Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Så skyddar du dig och ditt barn mot mässling

Mässling är en smittsam virussjukdom som kan orsaka allvarliga hälsoproblem, särskilt hos små barn. Sjukdomen kännetecknas bland annat av hög feber och utslag som sprider sig över hela kroppen. Mässling sprids lätt genom hosta och nysningar och kan leda till komplikationer som lunginflammation och hjärninflammation. Idag kan du skydda dig och sina nära och kära mot mässlingen genom att vaccinera dig. Här kan du läsa mer om symtom, smittspridning och vaccin

Vad är mässling?

Mässling är en virussjukdom som orsakas av paramyxoviruset. Det är en väldigt  smittsam sjukdom som sprids genom luften, vanligtvis genom hosta och nysningar. Mässling kan orsaka allt från milda till allvarliga symtom, inklusive feber, utslag, hosta, ögoninfektioner och hjärninflammation. Sjukdomen sprids väldigt lätt i länder med låg vaccinationssträckning men i Sverige är mässling numera ovanlig tack vare ett väl fungerande vaccinationsprogram. 

Symtom vid mässling

Symtomen på mässling kan variera mellan olika personer och men vanliga symtom är: 

  • Hög feber 
  • Torrhosta
  • Ögoninfektion eller irriterade och
  • ljuskänsliga ögon
  • Utslag som sprider sig över hela kroppen

 

Ofta håller febern i sig i fem till sex dagar efter att du har fått utslagen, sedan tar det oftast ytterligare en vecka innan du är helt återställd. I mer allvarliga fall kan mässling orsaka hjärninflammation eller lunginflammation. I dess fall kan det ta betydligt längre tid att bli frisk. Man kan även dö av mässling, även om det är väldigt ovanligt. 

Utslag vid mässling

Ett karakteristiskt symtom på mässling är utslag som vanligtvis börjar i ansiktet och sedan sprider sig över hela kroppen. Utslaget ser ut som små röda fläckar som kan vara platta eller lätt upphöjda. Utslaget kan se olika ut på olika hudtyper, blir mörkare med tiden och flyter ofta samman till ett stort sammanhängande utslag. Utslaget orsakar ofta en besvärlig klåda.  

Mässling hos barn 

Mässling drabbar ofta barn, särskilt de som inte har vaccinerats. Barn som har mässling kan vara mer benägna att utveckla komplikationer som hjärninflammation och lunginflammation vilket kan leda till permanenta skador och i värsta fall vara livshotande. Sjukdomen kan vara riktigt farlig för spädbarn och det är därför extra viktigt att se till att skydda sig och andra genom vaccination. 

Vaccin mot mässling

Vaccination är det bästa sättet att förebygga mässling. Det är också viktigt att vaccinera sig för att minska risken att sprida sjukdomen vidare till personer med nedsatt immunförsvar eller personer som inte kan vaccinera sig, såsom spädbarn . Vaccinet är säkert och effektivt och rekommenderas för alla personer från 18 månader och uppåt. Vaccin mot mässling ingår i vaccinationsprogrammet för barn. 

Hur smittar mässling?

Mässling sprid genom luften när en infekterad person hostar eller nyser. Viruspartiklarna kan överleva i luften i flera timmar och kan spridas till flera rum. Det är därför viktigt att hålla sig hemma om man är sjuk och undvika kontakt med personer som är sjuka. 

Du kan bli smittad om du tidigare inte haft mässling och inte heller är vaccinerad. Det tar ungefär två veckor efter att du har blivit smittad innan du blir sjuk. När utslagen väl kommer så är du som mest smittsam under fem dagar. Om du redan har haft mässling så kan du inte bli smittad igen. 
Mässling omfattas av smittskyddslagen vilket betyder att du behöver hjälpa vårdpersonalen att ta reda på hur du har blivit smittad av sjukdomen och om fler personer har blivit smittade, med syfte att få stopp på spridningen

Vilka komplikationer kan uppstå av mässling?

Mässling kan orsaka allvarliga komplikationer, särskilt hos spädbarn, gravida kvinnor och personer med nedsatt immunförsvar. Komplikationer inkluderar lunginflammation, öroninflammation och bihåleinflammation. I mer sällsynta fall kan det även leda till hjärninflammation. 

Behandla mässling

Det går inte att behandla mässling, men det finns saker man kan göra för att lindra symtomen. Receptfria, febernedsättande läkemedel kan användas för att lindra febern och få dig att må lite bättre. Det är även viktigt att dricka tillräckligt med vätska och vila för att hjälpa kroppen att bekämpa viruset. Vid en svårare infektion eller allvarlig följdsjukdom kan behandling på sjukhus behövas. 

När bör jag söka vård?

Om du eller ditt barn har symtom på mässling, bör du söka vård omedelbart. För att undvika ytterligare smittspridning är det viktigt att du ringer och söker vård för att sedan få instruktioner för hur du ska gå till väga. 

Vanliga frågor om mässling 

Finns mässlingen i Sverige?

Ja, mässlingen förekommer i Sverige, men tack vare hög vaccinationstäckning är sjukdomen ovanlig. 

Kan man få mässling som vuxen?

Ja, det är möjligt att få mässling som vuxen, särskilt om man inte har vaccinerats eller om man inte tidigare har haft sjukdomen. 

Hur många dör av mässling?

Ungefär 1 till två personer av 1000 som får mässling i Sverige avlider.

Varför är mässling farligt?

Mässling är farligt eftersom det är en mycket smittsam sjukdom som kan leda till allvarliga komplikationer. 

2023-04-18 12:35:48

Lisa Karlsson