En tungskrapa avlägsnar bakterier som sätter sig på tungan och är ditt sista steg i din dagliga munrengöringsrutin. Bakterier på tungan kan orsaka dålig andedräkt, plack och problem med tandköttet. Med en tungskrapa får du bort bakterier och beläggning från tungan. Här på MEDS kan du köpa tungskrapor som hjälper dig till en god munhälsa.
Upprätthåll en god munhygien
Bakterier i munnen kan orsaka beläggning på tungan som ibland luktar illa vilket orsakar dålig andedräkt. Dessa bakterier kan även ge plack på tänderna och vara anledningen till tandköttssjukdomar. För att bibehålla en god munhygien är det därför viktigt att man inte bara borstar tänderna, utan även använder sig utav en tungskrapa.
Tungskrapa avlägsnar bakterier och beläggning
Tungskrapor är ett utmärkt verktyg som du kan använda för att avlägsna bakterier och andra orenheter från tungan. En tungskrapa är effektivt för att hjälpa till att motverka vanliga problem som dålig andedräkt, plack och hål i tänderna. Det finns inga nackdelar för munhygienen med att använda tungskrapa, men om du är för hårdhänt när du använder din tungskrapa kan du skada ytan på tungan. Du kan även uppleva obehag under tiden du använder den då det aktiverar kräkreflexen hos många. Använder du tungskrapan på rätt sätt finns det enbart fördelar då det bidrar det till en god munhälsa.
Effektivt hjälpmedel mot dålig andedräkt
En bristande munhygien kan göra att bakterier samlas och lägger sig som en beläggning på tungan. Bakterierna i munnen producerar svavelföreningar vilket ger dålig andedräkt. Genom att använda en tungskrapa regelbundet, får du bort beläggning som orsakar dålig andedräkt och förebygger att det uppstår igen.
Olika typer av tungskrapa
Tungskrapor kommer i flera olika former och material med varierande för- och nackdelar. Tungskrapor tillverkas oftast i antingen metall eller i plast. Vilken typ som är bäst för dig beror mycket på dina preferenser och vilken du tycker är enklast att använda.
Tungskrapa av metall
Tungskrapor som är tillverkade av metall, koppar eller rostfritt stål har en lång hållbarhet och är mer hygieniska då bakterier inte kan fastna och sätta sig fast på metaller. De är platta och har en böjd form som rengör din tunga effektivt. De har dock ett högre pris än tungskrapor i plast. De kan även upplevas vara svåra att hålla i och att använda då de saknar ordentliga handtag.
Tungskrapa av plast
En tungskrapa i plast har ofta två sidor, en sida för att avlägsna tuffare beläggning som sitter hårt på tungan, och en mjukare sida för rengöring av hela tungan. De har ett stabilt handtag som du håller i vilket gör de enkla att använda. Plasten är mer skonsam mot tungan än metall vilket är bra för dig med känslig tunga. Det kan samlas bakterier på plast, därför behöver du byta ut en tungskrapa av plast oftare än tungskrapor av andra material.
Använd din tungskrapa efter tandborstning
Du ska använda en tungskrapa efter du har borstat tänderna. Du kan göra det, antingen på morgonen eller kvällen, efter tandborstning. Se till att du inte skrapar tungan för hårt för att undvika skador.
Rengör tungan gång om dagen
Det är rekommenderat att rengöra tungan med en tungskrapa en gång om dagen. Har du kraftig beläggning på tungan kan du använda din tungskrapa oftare än så.
Så använder du en tungskrapa:
1) Borsta dina tänder.
2) Använd tandtråd.
3) Öppna munnen och sträck ut tungan.
4) Placera tungskrapan så långt bak på tungan som du kan, utan att aktivera kräkreflexen.
5) Med lätt hand, dra tungskrapan bakifrån och hela vägen fram till tungans spets.
6) Upprepa tills beläggningen är borta och skölj av tungskrapan mellan varje upprepning.
7) Avsluta med att skölja din mun med munskölj.
Du har varit inaktiv på sidan och kommer automatiskt loggas ut inom 1 minut.
Vill du fortsätta vara inloggad eller logga ut?