Tahini, eller tahina som det också kallas, är en fantastiskt krämig pasta gjord på sesamfrön. Den används mycket i matlagning i mellanöstern, Grekland och Cypern. Förutom att det smakar fantastiskt gott så är det också riktigt nyttigt! Här kan du köpa tahini online hos MEDS!
Tahini i matlagning och bakning
Tahini är en riktigt populär basprodukt i Mellanösterns kök. Den ger en alldeles speciell smak till maten och finns i många varianter. Smaken och konsistensen varierar lite, beroende på hur den är gjord. Vissa tahini är saltade och andra är osaltade. Testa dig gärna fram för att se vilken du gillar!
Tahini kan också vara olika beroende på om den är gjord med skalade eller oskalade sesamfrön. Tahini med skalade sesamfrön blir oftast slät, ljus och krämig. Den passar ofta bra att ha i hummus eller baba ganoush. Dessutom är den utmärkt att ha i vitlökssåsen Tarator, som ofta serveras till falafel. Testa gärna att blanda lite ljus tahini med honung och ha på yoghurt!
Tahini som är gjord på oskalade sesamfrön är ofta lite mörkare och grövre i konsistensen. Den brukar också ha lite mer beska i smaken. Tahini på oskalade sesamfrön funkar bra ihop med lite salt och är ett perfekt pålägg på mackan! Om sesamfröna dessutom rostas innan de mals så lyfts smaken ännu mer och du får en fyllig och smakrik tahini.
Den malda sesampastan går att använda till en hel del i både matlagning och bakning. Tack vare det höga innehållet av bra fetter kan du använda tahini till det mesta. Du kan till exempel byta ut grädden i en gratäng mot lite tahini, eller smörja bakformen med tahini istället för smör. Det blir ett veganskt, nyttigt och riktigt gott alternativ!
Gör egen tahini
Visste du att du kan göra din egen tahini? Det går, och är superenkelt! Du behöver bara 4 deciliter sesamfrön, 2,5 deciliter olivolja och lite salt. Använd skalade sesamfrön för en ljus och len tahini, eller oskalade för lite grövre konsistens och mer fiber. Se till att ha en riktigt god olivolja, gärna extra virgin!
Börja med att rosta sesamfröna i en torr stekpanna på medelvärme. Var försiktig så de inte bränns! Rör om ofta för att få jämnt rostade frön. Mixa sedan sesamfröna med lite olja. Tillsätt lite olja i taget för att få en jämn konsistens. Klassisk tahini är mald istället för mixad, men i början kan det vara smidigare med mixer.
Mixa tills du fått en konsistens du är nöjd med. Skalade sesamfrön ger en len, slät och krämig konsistens. Oskalade sesamfrön gör att tahinin blir lite mer grynig. Avsluta med lite salt efter smak, om du vill ha det.
Klart! Förvara din tahini i en lufttät burk i kylskåpet och njut! Använd som pålägg på mackan, smakhöjare i såser och dressing eller i klassikern hummus