Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Varför får man hosta och hur blir man av med den?

Hosta är ett mycket vanligt besvär och uppkommer ofta i samband med förkylning. Men kan också orsakas av andra faktorer som allergier eller irritation i luftvägarna. Oavsett orsaken kan hosta vara mycket besvärligt och påverka både din vardag och nattsömn. Här får du lära dig mer om hosta, varför det uppstår och hur du kan lindra den!

Vad är hosta?

Hosta är kroppens naturliga sätt att rensa luftvägarna från slem, damm och andra irriterande ämnen. Ofta uppstår hosta i samband med förkylning, influensa, allergier eller andra luftvägsinfektioner. Hostans karaktär kan variera och ge olika symtom beroende på dess underliggande orsak. Här är två vanliga typer av hosta:

Torrhosta

En torrhosta eller rethosta som det också kallas, kännetecknas av att den inte producerar slem. Det är vanligt att uppleva torrhosta i det första stadiet av en förkylning. Allergier och rökning är också vanliga orsaker till torrhosta. 

Slemhosta

Om du har slemhosta kommer slem upp i halsen när du hostar. Slemmet kan ofta ha en gul eller grönaktig färg. Slemhosta kommer ofta i slutet av en infektion som förkylning eller influensa, men kan också vara ett resultat av en allergi eller astma.  

Varför får man hosta?

Hosta kan utlösas av olika orsaker. Vanliga orsaker inkluderar förkylningar och virusinfektioner som irriterar slemhinnorna i luftvägarna. Rökning och olika allergier kan också utlösa hosta. I vissa fall kan hosta vara ett tecken på allvarligare tillstånd som astma, lunginfektioner eller till och med lungcancer. 

Vad hjälper mot hosta?

Att ha hosta kan vara väldigt påfrestande och besvärande. Lyckligtvis finns det flera saker du kan göra för att lindra din hosta.  

Drick tillräckligt

Att se till att du dricker tillräckligt med vätska är viktigt eftersom det hjälper till att hålla dina luftvägar fuktiga och underlätta för kroppen att göra sig av med slem. Varm dryck har ofta en lenande effekt i svalget vilket kan hjälpa till att mildra obehag och irritation. 

Undvik rökiga miljöer

Att röka eller vistas i rökiga miljöer förvärrar ofta din hosta, se därför till att 

Receptfria läkemedel mot hosta

Du kan också testa receptfria hostmediciner. Dessa mediciner kan hjälpa till att dämpa hostreflexen och lindra obehaget. Det finns inga vetenskapliga bevis på att receptfria hostmediciner har någon effekt. Dock upplever vissa ändå att dessa ger lindring. Om du upplever hosta utan slem, bör du välja en hostmedicin för torrhosta och rethosta. Om du hostar upp slem, bör du i stället använda hostmedicin som är specifikt utformad för att lindra slemhosta. Det finns även varianter som kan erbjuda lindring av både torr- och slemhosta. 

Så lindrar du din hosta på natten

Hosta kan vara särskilt besvärlig under natten eller när du försöker sova. För att lindra nattlig hosta kan du höja huvudet genom att ha några extra kuddar. Ha gärna ett glas vatten nära sängen, när hostan plötsligt dyker upp, kan du enkelt ta några klunkar vatten vilket kan hjälpa till att lindra besvären. Det finns även receptfria hostmediciner som är utformade för att lindra din hosta även på natten. 

Har du långvarig hosta som inte går över?

Om din hosta varar i flera veckor och inte verkar förbättras, är det klokt att rådgöra med en läkare. Långvarig hosta kan vara ett tecken på mer allvarliga underliggande hälsoproblem, såsom astma, lunginflammation eller andra lungrelaterade sjukdomar. Genom att rådgöra med din läkare kan du genomgå nödvändiga undersökningar och tester för att fastställa orsaken till hostan och därefter få rätt hjälp för att lindra dina symtom. Det är viktigt att inte ignorera ihållande hosta, särskilt om den påverkar din livskvalitet negativt. 

Vanliga frågor om hosta:

Varför hostar jag mer på kvällen?

Det finns flera anledningar till att du kan hosta mer på kvällen. En faktor är att när man ligger ner, kan mer slem samlas i halsen. Dessutom är både du och din kropp ofta mindre aktiv på kvällen, vilket kan göra det svårare för kroppen att rensa slem från luftvägarna. 

Hur länge smittar hosta?

Hur länge hostan är smittsam beror på dess underliggande orsak. Oftast är hostan mest smittsam under de första dagarna av en infektion, särskilt om den orsakas av en virusinfektion som förkylning eller influensa. När hostan blir torrare och mindre slemmig blir den vanligtvis mindre smittsam. 

Hur länge är det normalt att ha hosta?

En normal hosta på grund av exempelvis en förkylning kan vara ihållande i upp till två veckor. Om hostan vara längre än så, eller om den är mycket svår, är det klokt att rådgöra med en läkare för att utesluta eventuella underliggande problem. 

Varför kan jag inte sluta hosta?

Det finns många möjliga orsaker till att din hosta inte går över. Under en infektion kan hostan vara väldigt intensiv och fortsätta till infektionen har läkt. Ibland kan hostan vara ett resultat av en irritation i luftvägarna som tar tid att läka. 

2023-08-10 09:11:00

Lisa Karlsson