en arbetsställning som är ansträngande för kroppen och värken är ofta dov, molande eller tryckande. Den kan upplevas som ett band eller tryck runt huvudet. Ofta känns värken i båda sidorna av huvudet. Spänningshuvudvärk brukar lindras av att du rör på dig till skillnad från migrän.

Behandla spänningshuvudvärk genom att:

 • Röra på dig
 • Avslappningsövningar
 • Minska stress
 • Ändra arbetsställning
 • Kontrollera synen hos optiker. Synfel kan vara en orsak till spänningshuvudvärk.
 • Bettskena kan hjälpa om du gnisslar/pressar tänder på natten
 • Vid lindrig spänningshuvudvärk – ta receptfri smärtstillande medicin med substanserna acetylsalicylsyra, ibuprofen, naproxen eller paracetamol.

Migrän – lindra och behandla

Vid migrän kommer huvudvärken snabbt och kan upplevas som ett anfall. Huvudvärken är intensiv och känns i ena eller båda halvorna av huvudet. Anfallen är återkommande. Det är vanligt att samtidigt må illa och att bli extra känslig för ljud och ljus. Värken förvärras av fysisk aktivitet och när du rör på huvudet. Migrän kommer ofta i samband med stress och i samband med hormonsvängningar under menstruationscykeln. Viss mat kan utlösa migrän hos en del personer.

Behandla, lindra och förebygg migrän:

 • Uppsök läkare - för att få konstaterad migrän.
 • Lider du av konstaterad migrän används en läkemedelsgrupp som kallas triptaner, dessa läkemedel hittar du under kategorin Migrän.
 • Det finns även förebyggande läkemedel mot migrän – prata med din läkare.
 • Receptfria läkemedel kan lindra migrän i början av anfallet eller när migränen är mild. 
 • Avslappningsövningar 
 • Förebygg genom att minska stress
 • Ändra arbetsställning
 • Bra sovvanor

Kronisk och återkommande huvudvärk – eller när smärtstillande inte hjälper 

Ibland ger inte läkemedlen tillräcklig hjälp. Då kan du behöva prova en annan behandling, till exempel behandling med fysioterapi, alltså sjukgymnastik. Du kan också få behandling med psykologiska metoder. Sådan behandling kan vara särskilt bra för dig som har haft en längre tids huvudvärk som kommer ofta, det vill säga flera gånger i veckan. 

Huvudvärk när du är gravid

Huvudvärk under graviditeten kan bero på många orsaker så som hormoner, trötthet, psykiskt eller fysisk stress, spänning, lågt blodsocker, vätskebrist, hållningsrelaterade faktorer, osv.

Behandla huvudvärk när du är gravid genom att:

 • Ta kontakt med din barnmorska för att få råd.
 • Vila och ta pauser.
 • Skölj näsan med koksaltlösning om du tror att din huvudvärk orsakas av nästäppa.
 • Ät regelbundet och ofta.
 • Sov mycket.
 • Fysisk aktivitet.
 • Avslappningsövningar.
 • Drick tillräckligt med vatten.
 • Har du mycket problem med svår huvudvärk kan du behöva sjukskrivning på deltid eller heltid.

Huvudvärkstabletter när du är gravid:

 • Välj huvudvärkstabletter med substansen paracetamol (ex Alvedon och Panodil). Använd i liten dos och under en kort period om du inte fått annan ordination från läkare. 
 • Undvik huvudvärkstabletter som innehåller acetylsalicylsyra, naproxen, ibuprofen eller diklofenak, (om det inte är ordinerat av läkare!).