Snarkning uppstår på grund av trånga övre luftvägar under sömnen, vanligtvis i svalget eller näsan. När luftvägarna är trånga blir det svårt för luften att passera fritt, vilket leder till vibrationer som orsakar det ljus som vi känner igen som snarkningar. Att snarka kan vara mycket jobbigt både för den som snarkar och för personer i dess närhet. Snarkningar kan leda till sömnbrist och dålig kvalitet på sömnen. Det finns flera olika orsaker som kan ligga bakom snarkningar, här är några vanligt förekommande orsaker:
Vid exempelvis en förkylning kan slemhinnorna i svalget svullna upp och leda till snarkningar. Under förkylning är det också vanligt att vara täppt i näsan och i stället börjar andas med munnen vilket också ökar risken för snarkningar. Denna typ av snarkningar brukar upphöra när infektionen har gått över.
Olika allergier så som pollenallergi kan ge upp uppsvällda slemhinnor i näsa i svalg som i sin tur kan orsaka snarkningar.
Bukfetma eller övervikt är en vanlig orsak till snarkningar. Det beror på att det kan bildas fettvävnad runt svalget och tungan och gör det svårt för luften att passera.
Både rökning och alkohol kan bidra till snarkning men på olika sätt. Rökning kan irritera slemhinnorna och leda till att de svullnar upp. Alkohol kan göra musklerna i hals och svalg mer avslappnade vilket kan göra att man snarkar mer.
Snarkning kan också bero på att det är trångt i näsan.
Det finns två olika typer av snarkningar, medicinsk och social.
Social snarkning är inte farligt rent medicinskt, men kan vara väldigt irriterande för den som snarkar och för omgivningen. Den sociala snarkningen är ofta livsstilsbaserad och går att behandla själv.
Snarkningar kan komma i samband med andningsuppehåll, så kallad sömnapné. Andningsuppehållen kan vara svåra att märka själva, ofta är det någon i din närhet som upptäcker detta. Medicinsk snarkning bör utredas.
I de flesta fall är snarkning helt ofarligt, men det kan påverka både din och din omgivnings sömnkvalitet. Om du upplever sömnproblem som orsakas av snarkning finns det flera saker du själv kan göra för att minska besvären.
Som tur är finns det flera knep och hjälpmedel som kan få dig att sluta snarka. För många hjälper det att göra förändringar i sin livsstil, men det finns också hjälpmedel som är speciellt framtagna för att motverka snarkning.
För många är förändringar i livsstilen ett effektivt sätt att sluta snarka. Vanliga livsstilsförändringar som kan hjälpa är:
Det finns många olika hjälpmedel för att sluta snarka. Ibland kan du behöva pröva dig fram för att hitta vilket hjälpmedel som fungerar för just dig. Det finns nässpray eller munhålespray som minskar svullnaden i svalget och gör det lättare att andas. Munskölj mot snarkning minskar svullnaden i svalget. Snarkar du från näsan kan du använda näsvidgare och beror din snarkning på problem med betten kan en bettskena hjälpa.
Vänd dig till din vårdcentral om du upplever ett eller fler av följande besvär:
Du bör även söka vård för snarkning om du samtidigt har:
2023-03-07 12:43:46