Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Påssjuka – symtom, spridning och vaccination

Påssjuka är en mycket smittsam virusinfektion. Ett vanligt symtom vid påssjuka är svullnader på halsen som ger utseendet av påsar. I Sverige är påssjuka relativt ovanligt på grund av det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Trots det är det viktigt att vara medveten om sjukdomen och dess potentiella komplikationer. Här kan du lära dig mer om de vanligaste symtomen, hur sjukdomen sprids, vaccination och lindring av påssjuka!

Vad är påssjuka?

Påssjuka är en virussjukdom som vanligtvis drabbar spottkörtlar, vilket leder till svullnad och smärta i kinderna och halsen. Symtomen vid påssjuka kan variera från milda till allvarliga och inkluderar vanligtvis ansiktssmärta, feber, huvudvärk och svårigheter att svälja eller tugga. Alla som har smittats av viruset har haft sjukdomen och är därmed immun. 

Symtom vid påssjuka

Hälften av alla som drabbas av påssjuka får symtom som är typiska vid just påssjuka. Resten får inga symtom, vilket gör att du kan ha eller haft påssjuka utan att veta om det. De första symtomen på påssjuka inkluderar oftast allmänna sjukdomssymtom som feber, huvudvärk, muskelvärk och illamående. Något dygn efter att de första symtomen har visat sig stiger febern upp mot 39–40 grader och spottkörtlarna längst bak på underkäken blir svullna och ömma. Ibland blir även spottkörtlarna under tungan svullna och du kan få svårt att gapa.  

Både barn och vuxna kan uppleva dessa symtom trots vaccinering mot påssjuka. Detta beror på att andra virus kan ge liknande symtom, dock är dessa symtom ofta lindrigare.  

Eventuella följdsjukdomar av påssjuka

I vissa fall kan påssjuka leda till följdsjukdomar och komplikationer, detta är ovanligt men risken blir större ju äldre du är när du får sjukdomen. Exempel på följdsjukdomar som kan uppstå vid påssjuka är hjärnhinneinflammation, testikelinflammation och äggstocks- eller bröstkörtelinflammation.

Så smittar påssjuka

Påssjuka är mycket smittsamt och viruset smittar genom små droppar som sprids i luften när någon exempelvis nyser. Smittan överförs vanligtvis genom att du kommer i kontakt med ytor där smittdroppar har landat och sedan rör vid dina ögon, näsa eller mun. Det tar vanligtvis 14 till 21 dagar från smittotillfället tills sjukdomen bryter ut. Du kan vara smittsam från några dagar innan symtomen uppträder och upp till några dagar efter att svullnaden i spottkörtlarna börjar. Eftersom viruset kan finnas i saliv är det viktigt att vara noggrann med god handhygien och undvika nära kontakt med smittade personer för att minska smittspridningen.  

Majoriteten av befolkningen i Sverige är idag vaccinerade mot påssjuka, vilket gör att sjukdomen är mycket ovanlig i Sverige.  

Vaccin mot påssjuka

Ett effektivt sätt att skydda sig mot påssjuka är genom vaccination. Vaccin mot påssjuka ingår vanligtvis i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn i Sverige. Vaccinet ges oftast i kombination med skydd mot mässling och röda hund. Genom att följa vaccinationsrekommendationerna kan man minimera risken för att bli smittad och sprida sjukdomen till andra.  

Lindra och behandla påssjuka

Tyvärr finns det ingen specifik behandling eller medicin som botar påssjuka. I de flesta fall blir du frisk på ungefär en vecka. Här är några tips på hur du kan lindra dina symtom:

  • Det är viktigt att vila och undvika ansträngande aktiviteter för att ge kroppen tid att återhämta sig och bekämpa infektionen.  
  • Drick tillräckligt med vätska för att undvika uttorkning.  
  • För att minska svullnaden och lindra smärtan kan du applicera en kall eller varm kompress på de drabbade områdena.  
  • För att lindra obehag, smärta och feber kan du använda receptfria läkemedel som paracetamol eller ibuprofen.  

När bör jag söka vård?

Om du misstänker att du eller ditt barn har påssjuka ska du kontakta din vårdcentral. Upplever du ett eller fler av följande symtom i samband med påssjuka bör du söka vård omedelbart:  

  • Dina testiklar är svullna  
  • Du är stel i nacken  
  • Du har kraftig huvudvärk  
  • Du har feber och känner dig mycket sjuk  
  • Du har stora svårigheter att svälja eller gapa  

Vanliga frågor om påssjuka

Är påssjuka farligt?

Vanligtvis ger sjukdomen lindriga symtom, men i sällsynta fall kan påssjuka leda till mer allvarliga komplikationer och följdsjukdomar.

Kan vuxna få påssjuka?

Ja, vuxna kan också få påssjuka. Sjukdomen är inte begränsad till barn utan kan drabba personer i alla åldrar. Risken för komplikationer kan vara något högre hos vuxna än hos män.  

Hur många blir allvarligt sjuka av påssjuka?

Generellt sett blir de flesta människor som smittas av påssjuka inte allvarligt sjuka och tillfrisknar inom några veckor. Endast ett fåtal personer drabbas av komplikationer som kräver medicinsk behandling, och ännu färre får allvarliga komplikationer.  

Hur länge håller vaccin mot påssjuka?

Vaccin mot påssjuka ges i två doser och get ett skydd som oftast räcker livet ut.  

2023-06-20 12:12:56

Lisa Karlsson