Urinvägsinfektion

Urinvägsinfektion beror på att bakterier har kommit in i urinröret och vandrat vidare upp i urinblåsan. Den vanligaste formen av urinvägsinfektion kallas blåskatarr och innebär att bakterierna stannat i urinröret och urinblåsan.

Nästan hälften av alla kvinnor råkar någon gång i livet ut för urinvägsinfektion. Anledningen till att kvinnor får urinvägsinfektion lättare än män är för att de har kortare urinrör.

Oftast går en urinvägsinfektion över av sig självt efter några dagar och kan behandlas hemifrån. Män och gravida rekommenderas att alltid ta kontakt med sjukvården för råd, likaså om du har feber i samband med urinvägsinfektion.

I vissa fall sprider sig bakterierna till njurarna och njurbäckenet. Det tillståndet kallas njurbäckeninflammation och måste behandlas med antibiotika. 

Visa mer
RFSU UrinCur Utripro Plus 15 st
143 kr (Rek.pris 179 kr)
Acrilex Uretin 60 kapslar
Vegan
249 kr (Rek.pris 319 kr)
Canephron 60 tabletter
137 kr (Rek.pris 159 kr)
BioMedica UVA-ÖRT 100 tabletter
119 kr (Rek.pris 189 kr)
Quicktest Urinvägsinfektion
139 kr (Rek.pris 149 kr)
Uvicur dragerad tablett 30 st
139 kr (Rek.pris 179 kr)

Hur vet man att man har urinvägsinfektion?

Vid en urinvägsinfektion behöver du kissa ofta och ibland svider det även då du kissar. Andra symptom kan vara värk i nedre delen av magen ovanför urinblåsan, lite blod i urinen eller att du känner dig småfrusen.

Om du har feber och smärtor vid sidan av magen eller i ländryggen så kan det vara tecken på njurbäckeninflammation. Då ska du du kontakta sjukvården!


Så undviker du urinvägsinfektion

Precis som med alla infektioner så går det att förebygga en urinvägsinfektion.

  • Det är viktigt att tömma blåsan! Du kan få en känsla av att du har kissat klart även fast urinblåsan inte är helt tom. Ställ dig upp en kort stund och sätt dig sedan ner igen och försök kissa ut det sista.
  • Med åldern så ökar risken för urinvägsinfektion hos kvinnor då slemhinnorna blir tunnare och skörare. Detta kan bero på lågt östrogen och är enkelt att justera med antingen piller eller krämer. 
  • För mycket tvål kan irritera slemhinnorna, något som kan resultera i att det svider när du kissar, även om du inte har urinvägsinfektion. Använd endast vatten och/eller en intimtvätt istället för tvål.
  • En otippad produkt att använda i både förebyggande syfte, samt om man har urinvägsinfektion, är tranbär i alla dess former. Tranbär innehåller en stark antioxidant som i urminnes tider har använts som folkmedicin för att behandla urinvägsbesvär. Tranbär är surt, har antibakteriella egenskaper och minskar pH-värdet i urinen. Tranbär har ingen medicinsk forskning i ryggen men har hjälpt många att lindra besvären.

Hur behandlar jag urinvägsinfektion?

Det finns flera olika självtest där du enkelt kan kontrollera om du har urinvägsinfektion utan att åka till vårdcentralen. I say är ett hemmatest som mäter vita blodkroppar, nitriter och proteiner i urinet. Abblo Parma Test och Quicktest är två andra populära självtest som ger snabba och tydliga svar på om du är drabbad.

Kvinnor som är över 15 år och inte är gravida kan vänta i upp till en vecka innan de behöver söka vård. Män som misstänker att de fått blåskatarr ska alltid söka vård då det kan finnas risk för att prostatakörteln blir infekterad.

Drick mycket vätska för att rensa ut kroppen! Det kan kännas jobbigt att dricka mycket vatten då du måste kissa oftare, men vätskan rensar kroppen och hjälper dig att tömma blåsan ordentligt.

I många fall så måste man ta antibiotika för att få bort infektionen i underlivet. Därför ska man alltid ta kontakt med en gynekolog om besvären inte har försvunnit efter 1 vecka. På urinkollen.se kan man få ett recept på antibiotika utskrivet på 1 timme.

Om du känner dig osäker på vilken behandling som är bäst för dig så kan du chatta med våra duktiga farmaceuter!


Mina recept Sortiment Kampanjer Varumärken Mitt konto