Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på webbplatsen. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta.

A-vitamin

A-vitamin är viktigt för att kroppens immunförsvar ska fungera normalt. Brist på vitamin A påverkar vår syn, hud och slemhinnor och kan bland annat leda till nedsatt synförmåga, till exempel försämrat mörkerseende. Här på MEDS Apotek kan du köpa kosttillskott med vitamin A som tabletter, kapslar eller brustabletter.

Vad är A-vitamin?

A-vitamin är en livsnödvändig, fettlöslig vitamin som är naturligt förekommande i många livsmedel. Du får i dig vitamin A genom att äta en varierad kost. Har du svårt att få i dig tillräckligt med vitamin A bara genom att äta mat, kan du komplettera din kost med ett kosttillskott. Det finns två olika former av A-vitamin – preformerat A-vitamin och provitamin A och båda är lika viktiga att få i sig.

Preformerat A-vitamin

Den ena typen av vitamin A är preformerat A-vitamin, även ofta kallat retinol. Det finns i animaliska livsmedel som mjölkprodukter, äggula och inälvsmat. Retinol har en föryngrande effekt på huden och används därför ofta i hudvård.

Provitamin A

Provitamin A är en annan form av A-vitamin som finns i många växtbaserade livsmedel. Denna typ av vitamin är i form av karotenoider, främst betakaroten som omvandlas till A-vitamin i tarmen.

Vitamin A i livsmedel

Vitamin A finns i maten vi äter. Animaliska livsmedel som invälvsmat, kött, ägg och mjölkprodukter innehåller stora mängder vitaminer. Ju fetare livsmedlet är, desto mer A-vitamin innehåller det. Grönsaker och rotfrukter, till exempel morötter, sötpotatis och spenar är också bra källor till a-vitamin. Din kropp kan ta upp mer av vitamin A från kokta grönsaker än från råa.

Vad är A-vitamin bra för? 

Vitamin A är livsnödvändigt för våra kroppar och hjälper oss att bibehålla normala funktioner i kroppen. Det är extra viktigt att du får i dig tillräckligt med A-vitamin under en graviditet för att fostret ska utvecklas normalt.

Bidra till ögats normala funktion

A-vitamin hjälper din kropp att hålla dina ögon friska. Får du inte i dig tillräckligt med vitamin A kan det leda till försämrad syn. Framförallt mörkerseendet försämras vilket kallas nattblindhet. Du kan även bli överkänslig mot ljus och utveckla ögonsjukdomar som ögonkatarr. Är du gravid är det mycket viktigt att du tillgodoser kroppens behov av vitaminer för att fostret ska utvecklas normalt och utveckla en normal synförmåga.

Boosta ditt immunförsvar

När kroppen utsätts för främmande ämnen är det vårt immunförsvar som håller oss från att bli sjuka. Vitamin A bidrar till immunsystemets normala funktion genom att hjälpa kroppen att minska mängden vita blodkroppar. När du äter tillskott med vitamin A får din kropp det den behöver för att bibehålla ett starkt immunförsvar.

Normal utveckling under graviditeten

Vitamin A är nödvändigt för att ditt foster ska utvecklas och växa normalt. Under en graviditet är det extra viktigt att du får i dig alla näringsämnen och vitaminer som din kropp behöver. Brist på A-vitamin under graviditeten kan hämma tillväxten av fostret. Det kan vara svårt få i sig all näring du behöver enbart genom maten du äter, i det fall är ett kosttillskott perfekt. Vi har ett stort utbud av tillskott med vitamin A för dig som är gravid.

Motverka akne, rynkor och pigmenteringar

Preformerat vitamin A, eller retinol, används i hudvårdsprodukter som krämer och serum på grund av dess positiva effekter. Retinol påskyndar hudens cellförnyelse vilket hjälper till att motverka och behandla akne, men även pigmenteringar, ärr och rynkor.

Rekommenderad dos A-vitamin

Hur mycket A-vitamin du bör ta per dag varierar beroende på hur gammal du är och om du är man eller kvinna. Tänk på att inte överdosera vitaminer. Om du får i dig för mycket vitamin A kan det vara skadligt och dessutom påverka levern negativt. Får du i dig för mycket A-vitamin under en längre tid kan du uppleva symtom som trötthet, illamående och huvudvärk. Var noga med att läsa innehållsförteckningen av kosttillskott innan du börjar använda det och se till att inte ta mer än den rekommenderade dosen.

Visa mer
Filtrera 0
Sortera
5 produkter
Filtrera
Generella filter 0
Mina val
Eko
Kampanj
Vegan
Nyheter
Receptbelagda
Eko 0
Kampanj 0
Vegan 1
Nyheter 0
Receptbelagda 0
Visa alla
Visa färre
Kategori 0
Mina val
hår hud & naglar
kosttillskott för ögon
vitaminer
hår hud & naglar 1
kosttillskott för ögon 1
vitaminer 5
Visa alla
Visa färre
Varumärken 0
Mina val
alpha plus
friggs
naturens apotek
pharma nord
alpha plus 1
friggs 1
naturens apotek 2
pharma nord 1
Visa alla
Visa färre
Beredningsform 0
Mina val
brustablett
kapsel
tablett
brustablett 1
kapsel 2
tablett 2
Visa alla
Visa färre
Egenskaper 0
Mina val
utan tillsatt socker
vegan
utan tillsatt socker 1
vegan 1
Visa alla
Visa färre

Varför behöver vi A-vitamin?

Det är viktigt att inte få i sig för mycket men inte heller för lite A-vitamin. I Sverige är det ovanligt med brist på A-vitamin då detta är något man får i sig via kosten, men ett tecken på A-vitaminbrist kan vara nattblindhet och sämre immunförsvar. Var noga med att läsa innehållsförteckningen av ett kosttillskott med A-vitamin innan användning och följ alltid de svenska näringsrekommendationerna.

Under en graviditet är det alltid viktigt att vara uppmärksam och noga med vad man stoppar i sig för att inte skada fostret, detta gäller även A-vitamin som i för stora mängder misstänks kunna öka risken för fosterskador.


Hur får man i sig tillräckligt med A-vitamin?

Vitamin A förekommer i olika former, och retinol och karoten är de två stora grupperna. Retinol förekommer i animalisk föda, medan karoten är den vegetabiliska källan. A-vitamin lagras främst i levern, men betakaroten kan enligt flera studier även lagras i underhudsfettet där det potentiellt, som antioxidant, skyddar huden mot farliga solstrålar och bidrar med lite färg. Betakaroten är ett förstadium till vitamin A och kan omvandlas när det behövs.

Rekommenderat dagligt intag är runt 800 mcg för vuxna, och gravida och ammande rekommenderas att äta lite mer. För lite A-vitamin kan försämra ögats funktion, så att vi dels har svårt att se i mörker men också blir ljuskänsligare. Huden kan drabbas hårt av för lite A-vitamin och vi kan få akne, torr hud och mjäll. Dessutom ökar risken för infektioner hos oss.


Tillskott av A-vitamin

Tillskott av vitamin A ingår i alla väl sammansatta multivitaminer. Enskilda tillskott med rent vitamin A är ovanliga utan då är vitamin A i formen betakaroten som delvis omvandlas till vitamin A betydligt mer vanligt och populärt hos dem som vill förbättra sin solbränna. Genom extra inlagring av betakaroten under huden, får huden ett fint lyster och intrycket av en bra solbränna. Det finns även studier gjorda på betakaroten som visat att huden kanske kan skyddas mot de farliga solstrålarna. Det krävs fortfarande mer studier för att säkerställa detta, men om du äter betakaroten i detta syfte krävs en regelbunden användning i minst tio veckor. För att kunna ta upp A-vitamin krävs även att vi äter en liten mängd fett samtidigt. Så ta därför ditt tillskott tillsammans med måltid.