Meny
Varukorg
Till kassan
Filter
433 artiklar
Sortera
433 artiklar
Filter
Generella filter
Varumärke
Kategorier
Beredningsform
Egenskaper

Äta glutenfritt

Glutenproteinet finns i vete, korn och råg. Men det finns spannmål som är naturligt glutenfria, som kan användas i stället för vete, råg och korn. Det finns också specialprodukter som är glutenfria.​

Naturligt glutenfria spannmål
  • Ris
  • Havre
  • Majs
  • Quinoa
  • Fibrex
  • Hirs och bovete
  • Mjöl gjort på mandel, kokos, soja eller bönor
  • Arrowrot, tapioka, amarant, durra, sorghum, sagogryn
  • Fruktkärnmjöl, guarkärnmjöl, johannesbrödkärnmjöl, kastanjemjöl, lupinmjöl
Glutenfria specialprodukter

Det finns också specialprodukter som är glutenfria. Så som glutenfria flingor, glutenfri musliglutenfri pasta och glutenfritt bröd. Dessa är oftast gjorda med ett naturlig glutenfritt spannmål. Vissa specialprodukter kan också ha tillverkats av spannmål med gluten, men där gluteninnehållet har tagits bort. Exempelvis specialframställd vetestärkelse.

Osäker om maten innehåller gluten?

Produkter som har en symbol med ett överkorsat ax är glutenfria och godkända av Svenska Celiakiförbundet.

Kosttillskott som bryter ner glutenproteiner 

Det finns kosttillskott med enzymer som bryter ner glutenproteiner. OBS! Dessa kosttillskott kan inte ersätta glutenfri kost för personer med celiaki.

  • Holistic Glutazym. Innehåller enzymer som bryter ner glutenproteiner genom att spjälka aminosyrakedjan på flera ställen samtidigt. Enzymerna är verksamma i både magsäcken som i tunntarmen. Holistic Glutazym är vegansk.
  • Helhetshälsas Glutenzym. Innehåller en patentskyddad DPP IV (dipeptidyl peptidas IV) enzymblandning vars huvudsakliga funktion är nedbrytning av gluten. Dessutom bryter enzymblandningen effektivt ner proteiner i mejeriprodukter, särskilt kasein och andra svårsmälta proteiner.