Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Bältros - allt du behöver veta om symtom och behandling!

Bältros är en infektionssjukdom som orsakas av samma virus som vattkoppor. Det är endast personer som tidigare haft vattkoppor som kan drabbas av bältros. Sjukdomen är vanligast hos personer över 50 år. Barn och yngre personer kan också drabbas, men det är inte alls lika vanligt. De vanligaste symtomen är smärtsamma blåsor och utslag som kan klia. Här kan du läsa mer om symtom och behandling samt få tips på hur du kan lindra dina besvär!

Vad är bältros?

Bältros orsakas av samma virus som ger vattkoppor. När man har haft vattkoppor och viruset har läkt ut, letar det sig in i kroppens nervsystem. För många händer inget mer, men viruset kan ligga vilande i åratal innan det blir aktivt igen och vandrar till huden, där det orsakar en ny infektion som är bältros. Vanligast är att bältros drabbar personer som är över 50 år, men i sällsynta fall kan det även drabba barn.  

Kan bältros orsakas utav stress?

Risken för att drabbas av bältros ökar om du har ett försvagat immunförsvar. Stress under längre tid är en av de faktorer som kan bidra till att ditt immunförsvar påverkas negativt. 

Symtom på bältros

De vanligaste symtomen på bältros är smärtsamma och kliande blåsor. Det är vanligt att man får en stark, brännande smärta i huden innan utslagen uppkommer. I regel uppkommer utslagen på ett begränsat hudområde på ena sidan av kroppen – som ett bälte. I vissa fall kan blåsorna även sätta sig i ögat och skapa besvär som suddig syn, dubbelseende och smärta. Andra symtom man kan få i samband med bältros är: 

  • Yrsel 
  • Huvudvärk 
  • Feber 
  • Trötthet 
  • Allmän sjukdomskänsla 
  • Huden blir känslig för beröring 

 

Bältros utan blåsor 

Du kan ha bältros utan att få blåsor, men smärtan på huden eller nerven kan upplevas lika stark ändå.

Smittar bältros? 

Bältros är inte särskilt smittsamt och en person med bältros kan aldrig smitta en annan person så att den också får bältros. Bältros kan smitta vid direktkontakt med sårvätska från blåsorna. Den som blir smittad får då vattkoppor, eftersom det orsakas av samma virus, men det gäller enbart personer som inte haft det tidigare. Därför är det bra att undvika att umgås med personer som inte tidigare haft vattkoppor. Det är extra viktigt att undvika att träffa personer med kraftigt nedsatt immunförsvar eftersom de kan bli riktigt sjuka om de drabbas av vattkoppor. 

Hur kan jag lindra mina besvär vid bältros? 

När man har bältros är det vanligt att blåsorna smärtar och kliar. Blåsorna försvinner oftast av sig själv inom 1–2 veckor. Här är några tips på hur du kan lindra dina besvär: 

Lindra klåda 

Att ha klåda kan vara väldigt besvärligt, när du kliar är det lätt hänt att du får in bakterier i utslagen vilket ökar risk för infektion. För att lindra din klåda kan du smörja in de drabbande områdena med kylbalsam, alsollösning, alsolsprit eller svalt vatten.

Håll utslagen torra och rena

För att undvika att det kommer in bakterier i blåsorna är det viktigt att hålla utslagen rena. Tvätta blåsorna med mild tvål och vatten flera gånger om dagen. 

Receptfria läkemedel 

Om du har ont kan receptfria värktabletter som innehåller paracetamol hjälpa mot smärtan. 
Undvik krämer med hydrokortison 
Krämer eller salvor med hydrokortison kan leda till att blåsorna lättare blir infekterade av bakterier.

Behandling 

Bältros behandlas vanligtvis med receptfria smärtstillande och antiinflammatoriska läkemedel. Om de receptfria läkemedlen inte hjälper kan du få recept utskrivet av en läkare. Om du är över 50 år eller har nedsatt immunförsvar får du ofta behandling med virushämmande läkemedel. Det virushämmande läkemedlet minskar risken för att du ska få ont länge. Behandlingen har  bäst effekt inom tre dagar efter du fått de första utslagen. 

Hur lång tid tar det att bli av med bältros?

Blåsorna och sårskorporna som uppkommer vid bältros brukar torka ut och försvinna inom två veckor. Hos äldre är det inte ovanligt att den kraftiga smärtan som uppstår kan hålla i sig i flera månader. Det finns även en risk hos yngre att besvären finns kvar under ett par månader. Ungefär 1 av 10 som drabbas av bältros får ont länge. Med en effektiv behandling kan läkningstiden förkortas. 

Vaccinera dig mot bältros 

Det finns vaccin som minskar risken för att du ska få bältros och att du ska ha ont länge om du ändå drabbas av sjukdomen. Vaccinering mot bältros rekommenderas för personer som är över 50 år, men det går även att vaccinera sig om man har haft bältros tidigare. 
Det finns två vaccin som ger skydd mot bältros och de kan skilja sig från varandra något. Vaccin mot bältros ingår inte i högkostnadsskyddet, så man måste betala själv. Mer information om de olika vaccinen kan du läsa på folkhälsomyndighetens hemsida. 

När bör jag söka vård? 

Har du lindriga besvär och är under 50 år behöver du inte söka vård, eftersom besvären oftast går över av sig själv. Kontakta din vårdcentral om du är över 50 år och har något eller flera av följande besvär: 

  • Ditt immunförsvar är nedsatt 
  • Du har mycket ont 
  • Du känner dig mycket sjuk
  • Du har utslag eller smärta i ansiktet

2023-03-21 13:09:36

Lisa Karlsson