Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Tandvärk – lindring och behandling när du har ont i tänderna

Tandvärk är ett vanligt problem som drabbar många människor. Att ha tandvärk kan göra väldigt ont och påverka din vardag negativt. Både symtom och orsak till tandvärk varierar, det kan exempelvis bero på ett hål eller en spricka i tanden. Här kan du läsa mer om de vanligaste orsakerna till tandvärk och få tips på hur du kan lindra smärtan!

Hur känns tandvärk?

Tandvärk kan upplevas på olika sätt beroende på den bakomliggande orsaken. Här är några vanliga symtom på tandvärk:  

  • Skarp, pulserande eller brännande smärta i tanden eller tandköttet 
  • Ömhet eller smärta när du tuggar  
  • Ilningar när du äter kall eller varm mat 
  • Smärta som kan stråla ut till käken, örat att huvudet  
  • Svullnad eller rodnad runt tanden eller tandköttet  

Vad beror tandvärk på?

Det kan finnas flera olika anledningar till att du har fått tandvärk. I vissa fall kan du själv ana vad som orsakar smärtan, genom att själv se att något inte står rätt till. I andra fall kan det vara svårare att förstå orsaken. Här är några vanliga orsaker till tandvärk:  

Karies eller hål i tänderna

Om ett hål i en tand har blivit stort och nått in till tandnerven kan smärtan bli intensiv och leda till en sprängande tandvärk. När hålet har nått tandnerven samlas det bakterier som orsakar inflammation i nerven. Inflammationen kan även sprida sig utanför rotspetsen och smärtan blir då mer dov och tanden känns ofta öm. Det kan även uppstå svullnad runt tanden till följd av att både tandnerven och käkbenet har blivit infekterade.  

Visdomständer som växer ut

När en ny tand bryter fram kan tandköttet bli inflammerat och infekterat. Detta beror på att det är svårt att hålla området rent under den period då tanden är på väg upp. Detta är särskilt vanligt när visdomständerna kommer fram.  

Tandvärk efter lagning

Det är inte ovanligt att uppleva tandvärk efter tandlagningar, oavsett om de är gamla eller nya. Om en äldre lagning inte är helt tät eller är djupt placerad kan bakterier tränga ner till nerven och orsaka samma typ av problem som vid karies. Direkt efter att du har fått en tand lagad är det vanligt att tanden känns öm under en tid.  

Att du gnisslar tänder

Om du gnisslar eller pressar tänder för mycket kan du uppleva träningsvärk i käken. Det kan kännas som tandvärk och tänderna kan kännas ömma. Tandvärken kan också bero på att tänderna har slitits ner så pass mycket att tandverven inte får tillräckligt skydd.  

Tandskador

En tand kan bli skadad av yttre våld mot tänderna om du exempelvis råkar ut för en olycka. Det kan bildas små sprickor eller andra skador som gör att bakterier kan leta sig in till tandens nerv. Små sprickor kan leda till ilningar i tanden medan djupare sprickor kan vara smärtsamma och göra så att tanden blir öm.  

Hur kan jag lindra smärtan vid tandvärk?

Det finns flera sätt att lindra smärtan vid tandvärk. Här är några tips:  

  • Applicera en kall kompressor mot tanden eller på kinden nära det smärtsamma området 
  • Sov med huvudet i ett upphöjt läge  
  • Skölj munnen med saltvatten för att rengöra munnen och minska inflammationen 
  • Ta receptfria smärtstillande läkemedel enligt rekommendation  

Dessa tips kan ge tillfällig lindring, men det är alltid bäst att uppsöka tandläkare för diagnos och behandling av tandproblemet.  

Behandla tandvärk

Det är viktigt att du inte går för länge med tandvärk eftersom besvären kan bli värre och i vissa fall sprida sig vidare till fler tänder. Har du tandvärk eller ilningar som inte går över bör du kontakta din tandvårdsmottagning, detsamma gäller om du slagit i eller skadat en tand. Behandling av tandvärk varierar beroende på orsak. Behandlingar kan innefatta lagningar av hål, rotfyllning, rengöring, rensning och tandutdragning. Ibland kan det vara nödvändigt att behandla med antibiotika för att stoppa en infektion som kan sprida sig till andra områden. Målet är att få bort orsaken till smärta under det första tandläkarbesöket, men ibland kan återkommande besök behövas.  

Minska risken att drabbas av tandvärk

Att ta hand om din tandhälsa är avgörande för att förebygga tandvärk. Här är några tips för att minska risken att drabbas av tandvärk:  

  • Borsta tänderna noggrant minst två gånger om dagen med fluortandkräm  
  • Använd tandtråd dagligen för att rengöra mellan tänderna och ta bort matrester  
  • Undvik att bita eller tugga på hårda föremål som kan skada tänderna  
  • Undvik att äta eller dricka för mycket livsmedel med socker  
  • Besök regelbundet din tandläkare för rutinkontroller och professionell rengöring 

Vanliga frågor om tandvärk 

Varför får man mer tandvärk på kvällen?

När du ligger ner på kvällen kan trycket i tanden öka vilket kan leda till en mer intensiv smärta. Detta beror till stor del på att blodet i större utsträckning ansamlas i huvudet. Det kan också förknippas med att du är avslappnad och blir mer medveten om smärtan. 

Vilka läkemedel hjälper mot tandvärk?

Vid tillfällig tandvärk kan smärtstillande läkemedel som ibuprofen eller paracetamol hjälpa till att lindra smärtan. Känner du dig osäker eller har några frågor kan du alltid kontakta en farmaceut hos oss för att få råd.  

Kan tandvärk gå över?

Ja, tandvärk kan gå över. Det beror på orsaken till smärtan. Ibland kan tandvärken vara tillfällig och försvinna av sig själv efter en kort tid. Om smärtan inte försvinner eller om den blir värre bör du uppsöka tandläkare.  

Hur länge kan man gå med tandvärk?

Det beror på vad som orsakar tandvärken, en tillfällig smärta kan försvinna efter några timmar eller dagar. Beror tandvärken på en underliggande tandinfektion eller allvarligare tandproblem kan smärtan kvarstå tills den behandlas av en tandläkare. 

Kan tandvärken flytta sig till en annan tand?

Ja, tandvärken kan ibland flytta sig. Det kan kännas som om smärtan kommer från en annan tand än den som faktiskt är problemet. Det beror på att smärtsignalerna kan bli förvirrade och överföra känslan till områden nära den drabbade tanden.  

2023-05-23 07:20:30

Lisa Karlsson