Att få ont i huvudet är aldrig kul. Huvudvärk kan komma när som helst under dagen, men även under natten. Många vaknar även upp med huvudvärk på morgonen. Huvudvärkens karaktär och var på huvudet värken sitter varierar. Värken kan exempelvis sitta i tinningen, i pannan, bakom öronen eller runt nacken. Huvudvärken kan vara ensidig, dubbelsidig, pulserande, sprängande, tryckande eller blixtrande. Det finns många olika orsaker som kan ligga bakom huvudvärk. Här är några vanligt förekommande orsaker:
En infektion i kroppen, det är vanligt att få huvudvärk när du exempelvis är förkyld
Det finns många olika typer av huvudvärk som delas in i olika kategorier beroende på smärtmönster, hur värken uppstår och om den är konstant eller tillfälligt. Det är inte ovanligt att man får en kombination av olika typer av huvudvärk. För att få rätt hjälp och behandling är det viktigt att veta vilken typ av huvudvärk du har.
Det här är en den vanligaste formen av huvudvärk och drabbar både vuxna och barn. Vid spänningshuvudvärk känner du ofta en tryckande och molande känsla mot pannan, tinningen och hjässan. Värken känns ofta på båda sidor av huvudet, är lätt till måttlig, men blir ofta värre under dagen. När du har spänningshuvudvärk kan du även uppleva andra symtom som yrsel och ljuskänslighet. Spänningshuvudvärk kan exempelvis bero på fel arbetsställning, trötthet, stress eller sömnbrist. Fysisk aktivitet och massage kan ofta lindra besvären.
Den näst vanligaste formen av huvudvärk är migrän. Migrän kommer ofta snabbt, som ett anfall, med en intensiv och pulserande huvudvärk. Migrän kan vara både ensidig och dubbelsidig och blir ofta värre av fysisk aktivitet. I samband med migrän kan du uppleva andra symtom som ljuskänslighet, illamående eller kräkningar. Anfallen kan till exempel utlösas av stress, sömnbrist, starka dofter eller viss typ av mat. Det finns receptbelagda läkemedel vid svårare migrän men också receptfria läkemedel som ofta hjälper vid migrän om huvudvärken inte är så svår. Har du fått recept utskrivet mot migrän kan du enkelt hämta ut det online hos MEDS och få det levererat hem till dörren.
Det är vanligt att få ont i huvudet vid en infektion orsakad av virus eller bakterier. Huvudvärk kan också komma vid andra sjukdomar som till exempel bihåleinflammation. Då sitter ofta värken i kinderna, pannan och nacken. Har du huvudvärk orsakad av en förkylning kan du med fördel använda koksaltsprayslösning för att lindra irriterade bihålor och täppt näsa som i sin tur även kan lindra huvudvärken.
Vid huvudvärk från nacken upplever du en smärta i huvudet som strålar upp från nacken. Det beror ofta på spända nackmuskler som i sin tur orsakas av stress, oro eller andra liknande problem. Det kan vara skönt att lägga en varm vetekudde på nacken eller axlarna för att få musklerna att slappna av.
När man pratar om sekundär huvudvärk menar man huvudvärk som är ett symtom på något annat som exempelvis på tandgnissling, skada mot huvud eller överansträngning vid synfel.
Det finns många olika saker du själv kan göra för att lindra din huvudvärk och även minska risken för att få ont i huvudet.
Stress och spända muskler är en vanlig orsak till huvudvärk. Avslappningsövningar såsom andningsövningar, mindfulness eller yoga kan få dig att slappna av och därmed bidra till mindre spända muskler.
Se till att få tillräckligt med sömn och återhämtning i din vardag.
Försök att få in regelbunden fysisk aktivitet i din vardag. Fysisk aktivitet ökar blodcirkulationen och kan lindra huvudvärk. Fysisk aktivitet leder ofta också till bättre sömn vilket i sin tur kan minska risken för huvudvärk.
Om du har ett stillasittande arbete bör du se till att du har allt du behöver för att kunna ha en ergonomisk arbetsställning. Se till att variera din arbetsställning och ta mycket pauser för att hålla igång blodcirkulationen och minska risken för spända muskler.
Receptfria, smärtstillande läkemedel kan lindra tillfällig huvudvärk orsakad av exempelvis en infektion, spända muskler eller migrän. Smärtstillande läkemedel ger enbart en tillfällig lindring och bör inte användas under en längre tid eller för ofta. Var noga med att följa rekommenderade doser och använd dem endast under kortare perioder, annars finns en risk att huvudvärken förvärras eller kommer oftare. Är du osäker på vilka receptfria värktabletter du ska använda kan du läsa vår guide eller rådfråga en av våra farmaceuter.
Att ha huvudvärk under en graviditet är relativt vanligt. Mellan vecka 12 och 18 är det framförallt vanligt med så kallad hormonell huvudvärk. Huvudvärken beror på hormonella påslag av östrogen, progesteron och HCG. När du har varit gravid en längre tid brukar den hormonella huvudvärken försvinna. Har du haft tidigare problem med huvudvärk och migrän kan det förvärras under en graviditet. Många mediciner mot migrän ska inte användas när du är gravid. Du behöver också vara försiktig med andra receptfria läkemedel. Paracetamol går bra att använda medan till exempel ibuprofen och naproxen ska undvikas. Rådfråga din barnmorska, läkare eller en farmaceut hos oss om du känner dig osäker.
Vid kraftig och långvarig huvudvärk ska du söka vård. Du bör också söka vård om något av följande stämmer: