Att vara täppt i näsan betyder att du har svårt att andas genom näsan och att det är stopp i en eller båda näsborrarna.
Nästäppa beror på att dina slemhinnor blivit inflammerade och att de har svullnat upp. Oftast blir du täppt i näsan i samband med en förkylning eller influensa, men det kan också finnas andra anledningar.
En förkylning är den vanligaste anledningen till att du blir täppt i näsan. När du är förkyld så kan blodkärlen i slemhinnorna bli inflammerade och svullna upp. Det samlas också mer snor i näsan som kan göra det ännu svårare att andas. Nästäppa som orsakas av en förkylning behandlas bäst med receptfria nässprayer.
Om du har någon typ av allergi kan det också leda till att du blir snuvig och täppt i näsan.
Det är också vanligt att nästäppan kommer tillsammans med andra symtom som nysningar, och rinnande ögon och näsa.
Att vara täppt i näsan under graviditeten är väldigt vanligt eftersom mängden blod i kroppen ökar. Det ökar också mängden blod i slemhinnorna vilket kan göra att du blir mer täppt.
Om du ofta blir täppt i näsan kan det bero på att du har extra känsliga slemhinnor. Det gör att du lättare blir täppt eller rinnig i näsan av till exempel alkohol, mycket damm eller torr luft.
Att använda en avsvällande nässpray är ett snabbt och effektivt sätt att lindra en täppt näsa – men var försiktig så att du inte använder sådana nässprayer för ofta. Det kan faktiskt göra besvären värre eftersom näsan vänjer sig och blir beroende av nässprayen
Ibland kan nästäppan bero på näspolyper. Det är små rundade utväxter i näsans slemhinna som växer nerifrån bihålorna och som du oftast inte kan se själv. Om polyperna är små brukar de inte ge några problem, men om de är större kan det leda till nästäppa, sämre lukt- och smaksinne, och andra problem med andningen.
Näspolyper kan behandlas med kortison, som finns som nässpray. Du kan också prova att skölja näsan med koksaltlösning. Om det inte hjälper kan polyperna behövas opereras bort.
Det finns flera saker du kan göra för att lindra din nästäppa även utan läkemedel.
Varmt vatten och ånga kan ha en avsvällande effekt och kan därför hjälpa till att lösa upp en nästäppa.
Om din nästäppa håller dig vaken om natten kan du prova att sova med huvudet högt. Att ha huvudet i högläge minskar nämligen svullnaden.
Att skölja näsan med koksaltlösning rensar ur näsan och minskar också svullnaden. Du kan även göra egen koksaltlösning hemma. Blanda då ett kryddmått salt per deciliter vatten och låt det svalna. Skölj sedan ur näsan med en nässköljare eller näskanna.
Testa gärna att föra en matdagbok för att se vad du är extra känslig emot. Det kan också vara värt att fundera över vilka miljöer du rör dig i dagligen och om det kan göra vara anledningen till att du blir täppt i näsan.
Allergier är en av de vanligaste anledningarna till en täppt näsa. Det kan vara värt att testa om du har några allergier du inte vet om. Damm- och kvalsterallergi, och pollenallergi kan ofta ge symtom som täppt näsa och rinnande ögon.
Oftast försvinner nästäppan av sig själv. Men om du varit täppt i en eller båda näsborrarna under en längre tid så kan det vara dags att söka vård. En läkare gör då en undersökning för att hitta anledningen. Exempelvis kan läkaren se om du har näspolyper eller ifall du har någon allergi som ligger bakom din täppta näsa.
Vill du ha hjälp med att välja en nässpray som passar dig? Eller har du svårt att hitta rätt bland alla allergimediciner? Tveka inte att höra av dig till oss på MEDS.
Ring vår kundservice på: 076-676 06 35
Eller skicka ett mejl till hello@meds.se
På vår sajt kan du även chatta med vår kundservice eller en legitimerad farmaceut.