Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Feber hos barn - vanliga orsaker och symtom

Feber är mycket vanligt hos barn och oftast inget att oroa sig för. Feber hos spädbarn och barn stiger ofta fort och kan bli väldigt hög. Febern går oftast över av sig själv på några dagar, men ibland kan febern vara långvarig, vilket kan skapa oro hos dig som förälder. Här kan du läsa mer om symtom, vad som räknas som feber och hur du kan lindra besvären hos ditt barn!

Symtom vid feber hos barn

När ditt barn drabbas av feber kan det uppvisa flera olika symtom. Vanliga tecken och symtom är:  

  • Barnet känner sig trött och ledsen, sover mer eller mindre än vanligt  
  • Barnet vill inte äta eller dricka om dagarna  
  • Barnet kan frysa eller darra när temperaturen i kroppen ökar  
  • Febern kan ibland även leda till förvirring hos barnet, vilket kan kännas obehagligt för både barnet och dig som förälder 

Feberkramp hos barn

Feberkramper är ett ovanligt tillstånd men kan ibland uppstå i samband med feber, speciellt när febern stiger snabbt. Vid feberkramp är det vanligt att barnets kropp blir stel, huvudet böjs bakåt, huden blir blek, det rycker i armar och ben och barnet kan förlora medvetandet. Trots att det kan se väldigt obehagligt ut är det ofarligt för barnet. Försök att lugna barnet genom att hålla det nära och själv behålla lugnet. Försök inte att hindra krampanfallet genom att exempelvis hålla hårt i armar och ben. Krampanfallet varar i ungefär en eller ett par minuter.  

Vad räknas som feber hos barn?

Feber innebär att kroppstemperaturen ökar. Alla barn har olika kroppstemperatur, men om kroppstemperaturen överstiger 38 grader brukar det räknas som feber.  

Hög feber hos barn

Hög feber hos barn räknas vanligtvis vara en kroppstemperatur på mellan 39 och 40 grader. En feber på 39 eller 40 grader är vanligtvis inte farligt, men är ditt barn yngre än sex månader bör du kontakta sjukvården. När kroppstemperaturen överstiger 40 grader och närmar sig 41 grader kan det vara skadligt för barnet.  

Hur vet jag att mitt barn har feber?

Det säkraste sättet att ta reda på om ditt barn har feber är att använda en febertermometer. Att ta temperaturen på ditt barn kan kännas lite klurigt, men det är viktigt för att kunna bedöma om barnet har feber och hur hög den är. Här är några tips på hur du kan ta temperaturen på ditt barn:  
 

  • Välj mellan en termometer som mäts i örat eller rumpan, det ger säkrast resultat 
  • Är ditt barn yngre än ett år bör du alltid mäta i rumpan
  • Om du mäter i rumpan är det bra att smörja termometern med vaselin och försiktigt föra in den i ändtarmen
  • Läs alltid instruktionerna noggrant innan användning för att få ett så säkert resultat som möjligt

Varför får barn feber?

Barn kan få feber av olika anledningar. Feber hos barn är vanligtvis ett tecken på att kroppen bekämpar en infektion. Oftast uppstår feber i samband med förkylning, hosta eller halsont.  

Feber utan andra symtom

Det är möjligt att barn har feber utan några andra synliga symtom på sjukdom. Ibland kan det vara svårt att identifiera orsaken till febern om barnet inte har några andra symtom, men oftast rör det sig om en virusinfektion, bakterieinfektion eller inflammation i kroppen.  

Om ditt barn har återkommande eller långvarig feber

I de allra flesta fall går febern över av sig själv efter några dagar och behöver inte behandlas. Men om ditt barn har återkommande eller långvarig feber kan det vara bra att söka hjälp.  

Återkommande feber

Om ditt barn har återkommande feber, det vill säga feber som kommer tillbaka flera gånger under en kort period, är det viktigt att söka hjälp hos din vårdcentral.  

Långvarig feber

Långvarig feber innebär feber som varar längre än fyra dagar. Kontakta vårdcentralen om ditt barn har haft feber i över en vecka.

Behandla feber hos barn

Feber brukar gå över av sig själv efter några dagar, men det kan vara jobbigt och utmattande för barn att ha feber. Här kommer några tips på hur du kan hjälpa ditt barn:  

  • Barnet behöver vila och återhämta sig, försök få ditt barn att ta det lugnt och låt barnet själv avgöra hur mycket hen orkar vara uppe
  • Håll barnet sällskap för att ge trygghet och stöd
  • Se till att barnet dricker mer än vanligt för att undvika uttorkning
  • Försök få i barnet mat genom att erbjuda mat som ditt barn tycker om, det är inte hela världen om ditt barn äter mindre än vanligt i några dagar
  • Klä av barnet eller ta bort täcken om barnet är för varmt, du kan även öppna ett fönster för att få in lite sval luft
  • Klä på barnet mer kläder eller lägg på en filt om barnet fryser
  • Håll ditt barn hemma från skola eller förskola tills barnet är så pass piggt så att hen orkar med vardagen som vanligt
  • Ge barnet receptfria läkemedel mot feber vid behov

När kan man ge receptfria läkemedel till barn med feber?

Feber i sig är inte farligt för barnet utan kroppens sätt att bekämpa en infektion. Därför behöver du inte behandla feber hos ett barn som för övrigt mår bra. Om barnet däremot är gnälligt, har svårt att äta, dricka eller sova kan du ge receptfria febernedsättande läkemedel. Receptfria läkemedel finns i olika former som passar för barn, såsom i flytande form, suppositorier eller munfallsöndrande tabletter. Detta gäller när du ska ge febernedsättande läkemedel till barn: 

  • Kontakta din vårdcentral för rådgivning innan du ger läkemedel till barn som är yngre än sex månader
  • För barn från tre månader kan läkemedel som innehåller paracetamol  ges
  • Barn från sex månader kan få läkemedel som innehåller ibuprofen  

När bör jag söka vård för feber hos barn?

I de allra flesta fall behöver du inte söka vård om ditt barn har feber, eftersom febern i sig inte är skadlig. Du bör söka vård om:  

  • Barnet är yngre än tre månader och har en kroppstemperatur på 38 grader eller mer
  • Barnet är mellan tre och sex månader och har en kroppstemperatur på 39 grader eller mer
  • Barnet är yngre än två år och har en kroppstemperatur på minst 39 grader utan andra symtom som tyder på exempelvis magsjuka eller förkylning
  • Barnet får feberkramp för första gången
  • Barnet har feber som inte gått över efter fyra dygn

 

Du bör söka akut vård om:  

  • Barnet har en kroppstemperatur på 41 grader, oavsett ålder
  • Barnet har feber och är verkar väldigt sjuk
  • Barnet visar tecken på uttorkning och du lyckas inte få i barnet någon vätska 
  • Barnet har varit i ett tropiskt land och får feber samt ont i huvudet eller kroppen

Vanliga frågor om feber

Hur länge kan barn ha feber?

Barn kan ha feber under olika lång tid, beroende på orsaken till febern. Vanligtvis går feber över efter några dagar. Kontakta vårdcentralen om ditt barn har feber som inte gått över efter fyra dygn.  

Hur länge kan barn ha feber innan man söker vård?

Om barnet inte verkar påverkat av febern och fortsätter att äta, dricka och leka som vanligt behöver man inte söka vård direkt. Men om febern varar längre än fyra dagar, om barnet verkar påverkat eller har väldigt hög feber bör man söka vård.  

Hur hög feber är farligt för barn?

En kroppstemperatur som når 41 grader kan vara direkt farligt för barn i alla åldrar och du bör direkt kontakta din vårdcentral eller akutmottagning. Om spädbarn under tre månader får en kroppstemperatur på 38 grader bör man också söka vård, detsamma gäller barn mellan tre och sex månader som har en kroppstemperatur på 39 grader eller mer. 

Varför får barn högre feber på natten?

Det är vanligt att febern stiger på natten eftersom kroppen normalt sett har högre temperatur på kvällen än på morgonen. Därför är det vanligt att ditt barn kan kännas piggare på morgonen för att sedan må sämre framåt eftermiddag och kväll. 

Är det vanligt med feber som kommer och går hos barn?

Ja, det är ganska vanligt att barn har feber som kommer och går, särskilt om febern orsakas av en virusinfektion. Febern kan komma och gå under en längre period.  

2023-05-09 08:33:16

Lisa Karlsson