Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Så lindrar dina symtom vid körtelfeber!

Körtelfeber är en virussjukdom som kan drabba både barn, tonåringar och vuxna, men där tonåringar oftast drabbas värst. Symtomen kan variera från inga alls till milda eller mer kraftiga och långvariga. Eftersom körtelfeber orsakas av ett virus kan sjukdomen inte behandlas med antibiotika men som tur är finns det flera saker du kan göra för att lindra dina besvär. Här är våra bästa tips.

Symtom vid körtelfeber


Körtelfeber drabbar främst barn och tonåringar, men även vuxna kan bli sjuka. Barn som drabbas av körtelfeber får oftast lindrigare symtom som vid en vanlig förkylning. Vuxna och tonåringar får ofta fler och kraftigare symtom som dessutom varar längre. Vanliga symtom är: 

  • Hög feber
  • Trötthet 
  • Halsont och svårt att svälja 
  • Huvudvärk 
  • Förminskad eller ingen aptit 
  • Svullna lymfkörtlar på halsen, i armhålorna och i ljumskarna 
  • Förstorade och röda halsmandlar med en gråvit beläggning 

 

Mindre vanliga symtom är: 

  • Illamående 
  • Svullnad runt ögonen 
  • Utslag på huden

Hur länge har man symtom vid körtelfeber? 

Symtomen vid körtelfeber går ofta över inom två till tre veckor. Det är vanligt att man känner dig trött under en längre period efter tillfrisknande, ibland kan tröttheten hålla i flera månader. 

Smittar körtelfeber?

Körtelfeber orsakas av ett mycket vanligt virus, Epstein-Barr-viruset. Viruset är salivburet och kan därför överföras via pussar, men viruset kan också smitta via kroppskontakt och sex. Du blir immun mot viruset när du haft det, och du får därför bara körtelfeber en gång i livet. Det tar oftast mellan fyra och sex veckor från att du har blivit smittat till att du får symtom. De flesta smittas när de är barn och märker då oftast inte av några symtom.

Hur länge smittar körtelfeber?

Det är inte helt fastställt hur länge man är smittsam med körtelfeber. Du kan vara smittsam i flera veckor efter att du har blivit sjuk. Umgås du med någon som har körtelfeber behöver du tänka på att körtelfeber smittar via saliv. 

Hur kan jag lindra mina besvär vid körtelfeber?

Besvär vid körtelfeber kan för vissa vara väldigt jobbiga och långdragna. Eftersom körtelfeber orsakas av ett virus kan sjukdomen inte behandlas med antibiotika. Som tur är finns det flera saker du kan göra för att lindra dina besvär: 

Lindra halsont 

Receptfria halstabletter, sugtabletter och halsspray kan lindra smärtan vid halsont samt ha en lokalbedövande och lenande effekt. Har du svårt att äta och dricka på grund av halsont kan kalla eller varma drycker hjälpa. 

Receptfria läkemedel mot värk och feber

Receptfria läkemedel, till exempel febernedsättande och smärtstillande läkemedel kan användas för att lindra dina symtom. Det finns olika typer av receptfria läkemedel för vuxna. Eftersom symtomen vid körtelfeber hos barn oftast är lindriga, brukar inga receptfria läkemedel behövas. Vid behov finns det även receptfria läkemedel anpassade för barn. Om du är osäker på vad som är lämpligt för dig eller ditt barn, kontakta din läkare eller kontakta våra farmaceuter för råd.

Undvik alkohol

Eftersom levern brukar påverkas vid körtelfeber bör du undvika att dricka alkohol tills du känner dig helt frisk. 

Undvik kraftig ansträngning

Undvik att utsätta kroppen för kraftig ansträngning den första månaden efter att du har haft körtelfeber. Det är extra viktigt eftersom din mjälte fortfarande kan vara svullen behöver du skydda den så gott det går för att undvika att den spricker. Lugna promenader eller andra lugnare aktiviteter går fortfarande bra. 

Återhämtning

Se till att ta det lugnt och vila för att kroppen ska kunna återhämta sig. 

Behandling

Eftersom körtelfeber orsakas av virus går det inte att behandla med antibiotika, ligger det stora fokuset på egenbehandling för att lindra besvären. I sällsynta fall där man har svåra symtom, kan man behöva vård på sjukhus.

2023-03-31 12:24:34

Lisa Karlsson