Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Svinkoppor hos vuxna och barn – lindring och behandling

Svinkoppor drabbar både barn och vuxna men är helt ofarliga. De kan däremot ge en del besvär som både klåda och sveda. Här kan du läsa hur du undviker smittan och vad du kan göra för att lindra besvären!

Svinkoppor drabbar både barn och vuxna men är helt ofarliga. De kan däremot ge en del besvär som både klåda och sveda. Här kan du läsa hur du undviker smittan och vad du kan göra för att lindra besvären!

Vad är svinkoppor?

Svinkoppor är en smittsam men ofarlig hudsjukdom och kallas även för impetigo. Både barn och vuxna kan drabbas men det är vanligast bland barn i förskoleåldern. Vanligtvis bryter svinkoppor ut i samband med en förkylning och ser ut som såriga utslag. Svinkoppor sitter oftast i ansiktet runt munnen och näsan. Här är huden ofta fuktig och kan lätt bli irriterad eftersom den är väldigt utsatt. De kan också sitta på andra ställen som bakom ett öra och på överkroppen. Ibland kommer utslagen även på händer, fingrar, fötter och tår. Oftast så försvinner svinkoppor av sig själv efter 2–3 veckor men ibland kan du behöva uppsöka en vårdcentral.

Symtom på svinkoppor

Första stadiet av svinkoppor börjar ofta som en enstaka liten prick i ansiktet. Pricken utvecklas sedan till en blåsa som fylls med vätska. När blåsan torkar ut blir den en skorpa. Utslagen kan klia och svida. Ibland bildas en honungsfärgad skorpa över utslaget och ibland blir huden bara lite röd och glansig. Det är vanligt att fler blåsor och utslag bildas i närheten av det första området. Detta sker på grund av att bakterierna sprider sig via huden. När blåsan läkt så bildas en skorpa som trillar bort av sig själv.

Hur smittar svinkoppor?

Svinkoppor orsakas av en bakterieinfektion. De vanligaste bakterierna som orsakar infektionen är streptokocker och stafylokocker. Bakterierna sätter sig i hud som är fuktig eller irriterad och orsakar då en infektion som bildar utslag. Ofta kommer svinkoppor i samband med en förkylning. Vanligtvis är huden runt näsa och mun lite irriterad när du är förkyld, vilket ökar risken för att få svinkoppor just där. Om du har eksem så är huden redan känslig och därmed mer utsatt för en bakterieinfektion som svinkoppor.

Bakterierna som orsakar svinkoppor smittar främst via direktkontakt. De sprids snabbt mellan barn som leker nära och delar leksaker med varandra. Eftersom utslagen ofta kliar och är obehagliga så brukar barn riva sönder dem när de kliar sig. Då sprider de smittan vidare till leksaker och barnen i sin närhet. Svinkopporna smittar när de är fuktiga. När de torkat upp smittar de inte längre.

Inkubationstiden för svinkoppor är ganska kort. Oftast tar det bara två till tre dagar från det att du smittats till det att utslagen dyker upp.

Hur länge har man svinkoppor?

Utslagen brukar läka av sig själva efter ett tag, men det kan ta upp till två eller tre veckor. Under tiden kan du behandla besvären och se till att inte föra smittan vidare. Små barn med svinkoppor bör stanna hemma från förskola och aktiviteter tills utslagen är torra. Äldre barn i skolåldern kan gå i skolan även med utslag om de är noga med att tvätta händerna ofta med tvål och vatten. Barn med svinkoppor bör undvika aktiviteter som bad, idrott och matlagning.

Vuxna med svinkoppor kan gå till jobbet om de håller en god handhygien. Tvätta händerna ofta och noga med tvål och vatten. Undvik att pilla på utslagen.

Behandling av svinkoppor

Svinkoppor läker ut av sig självt efter 2–3 veckor. Vanligtvis behöver du inte behandling eftersom det räcker att hålla en god hygien. Under tiden du har infektionen så kan du behandla besvären genom att hålla området rent och lindra klådan. Tvätta utslagen och området runt dem noga. Använd ljummet vatten och mild tvål. Använd gärna en klorhexidinlösning också. Om du håller huden ren så förhindrar du att bakterierna sprider sig till fler områden. Du minskar också risken att smitta andra.

Så kan du själv behandla svinkoppor själv:

  • Tvätta utslagen försiktigt med ljummet vatten och en mild tvål. Tvätta både morgon och kväll.
  • Torka rent genom att klappa försiktigt med mjukt papper.
  • Använd gärna en klorhexidinlösning för att göra rent området. Det kan underlätta om det är jobbigt att tvätta med tvål och vatten.
  • Ta bort de gula skorporna som bildas när utslagen läkt. De är lättare att få bort när de är lite fuktiga. Passa på när du tvättar ansiktet eller när du duschat. Du kan också lägga en våt kompress på för att mjuka upp skorporna.
  • Fortsätt tvätta och hålla rent tills alla utslagen är helt läkta och har försvunnit.

Tvätta ansiktet noga och ofta

En bra tvättrutin kan se ut så här. Upprepa gärna tre till fyra gånger per dag. Se till att använda en mild och återfuktande tvål. Huden kan lätt bli torr och irriterad så kom ihåg att återfukta.

  • Tvätta ansiktet med en mild, återfuktande tvål och ljummet eller varmt vatten.
  • Ta bort de skorpor du kan.
  • Badda torrt med mjukt papper eller en handduk som du sedan slänger i tvätten.
  • Badda med klorhexidinlösning. Låt lufttorka.
  • Smörj in utslagen med en salva för svinkoppor. Den bör innehålla en procents väteperoxid och finns att köpa receptfritt på apotek.

Förebygg smitta av svinkoppor

Om du tar hand om dina utslag från första pricken så kan du stoppa infektionen redan i början. Utslagen blir då mindre, mildare och försvinner snabbare. Dessutom minskar du risken att sprida svinkopporna vidare till andra. Detta kan du göra för att förhindra smitta och undvika att bli smittad av svinkoppor:

  • Håll naglarna korta för att undvika att riva upp såren.
  • Sätt på ett plåster över området om det är svårt att låta bli att klia. Se till att byta plåster ofta och hålla det torrt.
  • Byt kläder och sängkläder dagligen.
  • Tvätta händerna noga, håll god handhygien.
  • Använd papper eller engångsprodukter för att torka ansiktet. Släng handdukar i tvätten efter en användning.
  • Torka av handtag, leksaker och annat som barn kan komma i kontakt med.
  • Lindra klåda och rengör varsamt med receptfria läkemedel.
  • Tvätta kläder, sängkläder och handdukar i minst 60 grader för att bakterierna ska dö.
  • Om du behöver lägga på ett omslag för att låta utslaget vara – se till att det är torrt och byt ofta.
  • Diska och koka gärna nappflaskor. Byt tandborste.
  • Håll huden torr och ren. Bakterierna trivs där huden är irriterad och fuktigt, speciellt runt mun och näsa eller på händer och fötter.

När behöver jag vända mig till vården?

Det är ovanligt att du behöver söka vård för svinkoppor, men det händer. Då kan du få en behandling med antibiotika för att bli av med bakterieinfektionen. Sök vård hos en vårdcentral om något av följande stämmer:

  • Såren har inte läkt efter en vecka
  • Utslagen blir fler och sprider sig över resten av kroppen
  • Utslagen täcker ett stort område
  • Du eller ditt barn har feber i samband med svinkoppor
  • Du har återkommande infektioner med svinkoppor som kommer tätt inpå varandra

Publicerad: 3 Mars 2022

2022-03-03 09:07:22

Daniel Larsson