Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Varför får jag munsår? – Och hur blir jag av med dem?

Munsår är ett väldigt vanligt problem som någon gång drabbar de flesta. Det beror på en infektion från viruset Herpes Simplex. Här kan du läsa mer om munsår och få tips om vad du kan göra för att förebygga, behandla och få bort dina munsår!

Vad är munsår? 

Det finns flera olika typer av munsår. Den här artikeln handlar om den typ som man kan få av viruset Herpes Simplex. Det är ett väldigt smittsamt och därför också väldigt vanligt virus. Så vanligt att fyra av fem svenskar har någon form av herpes.  

Olika typer av herpesviruset

Det finns två olika sorter av Herpes Simplex. Vid infektion kan typ 1 ge jobbiga och smärtsamma blåsor kring läppar och mungiporna. När blåsorna spricker så bildas munsår. 

Herpesviruset kan sprida sig i kroppen och det är också vanligt att det ger problem i underlivet. Då är det oftast typ 2 som ligger bakom. Herpesviruset kan också spridas i kroppen, exempelvis till ögonen.  

Varför får du munsår? 

Herpesviruset smittar när vätskan från blåsorna kommer i kontakt med huden eller slemhinnorna. Det är vanligast att bli smittad av herpesviruset genom pussar eller genom oralsex, där du kommer i direktkontakt med blåsorna kring munnen. 

När är smittrisken som störst?

Risken att smitta någon annan är störst dagarna efter de första symtomen. Det kan dröja några dagar upp till ett par veckor innan du får de första symtomen. 

Efter att blåsorna torkat och det har bildats en skorpa så är risken att smittas mycket mindre.  

Symtom 

Munsår och blåsor kring munnen och mungiporna är bland de vanligaste symtomen på herpes. Men det finns några symtom att hålla utkik på innan du får dessa. 

 • Det kan kännas svullet och huden kring munnen blir röd.  

 

 • Det gör ont kring munnen. 

 

 • Det sticker och kliar kring munnen. Du kan också känna en pulserande känsla.  

 

Efter de första symtomen brukar det komma små, vätskefyllda blåsor på läpparna och runt munnen. De här visar sig oftast några dagar efter de första symtomen.  

Första gången du smittas av herpes 

När du smittas av herpes för första gången så kan du förutom blåsor få förkylningsliknande symtom. Vissa drabbas värre än andra och ibland får man inga symtom alls efter att man smittats.   

Vad triggar ett utbrott av munsår? 

Det kan vara många anledningar som ligger bakom ett utbrott av munsår. De vanligaste är: 

 • Du pussar någon annan som har munsår 

 

 • Du har en infektion i kroppen. Exempelvis en förkylning. 

 

 • Du har varit ute i solen för länge. 

 

 • Du är stressad.  

 

 • Du har mens. 

Går munsår bort? 

Munsår läker oftast av sig själv, och det finns även behandling som kan hjälpa dig få bort munsåren snabbare. Tyvärr så ligger herpesviruset kvar i kroppen när du fått det första gången. Själva viruset kommer att finnas kvar i kroppen resten av livet.  

Det blir bättre efter första gången

Men som tur är blir symtomen ofta mildare efter första gången. Det finns också mycket du kan göra själv för att se till att utbrotten inte kommer lika ofta och för att minska och lindra symtomen.  

Hur kan jag undvika att få herpes och munsår? 

Det bästa sättet att slippa munsår är att inte bli smittad av herpesviruset från första början. Som sagt är risken att smittas av någon typ av herpes tyvärr ganska stor. Oftast smittas man redan som barn. 

Men det finns några saker du kan tänka på för att undvika att smittas. Det här gäller också om du redan är smittad. Även om du har herpesviruset så finns det mycket du kan göra. För att se till att du inte får munsår lika ofta, och för att mildra symtomen.  

 • Undvik att pussas med någon som visar symtom på herpesviruset, 

 

 • Tvätta händerna ofta och använd också gärna handsprit för att minska risken att bli smittad via exempelvis en handskakning.  

 

 • Testa om du eller din partner har herpesviruset. Det kan dröja innan de första symtomen kommer och vissa får inga symtom alls. Det är enkelt att testa sig på exempelvis en vårdcentral eller ungdomsmottagning.  

 

 • Undvik att dela exempelvis vattenflaskor, läppbalsam och andra saker som kommer i direkt kontakt med munnen. Herpes kan spridas på det här sättet, även om risken är liten. 

 

 • Använd kondom när du har sex med någon. Det ger inget garanterat skydd mot viruset, men skyddar de delar som täcks av kondomen.  
 • Vegan
  RFSU Thin kondomer 30 st
  111 kr
 • Vegan
  RFSU Profil kondomer 30 st
  125 kr
 • Vegan
  RFSU Thin Kondomer 10 st
  59 kr
 • Vegan
  RFSU Mixed kondomer 30 st
  125 kr
 • Hitta dina triggers. Försök att hitta vad som triggar ett utbrott av munsår för dig. Är det stressigt på jobbet? Har du varit ute i solen för länge. Eller är du påväg att bli förkyld? Anledningarna till ett utbrott kan vara olika för alla.  

Hur kan jag behandla mina munsår? 

Som tur är finns det mycket du kan göra för att behandla dina munsår. Det finns flera huskurer du kan testa för att förebygga och lindra ett utbrott. Eller ta hjälp av läkemedel, på recept eller receptfritt för att få bort munsåren. Här är några bra tips för att förebygga, lindra och få bort dina munsår. 

Låt bli att pilla! 

Försök att inte röra vid dina munsår. Det kan göra dem värre och göra att läkningen tar längre tid. 

Undvik att täcka för såren med smink eller vanliga hudkrämer och plåster 

Munsår läker bäst när de får vara torra. Var försiktig med att använda vanliga hudkrämer eller för mycket smink om du har munsår. Det är heller inte bra att använda vanliga plåster  

Skydda dig från solen 

Att använda ett läppbalsam med en hög SPF kan skydda dig från att få munsår från solen. 

Ta det lugnt 

Stress kan vara en orsak till dina munsår, och en hel del andra hälsoproblem. Se över vad du kan göra ifall du känner dig stressad ofta. 

Receptfria läkemedel 

Det finns en mängd olika receptfria läkemedel som kan lindra symtomen och snabba på läkningen av dina munsår. Testa dig fram och hitta vad som funkar bäst för dig. Läs alltid bipacksedeln och kontakta din läkare eller en farmaceut om du är osäker.  

Munsår när du är gravid 

Det finns några saker att tänka på om du som gravid har herpes sen tidigare. Eller om du får herpes under graviditeten. 

Neonatal herpes 

Ditt nyfödda barn kan få herpes om du har viruset. Det är ganska ovanligt men kan hända om du har herpesutbrott i underlivet. Eller om du har munsår och barnet kommer i kontakt med det, exempelvis genom pussar.  

Kan vara väldigt skadligt 

En herpesinfektion kan vara väldigt farlig för det nyfödda barnet. Ta därför kontakt med din barnmorska eller läkare om du har herpes sen tidigare eller drabbas av herpes och munsår under graviditeten. 

Du kan då få virushämmande läkemedel som minskar risken för att ditt barn smittas av viruset. Det är ovanligt att nyfödda barn smittas av herpes. Men om det händer så behandlas barnet med virushämmande läkemedel. Om du får ett utbrott av herpes under graviditeten kan barnet i magen få antikroppar.  

När ska jag söka vård? 

Munsåren brukar oftast försvinna efter några dagar eller ett par veckor. Du borde kontakta din vårdcentral om:  

 • Dina munsår ger dig stora problem i vardagen, exempelvis stor smärta. 

 

 • Munsåren är väldigt utspridda och variga. 

 

 • Dina ögon blir röda och gör ont, och du blir tårögd.  

 

 • Dina munsår inte har läkt efter 3 veckor. 

 

 • Om du utvecklar herpes för första gången under graviditeten.  

 

Kontakta din vårdcentral direkt om du misstänker att ditt barn under 6 månader har herpes eller om du eller ditt barn har blåsor och hög feber.  

Kontakta oss på MEDS! 

Är du osäker på hur du ska behandla dina munsår? Eller vill du hämta ut dina receptbelagda läkemedel? Tveka inte att höra av dig till oss på MEDS!  

Du når oss på: hello@meds.se.

2022-12-06 14:38:57

Granskad av: Sarah Najafian, Farmaceut

Alexander Johnsson