Meny
Mina Recept
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Bli av med huvudvärk – våra bästa tips när du har ont i huvudet!

Har du huvudvärk ibland? Det är mycket vanligt och kan bland annat bero på en förkylning, stress och spända muskler. Det är oftast helt ofarligt att ha ont i huvudet och värken går vanligtvis över av sig själv. Det finns dock flera saker du kan göra för att behandla och lindra huvudvärken. Här ger vi dig tips på hur.

Varför får man huvudvärk?

Att du får ont i huvudet kan bero på en mängd olika saker, bland annat:

  • En infektion i kroppen. När du är en förkyld är det vanligt att få huvudvärk.
  • Stress och oro
  • Spända muskler i nacken eller axlarna.
  • Fysisk ansträngning kan ge så kallad ansträngningshuvudvärk.
  • Även synfel kan göra att du får ont i huvudet. 

De flesta får ont i huvudet någon gång då och då. Huvudvärk kan komma både på dagen och på natten och du kan också vakna med huvudvärk. Värken kan sitta på olika delar, i tinningen, pannan, bakom öronen eller runt bakhuvudet. Den kan vara ensidig eller dubbelsidig, pulserande, sprängande, tryckande, dunkande och blixtrande.

Olika typer av huvudvärk

Huvudvärk delas ibland in i olika kategorier beroende på smärtmönstret, hur värken uppstår och om den är konstant eller tillfällig. Det är inte ovanligt att huvudvärken är en kombination av olika typer.

Spänningshuvudvärk

Detta är en vanlig form av huvudvärk där du känner en tryckande känsla mot pannan, tinningen och hjässan. Huvudvärken kommer när musklerna runt nacke, axlar och ansikte är spända i samma läge under en längre tid, till exempel när du har suttit framför en skärm en hel arbetsdag. Värken är oftast dubbelsidig och du kan även uppleva att du är ljus- och ljudkänslig. Fysisk aktivitet kan lindra spänningshuvudvärk.

Huvudvärk vid migrän

Migrän kommer ofta snabbt, som ett anfall, med en intensiv och pulserande huvudvärk. Anfallen kan till exempel utlösas av stress, sömnbrist, starka dofter eller viss typ av mat. Migrän kan vara både ensidig och dubbelsidig och blir ofta blir den värre av fysisk ansträngning. Den som har migrän blir också ofta ljus- och ljudkänslig.

Huvudvärk vid influensa eller bihåleinflammation

Det är vanligt att få ont i huvudet vid en infektion orsakad av virus eller bakterier. Huvudvärk kan också komma vid andra sjukdomar som till exempel bihåleinflammation. Då sitter ofta värken i kinderna, pannan och nacken och om du rör huvudet snabbt eller om du lutar huvudet framåt blir värken värre. Hortons huvudvärk (klusterhuvudvärk) ger ensidig värk som kan kännas helt outhärdlig och sprängande. Huvudvärken kommer i anfall, ofta på natten. Huvudvärk kan också komma av bland annat hjärnblödning, hjärnhinneinflammation, hjärntumör, reumatiska sjukdomar och psykiska sjukdomar.

Huvudvärk från nacken

Spända muskler i nacken och axlarna kan leda till huvudvärk. Stress och monotona arbetspositioner gör att vi blir spända i dessa områden.

Andra orsaker

Det finns också många andra faktorer som kan göra att du får ont i huvudet. När man pratar om sekundär huvudvärk menar man värk som kommer på grund av olika orsaker, till exempel tandgnissling under natten eller skada mot huvud och nacke. Även högt intag av alkohol och koffeinhaltiga drycker eller om du slutar att dricka kaffe kan ge huvudvärk liksom vätskebrist och abstinens efter narkotika, nikotin eller läkemedel. Vissa läkemedel kan också orsaka huvudvärk.

Vad hjälper mot huvudvärk?

Om du har du besvär någon gång ibland orsakad av en infektion, spänningshuvudvärk eller migrän finns flera receptfria läkemedel som kan lindra värken. Se också över din livssituation. Sover du ordentligt? Äter du bra och motionerar du regelbundet?

Är det vanligt att få huvudvärk när man är gravid?

Ja, det är ganska förekommande. Mellan vecka 12 och 18 är det framförallt vanligt med så kallad hormonell huvudvärk. Det innebär att värken beror på hormonella påslag av östrogen, progesteron och HCG. Därefter brukar den bli mindre förekommande. I det flesta fall är det helt ofarligt och går över ganska snabbt, men skulle besvären inte gå över är det viktigt att du kontaktar din barnmorska. 

Om du har långvarig huvudvärk

Vid långvarig och kraftig huvudvärk ska du söka sjukvård. Du ska också ta kontakt med vården vid om du:

  • Fått värk efter ett slag mot huvudet
  • Om din huvudvärk har ändrat karaktär.
  • Om besvären blir värre
  • Om du upplever att du måste äta huvudvärkstabletter flera gånger i veckan.

Publicerad: 2 februari 2022

2022-02-02 08:12:33