Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan
Filter
9 artiklar
Sortera efter: Mest sålda
Sortera efter: Mest sålda
Sortera efter: Nyheter
Sortera efter: Namn, stigande
Sortera efter: Namn, fallande
Sortera efter: Pris, stigande
Sortera efter: Pris, fallande
Sortera
9 artiklar
Filter
Sortera efter: Mest sålda
Sortera efter: Mest sålda
Sortera efter: Nyheter
Sortera efter: Namn, stigande
Sortera efter: Namn, fallande
Sortera efter: Pris, stigande
Sortera efter: Pris, fallande
Generella filter
Varumärke
Kategorier
Beredningsform
Egenskaper
20%
Vegan
Naturens Apotek Tranbärskapslar 90 st
143,20 kr 179 kr
Visar 9 av 9 artiklar

Hur vet man att man har urinvägsinfektion?

Vid en urinvägsinfektion behöver du kissa ofta och ibland svider det även då du kissar. Andra symptom kan vara värk i nedre delen av magen ovanför urinblåsan, lite blod i urinen eller att du känner dig småfrusen.

Om du har feber och smärtor vid sidan av magen eller i ländryggen så kan det vara tecken på njurbäckeninflammation. Då ska du du kontakta sjukvården!

Så undviker du urinvägsinfektion

Precis som med alla infektioner så går det att förebygga en urinvägsinfektion.

  • Det är viktigt att tömma blåsan! Du kan få en känsla av att du har kissat klart även fast urinblåsan inte är helt tom. Ställ dig upp en kort stund och sätt dig sedan ner igen och försök kissa ut det sista.
  • Med åldern så ökar risken för urinvägsinfektion hos kvinnor då slemhinnorna blir tunnare och skörare. Detta kan bero på lågt östrogen och är enkelt att justera med antingen piller eller krämer. 
  • För mycket tvål kan irritera slemhinnorna, något som kan resultera i att det svider när du kissar, även om du inte har urinvägsinfektion. Använd endast vatten och/eller en intimtvätt istället för tvål.
  • En otippad produkt att använda i både förebyggande syfte, samt om man har urinvägsinfektion, är tranbär i alla dess former. Tranbär innehåller en stark antioxidant som i urminnes tider har använts som folkmedicin för att behandla urinvägsbesvär. Tranbär är surt, har antibakteriella egenskaper och minskar pH-värdet i urinen. Tranbär har ingen medicinsk forskning i ryggen men har hjälpt många att lindra besvären.

Hur behandlar jag urinvägsinfektion?

Det finns flera olika självtest där du enkelt kan kontrollera om du har urinvägsinfektion utan att åka till vårdcentralen. I say är ett hemmatest som mäter vita blodkroppar, nitriter och proteiner i urinet. Abblo Parma Test och Quicktest är två andra populära självtest som ger snabba och tydliga svar på om du är drabbad.

Kvinnor över 15 år och som inte är gravida kan vänta i upp till en vecka innan de söker vård. Män som misstänker att de fått urinvägsinfektion ska alltid söka vård då det kan finnas risk för att prostatakörteln blir infekterad.

Drick mycket vätska för att rensa kroppen, urinvägarna och för att tömma blåsan ordentligt.

I många fall så måste man ta antibiotika för att få bort infektionen, därför ska man alltid ta kontakt med sjukvården om besvären inte har försvunnit efter 1 vecka.

Snabb och smidig hjälp med urinvägsinfektion! Här är två aktörer som ger snabb diagnos och recept - direkt i mobilen:

Uvisens.se diagnostiserar och behandlar alla kvinnor med recept inom 30 min och finns tillgängliga dygnet runt.

Uvisens.se diagnostiserar och behandlar alla kvinnor med recept inom 30 min och finns tillgängliga dygnet runt

Urinkollen.se diagnostiserar och behandlar alla kvinnor med recept inom 30 min.