Vitaminer är ett antal organiska ämnen som inte kroppen själv kan bilda och som därför måste tillföras genom mat eller tillskott. Det finns 13 vitaminer som anses vara livsnödvändiga. Detta innebär att vi regelbundet måste få i oss dessa för att må bra.
Vitamin A, Vitamin D, Vitamin E och Vitamin K är fettlösliga. Vitamin C och åtta olika B-vitaminer är vattenlösliga.
Olika typer av mat är rik på olika vitaminer vilket gör att det är viktigt att ha en varierad kost. Frukt och grönsaker är en viktig källa till Vitamin C samtidigt som B-vitaminer ofta kommer från kött, fågel och spannmål.
Mineraler bidrar till att bygga upp skelett, tänder och brosk. Kroppen behöver också mineraler för att kunna upprätthålla sin vatten- och saltbalans, för musklernas arbete och för att nervimpulser och signalöverföring mellan celler ska fungera. Framför allt så ingår de i hormoner och enzymsystem. För att må bra måste man kontinuerligt tillföra mineraler via kosten. Precis som med vitaminer så är en varierad kost av vikt för att få i dig de mineraler du behöver för att må bra.
A-vitamin behövs för synen, huden och slemhinnorna och finns i margarin, vitaminberikade mejeriprodukter, lever och ägg. Kroppen kan omvandla betakaroten till A-vitamin och det finns i rotfrukter och grönsaker som morötter, tomater och röd paprika. Naturligt betakaroten kan man inte överdosera till skillnad mot kosttillskott med A-vitamin, eftersom kroppen inte tar upp mer än den behöver av betakarotener. Gravida ska inte äta mer än 1 mg A-vitamin som kosttillskott per dag.
D-vitamin finns i fet fisk, vitaminberikade mjölkprodukter, matfett och den hjälper kroppen att omsätta kalcium och fosfat. D-vitamin kan också bildas i huden genom att du är i solen. Den förmågan minskar dock när man blir äldre eller om man har mörk hudfärg.
E-vitamin hjälper cellerna att skydda sig mot fria radikaler. Det finns i vegetabiliska oljor, margarin, vetegroddar och sötmandel.
K-vitamin behövs för blodets koagulering, men hjälper också till att bygga upp skelettet. K-vitamin finns i bladgrönsaker och lever. Det kan också bildas av bakterier i tarmarna.
B-vitaminer behövs bl.a. för att muskler och nerver ska fungera normalt, för ämnesomsättningen och energiproduktionen. De finns i de flesta livsmedel och en del mjölsorter är berikade med B-vitaminer.
B12 behövs för att kroppen ska kunna producera röda blodkroppar och för nervsystemets funktion. Vitamin B12 finns endast i produkter från djurriket. Biotin behövs för många av kroppens enzymsystem och det finns i praktiskt taget allt vi äter. Tillräckliga mängder bildas normalt av våra tarmbakterier.
C-vitamin har många uppgifter i kroppen. Det behövs för bindväven samt stärker blodkärl, hud, tänder och skelett. C-vitamin hjälper kroppen att ta upp järn ur maten. Det är också viktigt för cellernas försvar mot fria radikaler; det skyddar fettlösliga vitaminer och andra fetter i kroppen mot oxidering (härskning). C-vitamin finns i färska bär, färsk frukt särskilt citrusfrukter och i de flesta grönsaker som broccoli och paprika.
Folsyra behövs för att kroppen ska kunna producera protein, för celldelningen, och för bildningen av röda blodkroppar. Folsyra är viktigt för fostrets utveckling och behövs redan från befruktningstillfället. Brister hos mamman, ökar risken för skador som kan ge ryggmärgsbråck hos fostret. Det finns bland annat i baljväxter, lever och fullkornsbröd.
Niacin behövs för kroppens energiproduktion. Det finns bl.a. i lever och kött av olika slag, men kroppen kan också själv tillverka niacin i tarmen.Pantotensyra behövs för att kroppen ska kunna använda kolhydrater, aminosyror och fett. Det finns i nästan allt vi äter.
Järn behövs för att transportera syre till kroppens alla vävnader. Järn finns bland annat i kött, blodmat och gröna grönsaker. Järn är giftigt för barn. Järntabletter ska därför förvaras så att barn inte kan komma åt dem.
Kalcium behövs för musklernas och nervernas funktion, för att bygga upp ben och tänder, och för att blodet ska kunna koagulera. Kalcium finns i musslor, mjölkprodukter samt vissa bladgrönsaker, till exempel grönkål och broccoli.
Jod, Fosfor, Kalium, Krom, Koppar, Magnesium, Mangan, Molybden, Selen och Zink är andra mineralämnen som kroppen behöver.
Förbränningen i kroppens celler behöver syre. Men syre deltar också i bildandet av så kallade fria radikaler, och de kan skada dina celler. Kroppen skyddar sig med ämnen som kallas antioxidanter. Vitaminerna C och E samt betakaroten (det färgämne som gör morötter orange) och selen är exempel på antioxidanter.