Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Så lindrar du smärtan vid diskbråck i ländrygg och nacke

Ett diskbråck är en skada som uppstår när en av de mjuka kuddarna mellan ryggkotorna i ryggraden pressas ut ur sin normala position. Detta kan orsaka smärta, domningar, stickningar och påverka förmågan att utföra dagliga aktiviteter. Diskbråck går oftast över av sig själv, men i vissa fall kan operation behövas. Här kan du läsa mer om diskbråck, dess orsaker och symtom samt hur du kan lindra dina besvär!

Varför får man diskbråck?

Ryggraden är en viktig del av kroppen och är uppbyggd av kotor som är indelade i tre delar – halsryggen, bröstryggen och ländryggen. Mellan varje kota finns diskar som fungerar som en stötdämpare och gör det möjligt att röra ryggen smidigt. Diskarna består av en hård yttre ring och en mjukare inre kärna. När en disk brister, buktar den ut och kan trycka på ryggmärgen eller nervrötterna, vilket kan orsaka smärta och obehag. Ibland kan vätska tränga igenom den hårda delen av disken och orsaka inflammation. 

Orsaken till diskbråck kan variera, hög belastning eller förändringar i kroppen på grund av ålder kan vara en faktor. Andra faktorer som kan bidra är dålig hållning, ryggskador, övervikt, stillasittande livsstil och tunga lyft. Diskbråck kan förekomma var som helst i ryggraden, men är vanligast i ländryggen eftersom denna del av ryggraden är mycket rörlig och ofta utsätts för hög belastning. 

Diskbråck i ländryggen

Diskbråck i ländryggen är den vanligaste typen av diskbråck. Nerverna som går igenom ländryggen inkluderar ischiasnerven, som är ansvarig för känsla och rörelse i benen. När disken buktar ut och trycker mot ischiasnerven kan det orsaka smärta och som strålar ner från ryggen till foten. Detta kan i sin tur orsaka obehag och nedsatt rörelseförmåga. 

Diskbråck i nacken

Diskbråck kan också uppstå i nacken. I nackryggraden finns sju kotorna och mellan dem går sju nervpar som styr muskelrörelserna och känseln i armarna. Om en av dessa nerver kläms vid ett diskbråck kan det ge symtom som minskad kraft eller nedsatt känsel i en arm eller hand. 

Symtom vid diskbråck

Symtom vid diskbråck kan skilja sig åt beroende på var i ryggen diskbråcket sitter. Ryggont behöver inte bero på diskbråck utan det finns många andra möjliga förklaringar till varför du har ont i ryggen. Symtomen på diskbråck kan komma smygande och utvecklas under en lång tid, men kan också komma plötsligt i samband med hastiga rörelser. Vanliga symtom vid diskbråck är: 

  • Smärta i nacken eller ryggen 
  • Smärta som strålar ner i ett ben eller arm 
  • Domningar och stickningar i benen eller armarna 
  • Sämre känsel i benen eller fötterna 
  • Svårighet att kontrollera rörelserna i benen 

Hur får man bort diskbråck? 

Diskbråck kan i många fall försvinna av sig själv inom några veckor eller månader. Kroppens naturliga läkningsprocess kan få bråcket att minska och lindra trycket på nerven eller ryggmärgen. Under tiden finns det mycket du kan göra själv för att lindra besvären. Vissa diskbråck kan kräva mer omfattande behandling, särskilt om symtomen är allvarliga och inte blir bättre. 

Hur kan jag lindra mina besvär vid diskbråck? 

Diskbråck kan orsaka smärta och begränsa rörligheten, men det är viktigt att fortsätta vara aktiv för att underlätta återhämtningen. Att undvika rörelse eller vara för stilla kan försena läkningstiden. För att må bättre och underlätta finns det flera tips att följa: 

Utför vardagliga sysslor

Även om du upplever smärta är det bra att försöka leva på som vanligt, i den mån den går. Utför de vardagliga sysslor som du känner att du klarar av. 

Lätt träning 

Lättare träning som stärker mag- och ryggmusklerna kan hjälpa till att lindra smärta och påskynda återhämtningen. Undvik träningen som ger stötar mot ryggraden, som hopp eller springsteg. Det kan vara en god idé att kontakta en fysioterapeut för att få anpassade övningar. 

Sovställning vid diskbråck

Att hitta en bekväm sovställning kan vara svårt när du har diskbråck. Det är viktigt att prova sig fram och hitta det som fungerar bäst för en själv. Att ligga på sidan i fosterställning eller på sidan med en kudde mellan knäna kan hjälpa. Om man har diskbråck i ländryggen kan en kudde under benen när man ligger på rygg vara skönt, så höften och knän böjs. 

Smärtstillande läkemedel

Vid behov kan smärtstillande värktabletter lindra smärtan och hjälpa dig komma i gång med vardagsaktiviteter. 

Behandla diskbråck 

I vissa fall kan diskbråck orsaka allvarliga och långvariga symtom, och då kan mer intensiv behandling behövas. Behandlingen varierar beroende på var på ryggraden diskbråcket sitter och hur allvarliga symtomen är.  

Om receptfria smärtstillande läkemedel inte lindrar besvären finns det receptbelagda mediciner som kan användas efter individuell bedömning. I vissa fall kan en operation vara nödvändig för att bli av med besvären, speciellt om det är ett stort diskbråck som orsakar svåra symtom. Det finns olika typer av kirurgiska ingrepp som utförs beroende på diskbråckets omfattning.  

När bör jag söka vård? 

Sök vård om du har mycket ont i ryggen eller nacken och inte blivit hjälp av receptfria läkemedel. Speciellt om du är i övre medelåldern. Sök genast vård om du upplever något av följande symtom: 

  • Nedsatt känsel kring ändtarmen eller könsorgan 
  • Svårt att kontrollera urin eller avföring 

2023-04-14 11:30:10

Lisa Karlsson