Chiafrön innehåller massor av näringsämnen, så om du blandar en matsked chiafrön om dagen, i exempelvis din smoothie, så är det ett enkelt sätt att öka näringsinnehållet i din kost. Om du är vegan, vegetarian eller äter raw food så är chiafrön ett riktigt bra sätt att få i sig tillräckligt med omega-3 (som annars finns främst i fisk och skaldjur). Du kan också hitta omega-3 i valnötter.
Chiafrön är också ett bra sätt att få i dig väldigt mycket näring på utan att det tar så mycket plats i magen. Perfekt för bland annat elitidrottare.
Eftersom man helst ska äta hela linfrön istället för krossade linfrön (då linfrön innehåller ett gift som tas upp av kroppen om vi äter dem krossade), så är det lätt att samma sak kanske gäller med chiafrön. Men nej, så är det inte. Linfrön innehåller ämnet linamarin (som i kroppen omvandlas till vätecyanid, vilket är giftigt.) Men chiafrön innehåller inte linamarin, eller något annat giftigt och farligt ämne.
Däremot är rekommendationen att inte äta mer än en matsked chiafrön om dagen, om man inte vill gå upp i vikt. Chiafrön innehåller massor av nyttigheter som är bra för kroppen, men är också väldigt kaloritäta. Vill man gå upp i vikt däremot är det dock väldigt bra att tillföra extra chiafrön till sin kost, samt nötter och andra frön som är väldigt energirika.
Chiafrön har ett högt fett-, protein- och fiberinnehåll, samt massor av näringsämnen.
Innehåll per 100 g chiafrön:
Näringsämnen:
Vitamin E 0,5 mg
Vitamin B1 (tiamin) 0,62 mg
Vitamin B2 (riboflavin) 0,17 mg
Vitamin B3 (niacin) 8,83 mg
Vitamin B9 (folat) 49 µg
Vitamin C 1,6 mg
Fosfor 860 mg
Järn 7,72 mg
Kalcium 631 mg
Kalium 407 mg
Magnesium 335 mg
Natrium 16 mg
Selen 55,2 µg
Zink 4,58 mg