Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Sluta snarka – så får du stopp på dina snarkningar

Att snarka när man sover är vanligt, upp mot hälften av alla vuxna snarkar mer eller mindre. Snarkningar kan vara ett problem både för dig själv och dina närstående och leder ofta till sömnbrist. Som tur är finns det finns flera olika knep och hjälpmedel för att sluta snarka, här ger vi dig våra bästa tips!

Varför snarkar man?

Snarkning uppstår på grund av trånga övre luftvägar under sömnen, vanligtvis i svalget eller näsan. När luftvägarna är trånga blir det svårt för luften att passera fritt, vilket leder till vibrationer som orsakar det ljus som vi känner igen som snarkningar. Att snarka kan vara mycket jobbigt både för den som snarkar och för personer i dess närhet. Snarkningar kan leda till sömnbrist och dålig kvalitet på sömnen. Det finns flera olika orsaker som kan ligga bakom snarkningar, här är några vanligt förekommande orsaker:  

Infektioner i näsa och hals  

Vid exempelvis en förkylning kan slemhinnorna i svalget svullna upp och leda till snarkningar. Under förkylning är det också vanligt att vara täppt i näsan och i stället börjar andas med munnen vilket också ökar risken för snarkningar. Denna typ av snarkningar brukar upphöra när infektionen har gått över.  

Allergi

Olika allergier så som pollenallergi kan ge upp uppsvällda slemhinnor i näsa i svalg som i sin tur kan orsaka snarkningar. 

Övervikt

Bukfetma eller övervikt är en vanlig orsak till snarkningar. Det beror på att det kan bildas fettvävnad runt svalget och tungan och gör det svårt för luften att passera.  

Rökning och alkohol

Både rökning och alkohol kan bidra till snarkning men på olika sätt. Rökning kan irritera slemhinnorna och leda till att de svullnar upp. Alkohol kan göra musklerna i hals och svalg mer avslappnade vilket kan göra att man snarkar mer.  

Problem med näsan

Snarkning kan också bero på att det är trångt i näsan 

Olika typer av snarkningar  

Det finns två olika typer av snarkningar, medicinsk och social.  

Social snarkning  

Social snarkning är inte farligt rent medicinskt, men kan vara väldigt irriterande för den som snarkar och för omgivningen. Den sociala snarkningen är ofta livsstilsbaserad och går att behandla själv.  

Medicinsk snarkning  

Snarkningar kan komma i samband med andningsuppehåll, så kallad sömnapné. Andningsuppehållen kan vara svåra att märka själva, ofta är det någon i din närhet som upptäcker detta. Medicinsk snarkning bör utredas.  

Kan snarkning vara farligt?

I de flesta fall är snarkning helt ofarligt, men det kan påverka både din och din omgivnings sömnkvalitet. Om du upplever sömnproblem som orsakas av snarkning finns det flera saker du själv kan göra för att minska besvären.  

Hur kan jag sluta snarka?  

Som tur är finns det flera knep och hjälpmedel som kan få dig att sluta snarka. För många hjälper det att göra förändringar i sin livsstil, men det finns också hjälpmedel som är speciellt framtagna för att motverka snarkning.  

Livsstilsförändringar

För många är förändringar i livsstilen ett effektivt sätt att sluta snarka. Vanliga livsstilsförändringar som kan hjälpa är:  

 • Trappa ner på rökningen, eller försök att sluta helt 
 • Motionera regelbundet  
 • Drick mindre alkohol 
 • Minska i vikt om du har övervikt eller försök att bibehålla en hälsosam vikt  
 • Sov på sidan eller magen, det är vanligt att snarka mer om man sover på rygg  

Hjälpmedel mot snarkningar  

Det finns många olika hjälpmedel för att sluta snarka. Ibland kan du behöva pröva dig fram för att hitta vilket hjälpmedel som fungerar för just dig. Det finns nässpray eller munhålespray som minskar svullnaden i svalget och gör det lättare att andas. Munskölj mot snarkning minskar svullnaden i svalget. Snarkar du från näsan kan du använda näsvidgare och beror din snarkning på problem med betten kan en bettskena hjälpa.  

När bör jag söka vård för mina snarkningar?

Vänd dig till din vårdcentral om du upplever ett eller fler av följande besvär:  

 • Du fortsätter snarka trots att du har följt de råd som beskrivs för att sluta snarka
 • Du har andningsuppehåll när du sover
 • Du känner dig ofta trött eller lättirriterad och misstänker att det har med din snarkning att göra 

 

Du bör även söka vård för snarkning om du samtidigt har:  

 • Högt blodtryck  
 • Huvudvärk som du inte vet vad den beror på  
 • Haft stroke eller hjärtinfarkt   

2023-03-07 12:43:46

Lisa Karlsson