Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Vinterkräksjuka – så undviker du att bli smittad!

Vinterkräksjukan är mycket smittsamt och är vanligast mellan oktober och april. Många drabbas och får symtom som illamående, trötthet, feber, diarré och kräkningar. Här får du veta mer om vinterkräksjukan, hur du kan undvika att bli smittad och vad du kan göra om du blivit sjuk.

Vanliga symtom på vinterkräksjuka

Vinterkräksjuka sprider sig snabbt och inkubationstiden är kort. Symtomen kommer redan 12-48 timmar efter att du blivit smittad. Vinterkräksjukan brukar vanligtvis gå över inom några dagar. Redan efter ett till tre dygn brukar du känna dig bättre.

Vanliga symtom på vinterkräksjuka är:

  • Illamående
  • Kräkningar
  • Diarré
  • Feber
  • Trötthet
  • Huvudvärk
  • Ont i kroppen
  • Ont i magen

Hur smittar vinterkräksjukan?

Vinterkräksjuka kan spridas på olika sätt – via luft, mat eller direktkontakt med någon som är sjuk. När någon kräks utsöndras miljontals partiklar med smitta. Det räcker med att komma i kontakt med någon droppe för att bli smittad.

Smittan kan också spridas via små droppar i luften. Du kan därför bli sjuk om en smittad person hanterar din mat. Dropparna kan också smitta dig direkt om du umgås med någon som är sjuk.

Vinterkräksjuka kan också spridas via mat som sköljts i förorenat vatten. Det är vanligt att frysta bär från utlandet har smittan med sig. Därför rekommenderar Livsmedelsverket att alltid koka importerade hallon innan de äts. Viruset överlever att bli fryst men dör i temperaturer över 70 grader.

Vad orsakar vinterkräksjukan?

Vinterkräksjuka orsakas av två varianter av caliciviruset – norovirus och sapovirus. Symtomen är lika oavsett vilket virus du blivit smittad av. Viruset kan spridas med små droppar i luften och leva kvar på dörrhandtag, leksaker och andra ytor. Just leksaker kan vara en riktig smittohärd så se till att rengöra dem ofta och noga. Tänk på att handsprit inte dödar caliciviruset som orsakar vinterkräksjuka.

Kan man vara immun mot vinterkräksjuka?

Vissa personer tros ha en medfödd motståndskraft mot vinterkräksjukan och verkar aldrig bli sjuka. Det är möjligt att ha en viss immunitet mot vinterkräksjukan, men det är inte helt bevisat. Du som nyligen varit sjuk kan också ha ett visst skydd strax efter tillfrisknande. Skyddet varar bara en kort tid och du kan få kräksjuka flera gånger samma säsong.  

Hur länge ska jag stanna hemma?

Små barn bör stanna hemma från förskola tills de äter som vanligt. Det ska ha gått minst två dygn utan att de kräkts eller haft diarré. Barn som går i skolan ska stanna hemma i minst ett dygn från det att de blivit friska.

Hur länge barn ska stanna hemma beror lite på om barnet själv kan hålla en god handhygien. Barn som kan gå på toaletten själva och tvätta händerna själva efteråt löper inte lika stor risk att sprida smittan som de som behöver hjälp.

Vuxna som är friska och inte visar några symtom kan gå till jobbet som vanligt, även om någon i hushållet är sjuk. De behöver dock hålla en god handhygien och gå hem direkt om de märker av något symtom.

Om du blir sjuk när du är gravid

Under graviditet är kroppen mer mottaglig för infektioner och risken för att bli sjuk ökar. Det är däremot ingen fara om du får vinterkräksjuka när du är gravid, eftersom foster inte kan bli magsjuka. Det viktigaste är att du undviker vätskebrist genom att få i dig tillräckligt med vätska. Försök få i dig tillräckligt med vatten och komplettera gärna med vätskeersättning.

Behandling mot vinterkräksjuka

Det finns ingen medicin mot vinterkräksjukan men det finns sätt att lindra symtomen och göra sjukdomsförloppet lite mindre jobbigt.

Vätska är viktigast

Se till att få i dig vätska och gärna vätskeersättning med salter och mineraler. Kroppen förlorar mycket vätska främst vid kräkningar och diarré men också när du svettas och har feber. Komplettera gärna med en vätskeersättning. Om det är svårt att dricka som vanligt kan du använda en matsked för att få i dig drycken.

  • Vegan
    Upgrit Elektrolyter Skogsbär 200 g
    225 kr
  • Vegan
    Upgrit Elektrolyter Mango 200 g
    225 kr
  • Vegan
    Upgrit Elektrolyter 200 g
    225 kr
  • 111,20 kr 139 kr
  • Vegan
    Nordbo Multi Hydration 100 g
    169 kr

Ät lite och ofta när du orkar

Det kan vara svårt att behålla mat i magen när du kräks. Det kan också vara skönt att kräkas upp något annat än magsyra. När kräkningarna lugnat sig kan du försöka äta något litet, men ta det försiktigt. Slät soppa, ljust bröd och kokt mat brukar fungera bra. Ät lite i taget och vänta en stund mellan gångerna för att försäkra dig om att du inte kräks upp maten.

Undvik att bli smittad

  • Vinterkräksjuka sprids lätt och det gäller att ligga steget före för att slippa bli sjuk. Viruset kan överleva på ytor som dörrhandtag och leksaker, ytor i bussar och tunnelbanor och på vattenkranar. Handsprit räcker inte för att döda viruset, men handtvätt och desinfektion hjälper.
     
  • Du kan undvika att bli smittad och smitta andra genom att hålla en god handhygien. Tvätta händerna noga med tvål och vatten i minst 20 sekunder. Gör det efter toabesök, när du kommit i kontakt med ytor som kan vara smittade och innan hantering av mat. Använd en flytande tvål och torka händerna med en egen, ren handduk eller med papper.
     
  • Undvik att tillaga och hantera mat under tiden du har kräkningar eller diarré. Undvik också att träffa personer som är sjuka med vinterkräksjuka.

Publicerad: 14 april 2022

2022-04-14 13:21:48

Daniel Larsson