Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på webbplatsen. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta.

Just nu har vi lite längre leveranstider än vanligt.

A-vitamin

A-vitamin är ett fettlösligt ämne som är naturligt förekommande i betakaroten och är en så kallad karotenoid. Detta är något som bland annat finns i morötter, bladgrönsaker och frukter och är det som ger dessa råvaror dess färg. 

Du får i dig A-vitamin från bland annat matfett, mjölk, fil, ost och ägg. Här i Sverige så berikar man även mjölken med A-vitamin.

Visa mer
Filtrera 0
Sortera
7 produkter
Filtrera
Generella filter 0
Mina val
Eko
Kampanj
Vegan
Nyheter
Receptbelagda
Eko 0
Kampanj 1
Vegan 2
Nyheter 0
Receptbelagda 0
Visa alla
Visa färre
Kategori 0
Mina val
hår hud & naglar
immunförsvar
kosttillskott för ögon
vitaminer
hår hud & naglar 1
immunförsvar 1
kosttillskott för ögon 2
vitaminer 7
Visa alla
Visa färre
Varumärken 0
Mina val
alpha plus
bättre hälsa
friggs
naturens apotek
pharma nord
swedish supplements
alpha plus 1
bättre hälsa 1
friggs 1
naturens apotek 2
pharma nord 1
swedish supplements 1
Visa alla
Visa färre
Beredningsform 0
Mina val
brustablett
kapsel
tablett
brustablett 1
kapsel 4
tablett 2
Visa alla
Visa färre
Egenskaper 0
Mina val
utan tillsatt socker
vegan
utan tillsatt socker 1
vegan 2
Visa alla
Visa färre

Varför behöver vi A-vitamin?

Det är viktigt att inte få i sig för mycket men inte heller för lite A-vitamin. I Sverige är det ovanligt med brist på A-vitamin då detta är något man får i sig via kosten, men ett tecken på A-vitaminbrist kan vara nattblindhet och sämre immunförsvar. Var noga med att läsa innehållsförteckningen av ett kosttillskott med A-vitamin innan användning och följ alltid de svenska näringsrekommendationerna.

Under en graviditet är det alltid viktigt att vara uppmärksam och noga med vad man stoppar i sig för att inte skada fostret, detta gäller även A-vitamin som i för stora mängder misstänks kunna öka risken för fosterskador.


Hur får man i sig tillräckligt med A-vitamin?

Vitamin A förekommer i olika former, och retinol och karoten är de två stora grupperna. Retinol förekommer i animalisk föda, medan karoten är den vegetabiliska källan. A-vitamin lagras främst i levern, men betakaroten kan enligt flera studier även lagras i underhudsfettet där det potentiellt, som antioxidant, skyddar huden mot farliga solstrålar och bidrar med lite färg. Betakaroten är ett förstadium till vitamin A och kan omvandlas när det behövs.

Rekommenderat dagligt intag är runt 800 mcg för vuxna, och gravida och ammande rekommenderas att äta lite mer. För lite A-vitamin kan försämra ögats funktion, så att vi dels har svårt att se i mörker men också blir ljuskänsligare. Huden kan drabbas hårt av för lite A-vitamin och vi kan få akne, torr hud och mjäll. Dessutom ökar risken för infektioner hos oss.


Tillskott av A-vitamin

Tillskott av vitamin A ingår i alla väl sammansatta multivitaminer. Enskilda tillskott med rent vitamin A är ovanliga utan då är vitamin A i formen betakaroten som delvis omvandlas till vitamin A betydligt mer vanligt och populärt hos dem som vill förbättra sin solbränna. Genom extra inlagring av betakaroten under huden, får huden ett fint lyster och intrycket av en bra solbränna. Det finns även studier gjorda på betakaroten som visat att huden kanske kan skyddas mot de farliga solstrålarna. Det krävs fortfarande mer studier för att säkerställa detta, men om du äter betakaroten i detta syfte krävs en regelbunden användning i minst tio veckor. För att kunna ta upp A-vitamin krävs även att vi äter en liten mängd fett samtidigt. Så ta därför ditt tillskott tillsammans med måltid.