Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Halsfluss – allt du behöver veta om symtom och behandling 🤒

Halsfluss är en vanlig infektion som sätter sig på halsmandlarna och kallas även för tonsillit. Det är inte farligt men är ofta besvärligt och otrevligt. Halsfluss kan orsakas av både bakterier och virus och gör att du får ont i halsen. Det kan behandlas med antibiotika men oftast går det över av sig själv. Här får du veta allt du behöver om halsfluss – allt från orsak till symtom och behandling.

Så vet du om du har halsfluss

Halsmandlarna sitter i svalget och på vuxna ser de ut som mandlar i storlek och form. Hos barn är de lite större. Halsmandlarna är lymfkörtlar och funkar som en del av kroppens immunförsvar. De skyddar främst luftvägar och mag- och tarmkanalen mot infektioner. Du ser halsmandlarna om du gapar stort framför spegeln. 

Bakterier som orsakar halsfluss sätter sig på halsmandlarna och orsakar då en infektion. Vid halsfluss kan körtlarna bli röda och svullna. De kan också få en beläggning om infektionen beror på bakterier.

Symtom på halsfluss med bakterier 

  • Ont i halsen när du sväljer
  • Feber
  • Svullna lymfkörtlar i halsen

Symtom på halsfluss med virus

  • Ont i halsen när du sväljer  
  • Feber  
  • Svullna lymfkörtlar i halsen  
  • Vanliga förkylningssymtom som snuva, hosta och heshet  

Lymfkörtlarna sitter i halsen och om de är svullna känns de som hårda, ömma kulor under huden. Du kan känna dem själv om du drar med fingrarna under käkbenet. Om du är sjuk med halsfluss så känns de svullna och ömma. hej

Så kan du lindra besvären hemma

De allra flesta klarar sig utan antibiotika när de är sjuka med halsfluss. Besvären kan däremot vara jobbiga ändå. Vi har samlat några tips på vad du själv kan göra om du eller ditt barn har halsfluss.

 

  • Äta, dricka och vila
    Svullnaden och smärtan i halsen kan göra det svårt att äta och dricka. Det är viktigt att försöka få i sig mat och dryck ändå. Flytande måltider som soppa, smoothie och yoghurt kan vara lättare än fast föda. Glass brukar vara populärt hos både vuxna och barn med halsfluss. Det är kallt och dämpar det onda tack vare kylan. Både kalla och varma drycker kan ha en lindrande effekt på svullnaden. Variera gärna och testa dig fram vad som känns bäst. Det viktigaste är att du får i dig tillräckligt med vätska. Ibland kan kalla drycker kännas bättre att svälja än varma. Kom också ihåg att vila och ta det lugnt. Kroppen behöver tid för återhämtning och när du är sjuk går energin åt till att bekämpa infektionen. Det är dock bra att röra på dig lite ibland, om du orkar. Försök att gå ett varv i rummet någon gång ibland. Lite frisk luft kan vara skönt och det kan räcka att bara öppna fönstret en stund.
     
  • Halstabletter och sugtabletter  
    En halstablett kan ge en lenande effekt som kan kännas skönt. Tabletter som Zyx och Strefen ger också en bedövande effekt som kan vara väldigt skön. Det finns många receptfria halstabletter som lindrar halsont och dämpar svullnaden en aning. Du kan också testa en munhålespray för smärta, rodnad och svullnad i halsen. Dessa sprayer finns också receptfritt och kan lindra både svullnad och ömhet. Honung är en naturlig lindring för onda halsar. En tesked i varmt te eller direkt i munnen kan ge slemlösande effekt och lindra halsont. Det finns också halstabletter med honung som kan kännas behagligt i halsen.

Lindra värk och feber med receptfria läkemedel

Ett receptfritt läkemedel med paracetamol eller ibuprofen brukar vara till stor hjälp vid halsfluss. De dämpar feber och ger smärtlindring både för vuxna och barn. Om du har mycket ont i halsen kan det vara svårt att svälja tabletten. Testa då en sugtablett eller brustablett istället. Tänk också på att det finns speciella läkemedel för barn.

Ett receptfritt läkemedel med paracetamol eller ibuprofen brukar vara till stor hjälp vid halsfluss. De dämpar feber och ger smärtlindring både för vuxna och barn. Om du har mycket ont i halsen kan det vara svårt att svälja tabletten. Testa då en sugtablett eller brustablett istället. Tänk också på att det finns speciella läkemedel för barn. Läs på paketet för att se om det är lämpligt för barn eller inte. De allra flesta receptfria läkemedel för feber och värk finns speciellt för barn.

Vad är halsfluss?

Halsfluss är en infektion i halsen som kan orsakas av både virus och bakterier. Vanligtvis orsakas det av bakterien Streptokocker A. Bakterierna sätter sig på halsmandlarna och ibland går det att se bakteriesamlingarna. De ser då ut som en beläggning eller som vita prickar eller klumpar på halsmandlarna.  

Vanligast är att du får halsfluss av en bakterie men det kan också bero på ett virus. Symtomen skiljer sig lite och behandling med antibiotika funkar bara mot bakterier. Om du är eller har varit förkyld så kan du få halsfluss i samband med förkylningen. Det beror då på virus och det är vanligt med förkylningssymtom i kombination med symtom på halsfluss.

Hur smittar halsfluss?

Streptokockbakterier är vanligt och du kan ha dem i halsen utan att ha symtom. Du kan alltså ha halsfluss utan att ha feber. Vanligtvis behöver du inte behandlas om du inte har symtom. Halsfluss smittar via direktkontakt, vilket innebär att du som träffat någon med halsfluss kan smittas. Om du tagit i hand med någon, kramat eller kysst någon som är sjuk så riskerar du att ha smittats.  

Inkubationstiden för halsfluss är två till fyra dagar. Det betyder att det tar 2-4 dagar från det att du smittats tills att du visar symtom. När du är smittad så kan du föra smittan vidare till andra. Du kan smitta andra redan någon dag innan du får symtom. Om du inte får behandling med antibiotika så kan du sprida smitta i flera veckor efter att du blivit sjuk.

Halsfluss hos barn

Många barn på dagis och förskola har streptokockbakterier i halsen och behöver inte vara sjuka för det. Men smittan sprids lätt och många blir sjuka ändå, ofta flera gånger på rad. Oftast läker det ut av sig själv men ibland kan de behöva behandlas med antibiotika.

Barn kan ibland ha svårt att förklara var det gör ont. De kan peka på områden som huvudet, hals och nacke och ibland även magen. Du som vuxen kan hålla utkik på vanliga symtom på halsfluss hos barn:

  • Trött och hängig
  • Vill inte äta eller dricka
  • Klagar på att de har ont i magen

Ibland kan barnet lukta illa i munnen. Detta beror på bakterierna som sitter på halsmandlarna.

När behöver jag söka vård? 

Halsfluss går ofta över av sig själv, oavsett om det beror på bakterier eller virus. Vid vanligt halsont eller förkylning behöver du oftast inte söka vård. Om du har kraftigare symtom kan du söka vård hos en vårdcentral eller en jourcentral. Du bör söka vård om något av följande symtom stämmer in på dig:

  • Halsont och feber i mer än två dagar, men inga andra förkylningssymtom
  • Halsont och svullen utanpå halsen
  • Halsont, feber och knottriga utslag på huden
  • Halsont och besvär som inte går över inom ett par veckor

Om du har symtom och nedsatt immunförsvar eller ont i ena sidan av halsen och svårt att gapa bör du söka vård akut. Besök då en akutmottagning om inget annat är öppet.

  • Halsfluss kan leda till halsböld

    Bakterierna kan ibland skapa mer besvär än bara halsfluss och en infektion. I vissa fall kan halsfluss leda till en halsböld. Du får då träffa en läkare som först bedövar halsen och halsbölden med spray och en spruta. Läkaren öppnar sedan bölden och tömmer den på var. Efteråt får du en behandling med antibiotika som du får ta hemma. Efter att bölden har öppnats och tömts kan du ha ont i några dagar. Det brukar dock inte göra lika ont som förut. Efter några dagar får du gå på ett återbesök för att se så inte bölden fyllts med var igen. Den kan då behöva tömmas igen. Vuxna som har återkommande halsbölder eller barn som har halsböld kan ibland behöva operera bort halsmandlarna.

Behandling mot halsfluss

Om halsflussen beror på bakterier kan du få behandling med antibiotika. En antibiotikakur varar i tio dagar. Du smittar bara under de första två dygnen och behöver då stanna hemma. Resten av behandlingen kan du jobba eller gå i skolan som vanligt om du känner dig frisk. Det är viktigt att du äter hela kuren antibiotika även om du känner dig frisk efter några dagar.

  • Återkommande halsfluss 
    Det är vanligt att bli sjuk i halsfluss igen efter att du blivit frisk. Detta beror ofta på att du blivit smittad igen eller att alla bakterier inte är döda. Oftast blir du då sjuk inom en eller två månader. Om du har ätit antibiotika vid första tillfället kan du då få en annan typ av antibiotika. Ibland kan man operera bort halsmandlarna. Detta görs bara om du får halsfluss väldigt ofta. För att du ska få operera bort halsmandlarna ska du fått halsfluss flera gånger på rad under ganska kort tid. Med detta räknas tre till fem gånger inom loppet av ett eller två års tid. Innan det blir aktuellt ska du också fått testa några olika typer av antibiotika. Om antibiotikan inte hjälper och du ändå blir sjuk kan du få göra en operation.

Så undviker du att bli sjuk

Det finns flera sätt att minska risken för att bli smittad. Här är några:

  • Undvik att träffa någon som är sjuk. Ta inte i hand om du måste träffas.  
  • Tvätta händerna i minst 20 sekunder med tvål och vatten. 
  • Använd handsprit om du inte har möjlighet att tvätta händerna.  
  • Låt den sjuka i hushållet ha en egen handduk.  
  • Dela inte tandborste. Dela heller inte tandkrämstub med den som är sjuk. 
  • Byt till ny tandborste när du slutat smitta. Detta gäller alla i hushållet.  
  • Koka nappar, nappflaskor och sånt som barnen har i munnen.  
  • Låt bli att dela glas, vattenflaskor, bestick och liknande med andra.  
  • Rengör handtag, mobiltelefon, fjärrkontroller och liknande ofta.  
  • Hosta och nys i armvecket eller näsduk.

Om en i hushållet är sjuk med halsfluss kan resten av hushållet också testa sig. Streptokocker är smittsamt och i ett gemensamt hem sprids det snabbt. Även den som inte är sjuk kan ha bakterierna i halsen. Ibland kan de som har bakterierna men är frisk behöva en behandling ändå. Detta är för att inte sprida bakterierna tillbaka till den som blivit frisk.

2022-02-15 16:22:01

Granskad av: Nancy Chammas, Farmaceut

Daniel Larsson