Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på webbplatsen. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta.

Hörapparat

En hörapparat är ett utmärkt hjälpmedel för dig som har en hörselnedsättning. Nedsatt hörsel drabbar många och kan ha en betydande roll för ens livskvalitet. En hörapparat förstärker ljud och tal, vilket gör det lättare för dig att höra när du för en konversation eller befinner dig i bullriga miljöer. Här på MEDS Apotek kan du köpa både hörapparater och batterier till din hörapparat.

Hjälpmedel för dig med nedsatt hörsel

Nästan 20 procent av Sveriges vuxna befolkning lider av någon form av hörselnedsättning enligt Hörselskadades Riksförbund. Vissa människor har nedsatt hörsel redan från födsel och andra får det senare i livet. Du kan ha en hörselnedsättning på bara ett öra eller på båda. Du som har någon form av hörselnedsättning kan med största sannolikhet förbättra din hörsel med hjälp av en hörapparat. För att avgöra om du kan få hjälp av en hörapparat eller inte kan du gå till en audionom som gör en utredning.

Hörapparat är ett utmärkt hörhjälpmedel för:

Äldre människor - det är vanligt att man med åldern utvecklar en hörselnedsättning. Hörselorganen blir utsatta för buller såväl som höga ljud varje dag och organen i örat åldras vilket ofta påverkar hörseln. Nedsatt hörsel i hög grad kan göra det svårt, och rent utav farligt, att utföra vardagliga sysslor. En hörapparat kan göra att äldre personer med nedsatt hörsel hör bättre, vilket i sin tur kan ge en positiv effekt på deras allmänna välmående.

Personer med tinnitus - Du som har tinnitus kan lindra den med en hörapparat. Hörapparaten förstärker ljudet omkring dig vilket gör att din tinnitus blir mindre tydlig. Vissa hörapparater kan kopplas till din mobiltelefon eller liknande enhet. Du kan då spela upp musik eller radio på låg volym i hörapparaten för att maskera din tinnitus när den blir för påträngande.

Olika typer av hörapparater

En hörapparat är en digital enhet som fungerar som en liten ljudanläggning. Den har inbyggd mikrofon, högtalare och förstärkare och används av personer med en hörselnedsättning. Det finns flera typer av hörapparater, de vanligaste är bakom-örat-apparater och i-örat-apparater som även dem finns i olika varianter. En hörapparat kan ha flera funktioner som exempelvis automatisk kontroll av volym, bullerreducering och möjlighet att koppla den via bluetooth till en mobiltelefon.

Bakom-örat-apparat

Denna hörapparat placeras bakom örat. Apparaten leder ljudet via en tunn plastslang vidare till en insats, även kallad propp, som du sätter inne i örat. Fördelen med en hörapparat som sätts bakom örat är att en sådan har ofta fler funktioner än en som helt sitter i örat samt att den ofta är tåligare.

I-örat-apparat

En i-örat-apparat placeras inuti örat. Den är mindre i storlek än en som ska sättas bakom örat och har därför ofta färre funktioner. Den är mer diskret och passar dig som bär glasögon då den inte tar upp plats bakom örat och är i vägen för dina glasögon. Denna typ av hörapparat gjuts och formas efter ditt öra och din hörselgång.

Så fungerar det

Mikrofonen i hörapparaten fångar upp och ljud och vibrationer och omvandlar dem till en elektrisk signal som sedan skickas vidare till förstärkaren. Där förstärks signalen och skickas sedan till högtalaren som gör om signalen till ljud. Detta gör att du med nedsatt hörsel kan höra tal och ljud bättre. En hörapparat kan ha uppladdningsbara batterier eller drivas av batterier som du behöver byta ut när de är urladdade.

Byt batterier regelbundet

Har du en hörapparat som inte är laddningsbar behöver du byta batteri med jämna mellanrum. Du behöver vanligtvis byta det efter cirka en till två veckor. Hur ofta du behöver byta batteri beror på modellen och vilken typ av batterier du köper. Rayovac erbjuder batterier till hörapparater med upp till 30% mer kraft än liknande kvicksilverfria batterier. En uppladdningsbar hörapparat har oftast ett laddningsetui där du lägger din apparat för att ladda och förvara den. Med en laddningsbar hörapparat behöver du inte tänka på batteribyten.

Förläng livslängden på din hörapparat

En hörapparat har en livslängd på cirka fyra till fem år men kan hålla i upp till sex år förutsatt att du sköter den på rätt sätt. Se till att hålla din hörapparat ren från hudvård, smink och andra typer av produkter. En hörapparat är vanligtvis inte vattentät. Du bör därför ta av dig den när ska duscha eller bada. För att din hörapparat ska hålla länge är det viktigt att du rengör och förvarar den enligt de medföljande instruktionerna.

Så rengör du din hörapparat

Öronvax, smuts och vätska kan blockera och förstöra viktiga delar i en hörapparat. Du bör därför rengöra din hörapparat dagligen. En i-örat-apparat ska torkas av med en torr duk eller rengöringsdukar som är speciellt framtagna för hörapparater. Se till att regelbundet byta filter i hörapparaten. Har du en bakom-örat-apparat rengör du den genom att torka av den med en torr rengöringsduk. För varje hörapparat medföljer en instruktion om hur du ska rengöra just din hörapparat och dess delar.

Köp din hörapparat på MEDS

Du kan köpa en hörapparat själv online. Beurer HA 70 Par Hörapparat är perfekt för dig som vill ha en diskret men effektiv hörapparat. Köper du din hörapparat här på MEDS kan du få den levererad direkt hem till dig. Här hittar du även batterier till din hörapparat från varumärken som Rayovac och Duracell.

Få hörapparat via din region

Du har möjligheten att ansöka om en hörapparat, alternativ ansöka om ett bidrag till att köpa en hörapparat, från din region. Du kommer då träffa en audionom som gör en utredning om vilken typ av hjälpmedel som passar dig. Exakt hur processen går till skiljer sig bland regionerna. För att få mer information om vad som gäller kan du kontakta din vårdcentral eller en öronmottagning.

Visa mer
Filtrera 0
Sortera
7 produkter
Filtrera
Generella filter 0
Mina val
Eko
Kampanj
Vegan
Nyheter
Receptbelagda
Eko 0
Kampanj 0
Vegan 0
Nyheter 0
Receptbelagda 0
Visa alla
Visa färre
Kategori 0
Mina val
batterier
hörapparat
öronbesvär
batterier 6
hörapparat 7
öronbesvär 1
Visa alla
Visa färre
Varumärken 0
Mina val
beurer
duracell
rayovac
beurer 1
duracell 4
rayovac 2
Visa alla
Visa färre