Huvudvärk

Huvudvärk är en vanlig åkomma som ofta beror på spända muskler, stress, oro, synfel eller förkylning. Men det finns olika typer av huvudvärk som kan dyka upp av olika anledningar och på olika ställen i huvudet. Som huvudvärk i pannan, huvudvärk i tinningen, huvudvärk i bakhuvudet, kraftig huvudvärk osv. Lindriga fall av huvudvärk kan oftast botas med receptfria läkemedel.

Bland de olika läkemedel som kurerar huvudvärk återfinns de verksamma substanserna acetylsalicylsyra, diklofenak, ibuprofen, naproxen och paracetamol.

Vilken substans som ger bäst effekt varierar från person till person.

Lider du av konstaterad migrän används en läkemedelsgrupp som kallas triptaner, dessa hittar du under kategorin Migrän.

Visa mer
Ibumetin, tablett 400 mg 30 st
19 kr (Rek.pris 47 kr)
Ipaflex mjuka kapslar 200 mg 20 st
99 kr (Rek.pris 104 kr)
Just nu visas 40 av 75 produkter

Vad beror spänningshuvudvärk på?

Spänningshuvudvärk kan till exempel utlösas av stress, oro eller att du har en arbetsställning som är ansträngande för kroppen och värken är ofta dov, molande eller tryckande. Den kan upplevas som ett band eller tryck runt huvudet. Ofta känns värken i båda sidorna av huvudet. Spänningshuvudvärk brukar lindras av att du rör på dig till skillnad från migrän.


Vad är migrän?

Vid migrän kommer huvudvärken snabbt och kan upplevas som ett anfall. Huvudvärken är intensiv och känns i ena eller båda halvorna av huvudet. Anfallen är återkommande. Det är vanligt att samtidigt må illa och att bli extra känslig för ljud och ljus. Värken förvärras av fysisk aktivitet och när du rör på huvudet. Migrän kommer ofta i samband med stress och i samband med hormonsvängningar under menstruationscykeln. Viss mat kan utlösa migrän hos en del personer.


Behandling vid huvudvärk

Vid lindrig huvudvärk hjälper ofta receptfria läkemedel. Vid svårare värk kan du ibland få receptbelagda läkemedel. Du som har migrän kan få förebyggande läkemedel.

Ibland ger inte läkemedlen tillräcklig hjälp. Då kan du behöva prova en annan behandling, till exempel behandling med fysioterapi, alltså sjukgymnastik. Du kan också få behandling med psykologiska metoder. Sådan behandling kan vara särskilt bra för dig som har haft en längre tids huvudvärk som kommer ofta, det vill säga flera gånger i veckan. 


Hej!
Signa upp dig på vårt nyhetsbrev - få rabattkod på 15%!
Fantastiska erbjudanden varje vecka!
Vänta...
Tack!
För att du vill ta del av vårt nyhetsbrev!