Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Diabetes typ 2 – Lär dig symtomen och hur du behandlar sjukdomen

I Sverige lever ungefär en halv miljon människor med någon form av diabetes, och ca 90% av dem har diabetes typ 2, som också kallas åldersdiabetes. Det finns också ett stort mörkertal då många lever med diabetes typ 2 utan att veta om det. I den här artikeln kan du lära dig mer om vad diabetes typ 2 är, vilka de vanligaste symtomen är, och vad du kan göra för att behandla sjukdomen.

Vad är diabetes typ 2?

Cellerna behöver energi för att kunna fungera. Kolhydrater är vår främsta energikälla och omvandlas till glukos som också kallas druvsocker. Hormonet insulin spelar sen en stor roll för att cellerna ska kunna göra om sockret till energi. Insulinet fungerar som nyckeln som släpper in sockret i cellerna. Hos en frisk människa tillverkas insulin i bukspottkörteln och håller blodsockret på en jämn nivå. En normal blodsockernivå ligger mellan 4–6 mmol/l. 

Tar tid att utvecklas

Innan man får diabetes typ 2 så får man något som kallas för prediabetes, eller nedsatt glukostolerans. Det här betyder att kroppen inte längre är lika effektiv på att använda det insulin som den producerar. Anledningen till det är att cellerna har blivit mindre känsliga för insulin, alltså blivit insulinresistenta. 

Det kan ta flera år att gå från prediabetes till typ 2 diabetes. Men det som hänt då är att cellernas insulintolerans är så pass hög att det insulin som kroppen producerar inte räcker till. Det här leder till att kroppen inte kan längre kan hålla blodsockret på en jämn nivå, utan det blir för högt. 

Diabetes typ 2 skiljer sig från typ 1, som är en autoimmun sjukdom. Vid typ 1 har kroppens immunförsvar börjat attackera de celler som skapar insulin i bukspottkörteln, vilket leder till att man slutar att producera insulin helt. 

Varför får man diabetes typ 2?

Man vet fortfarande inte exakt vad anledningen till att man får diabetes typ 2 är. Men till skillnad från typ 1 så verkar matvanor och livsstil spela en mycket större roll. Det finns även genetiska anledningar som spelar in. 

Några anledningar som kan bidra till att du utvecklar diabetes är:

 

Övervikt och fetma 

Övervikt och fetma är de allra största orsakerna till att man får diabetes typ 2. Men man kan utveckla typ 2 även om man inte är överviktig. 

Kost och livsstil 

Vad du äter spelar en stor roll för risken att utveckla typ 2-diabetes. Att äta mycket onyttig mat, med mycket fett, socker och kalorier kan på sikt leda till övervikt som ökar risken för att utveckla sjukdomen. Ett stillasittande jobb kan också öka risken för diabetes typ 2. Om du sitter mycket om dagarna är det därför viktigt att ha en aktiv livsstil utanför jobbet.

 

Stress 

En stressig vardag kan också leda till att du utvecklar typ 2-diabetes. Det har att göra med att stress ökar hormonet kortisol i kroppen, som omvandlas till kortison, som gör att dina muskelceller blir mindre känsliga för insulin.

Rökning

Att röka kan öka risken för diabetes och även andra hälsoproblem, som hjärt- och kärlsjukdomar, och lungproblem.

Vanliga symtom för diabetes typ 2 

Diabetes typ 2 utvecklas ofta sakta under en lång tid, och symtomen kan komma smygande. Det kan också vara svårt att tolka symtomen som just diabetes typ 2, eftersom de är vanliga även för andra sjukdomar. Ibland känner man heller inte av några symtom förrän man insjuknat. 

Det här är de vanligaste symtomen för diabetes typ 2. 

  • Du blir väldigt trött och känner dig kraftlös. 
  • Du går och kissar oftare och större mängder än vanligt. 
  • Du blir väldigt törstig och dricker ovanligt mycket. 
  • Du kan få sämre syn och få dimsyn. 
  • Det kliar i underlivet.

Vad kan diabetes typ 2 leda till? 

Ett högt blodsocker kan på lång sikt skada blodkärlen. Om diabetes typ 2 inte behandlas i tid och på rätt sätt kan det leda till en rad olika problem. 

Hjärt- och kärlsjukdomar 

Om du har typ 2 diabetes ökar risken för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar väldigt mycket. Till exempel ökar risken för att drabbas av högt blodtryck, stroke och åderförfettning. 

Sämre känsel i händer och fötter 

Det är vanligt att människor med typ 2 diabetes får sämre känsel i händer och fötter. Högt blodsocker skadar blodkärl och nerver och försämrar också blodcirkulationen. Det här gör att det kan vara svårare att upptäcka skador, som kan bli infekterade och i värsta fall behöva amputeras bort. 

Ögonskador 

Ett högt blodsocker kan över tid också skada de små blodkärlen i ögonen. Det här kan leda till katarer, glaukom, och andra skador på näthinnan. 

Kan man bli av med diabetes typ 2? 

Det görs mycket forskning på diabetes typ 2, men än så länge går det inte att helt bota sjukdomen. Förändringar i livsstil och matvanor kan däremot göra en stor skillnad och hjälpa dig att hålla sjukdomen i schack.

Olika typer av behandling 

Målet med att behandla diabetes typ 2 är att få ner blodsockret och hålla det på en jämn nivå. För det finns flera metoder och saker att tänka på: 

Tänk på vad du äter 

Ett av de bästa sätten att få ner ditt blodsocker är att tänka på vad du äter. Se till att äta en varierad kost med mycket grönsaker, frukt och fibrer. Tänk på att det är mycket bättre att äta frukt och grönt som de är, då får du nämligen med alla goda fibrer. När de pressas till juice så försvinner mycket av fibrerna och sockret blir mer koncentrerat. Försök också att hålla ner kalorierna för att undvika övervikt. Ett bra tips för att hålla koll på kalorierna är att använda en kaloriräknande app eller ha en matdagbok. 

Träning och en aktiv livsstil 

Att ha en aktiv livsstil och hålla en hälsosam vikt är nycklar till att hålla din diabetes i schack. Fysisk aktivitet sänker blodsockret och är också ett bra sätt att hålla sig i bra form. Hitta vad som passar dig och din livsstil. Gymma på kvällen, ut och spring på morgonen, eller gör 20 armhävningar på kafferasten. Gör vad du kan. 

Kolla ögonen 

Om du har diabetes typ 2 så kan det vara bra att undersöka ögonen på en ögonmottagning. De gör en så kallad ögonbottenfotografering för att se om blodkärlen i ögonen skadats. 

Ta hand om fötterna och tänder 

Ett för högt blodsockervärde kan över tid försämra blodcirkulationen och känseln i fötter och händer. Det kan göra att du inte märker av sår som kan bli infekterade eller andra skador. 

Högt blodsocker ökar också risken för hål i tänderna och tandlossning. Berätta för din tandläkare om du har diabetes typ 2. De kan ge dig rekommendationer för hur du bäst sköter om dina tänder. 

Läkemedel 

Om ändringar i livsstil och kost inte hjälper så kan din läkare skriva ut speciella läkemedel för att behandla din diabetes typ 2. Det kan handla om läkemedel som ökar insulinproduktionen eller hjälper kroppen bli bättre på att använda det insulin som finns. Fråga din läkare eller en farmaceut om vad som passar just dig. 

Kolla blodsockret

Det är viktigt att du med typ 2 diabetes har koll på ditt blodsocker. Det enklaste sättet att ha det är att använda en blodsockermätare. Använd den flera gånger om dagen. 

När behöver jag söka vård? 

Ta kontakt med din vårdcentral om du har ett eller flera symtom på diabetes typ 2. Kom ihåg att symtomen kan komma långsamt och vara svåra att tolka som just diabetes. På vårdcentralen kan du enkelt kolla om du har diabetes via ett blodprov. 

Kontakta oss på MEDS! 

Om du har frågor, eller behöver råd för att behandla din diabetes typ 2 så kan du alltid kontakta oss på MEDS! 

På vår sajt kan du chatta med en legitimerad farmaceut.

Eller skicka ett mejl till hello@meds.se

2022-11-10 13:54:29

Granskad av: Sarah Najafian, Farmaceut

Alexander Johnsson