Det finns flera olika typer av munsår. Den här artikeln handlar om den typ som man kan få av viruset Herpes Simplex. Det är ett väldigt smittsamt och därför också väldigt vanligt virus. Så vanligt att fyra av fem svenskar har någon form av herpes.
Det finns två olika sorter av Herpes Simplex. Vid infektion kan typ 1 ge jobbiga och smärtsamma blåsor kring läppar och mungiporna. När blåsorna spricker så bildas munsår.
Herpesviruset kan sprida sig i kroppen och det är också vanligt att det ger problem i underlivet. Då är det oftast typ 2 som ligger bakom. Herpesviruset kan också spridas i kroppen, exempelvis till ögonen.
Herpesviruset smittar när vätskan från blåsorna kommer i kontakt med huden eller slemhinnorna. Det är vanligast att bli smittad av herpesviruset genom pussar eller genom oralsex, där du kommer i direktkontakt med blåsorna kring munnen.
Risken att smitta någon annan är störst dagarna efter de första symtomen. Det kan dröja några dagar upp till ett par veckor innan du får de första symtomen.
Efter att blåsorna torkat och det har bildats en skorpa så är risken att smittas mycket mindre.
Munsår och blåsor kring munnen och mungiporna är bland de vanligaste symtomen på herpes. Men det finns några symtom att hålla utkik på innan du får dessa.
Efter de första symtomen brukar det komma små, vätskefyllda blåsor på läpparna och runt munnen. De här visar sig oftast några dagar efter de första symtomen.
När du smittas av herpes för första gången så kan du förutom blåsor få förkylningsliknande symtom. Vissa drabbas värre än andra och ibland får man inga symtom alls efter att man smittats.
Det kan vara många anledningar som ligger bakom ett utbrott av munsår. De vanligaste är:
Munsår läker oftast av sig själv, och det finns även behandling som kan hjälpa dig få bort munsåren snabbare. Tyvärr så ligger herpesviruset kvar i kroppen när du fått det första gången. Själva viruset kommer att finnas kvar i kroppen resten av livet.
Men som tur är blir symtomen ofta mildare efter första gången. Det finns också mycket du kan göra själv för att se till att utbrotten inte kommer lika ofta och för att minska och lindra symtomen.
Det bästa sättet att slippa munsår är att inte bli smittad av herpesviruset från första början. Som sagt är risken att smittas av någon typ av herpes tyvärr ganska stor. Oftast smittas man redan som barn.
Men det finns några saker du kan tänka på för att undvika att smittas. Det här gäller också om du redan är smittad. Även om du har herpesviruset så finns det mycket du kan göra. För att se till att du inte får munsår lika ofta, och för att mildra symtomen.
Som tur är finns det mycket du kan göra för att behandla dina munsår. Det finns flera huskurer du kan testa för att förebygga och lindra ett utbrott. Eller ta hjälp av läkemedel, på recept eller receptfritt för att få bort munsåren. Här är några bra tips för att förebygga, lindra och få bort dina munsår.
Försök att inte röra vid dina munsår. Det kan göra dem värre och göra att läkningen tar längre tid.
Munsår läker bäst när de får vara torra. Var försiktig med att använda vanliga hudkrämer eller för mycket smink om du har munsår. Det är heller inte bra att använda vanliga plåster
Att använda ett läppbalsam med en hög SPF kan skydda dig från att få munsår från solen.
Stress kan vara en orsak till dina munsår, och en hel del andra hälsoproblem. Se över vad du kan göra ifall du känner dig stressad ofta.
Det finns en mängd olika receptfria läkemedel som kan lindra symtomen och snabba på läkningen av dina munsår. Testa dig fram och hitta vad som funkar bäst för dig. Läs alltid bipacksedeln och kontakta din läkare eller en farmaceut om du är osäker.
Det finns några saker att tänka på om du som gravid har herpes sen tidigare. Eller om du får herpes under graviditeten.
Ditt nyfödda barn kan få herpes om du har viruset. Det är ganska ovanligt men kan hända om du har herpesutbrott i underlivet. Eller om du har munsår och barnet kommer i kontakt med det, exempelvis genom pussar.
En herpesinfektion kan vara väldigt farlig för det nyfödda barnet. Ta därför kontakt med din barnmorska eller läkare om du har herpes sen tidigare eller drabbas av herpes och munsår under graviditeten.
Du kan då få virushämmande läkemedel som minskar risken för att ditt barn smittas av viruset. Det är ovanligt att nyfödda barn smittas av herpes. Men om det händer så behandlas barnet med virushämmande läkemedel. Om du får ett utbrott av herpes under graviditeten kan barnet i magen få antikroppar.
Munsåren brukar oftast försvinna efter några dagar eller ett par veckor. Du borde kontakta din vårdcentral om:
Kontakta din vårdcentral direkt om du misstänker att ditt barn under 6 månader har herpes eller om du eller ditt barn har blåsor och hög feber.
Är du osäker på hur du ska behandla dina munsår? Eller vill du hämta ut dina receptbelagda läkemedel? Tveka inte att höra av dig till oss på MEDS!
Du når oss på: hello@meds.se.